egészségügy betegség tampon menstruáció egészség kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte minden nő kipróbálta már, zömük rendszeresen használja, de csak kevesen tudják, hogy akár halálos betegséget is okozhat a tampon. A húszéves Amy Elfritz legalábbis nagy árat fizetett a használatáért.

Halálos áldozatok

Tavaly tampon okozta toxikus sokk szindróma miatt esett kómába a tizenöt éves brit Paige Roffey, akinek életét a kórházban még meg tudták menteni. Nem volt ilyen szerencsés Amy Elifritz, aki 2010-ben a toxikus sokk szindróma klasszikus tünetei - többszervi elégtelenség, légzési nehézség és szívkárosodás - miatt vesztette életét. A mindössze húszéves lány még ma is élhetne, ha nem használja a tampont, így szülei még egy kisebb kampányt is indítottak az eszköz helyes használatáról. Ha a tampont nem cserélik négy-nyolcóránként, akkor bizonyos baktériumok, melyek a levegő és vér környezetében vígan szaporodnak, könnyedén megmérgezik a női szervezetet. A toxikus sokk szindróma szerencsére ritka betegség, százezer tampont használó nőből csupán három-tizennégynél fordul elő. De sohasem lehet előre tudni, kinél, és ráadásul ismétlődhet is. Bár az esetek felében különböző sebek vagy rovarcsípés okozzák a szindrómát, az biztos, hogy a kis eszköznek is sok köze van hozzá. Amikor a nyolcvanas években kivontak egy bizonyos fajta tampont a forgalomból, a korábban sok halálos áldozatot követelő kór gyakorisága drasztikusan lecsökkent.

Thinkstock
Thinkstock

Mi az a TSS?

Maga a betegség a már említett nyolcvanas évekbeli, sok mérgezéses tünettel kórházba kerülő nő miatt kapott nyilvánosságot. Az azóta szabályozott tampongyártás miatt már csupán ritkán fordul elő. A bajért a hüvelyben és a méhnyakon egyébként veszélytelenül éldegélő Staphylococcus aureus baktériumok, illetve azok méreganyagai felelősek, és a tamponban órákig álló vér kiváló táptalajt szolgáltat a termelődésükhöz. Még így is csak keveseknél jelentkezik a betegség - általában azoknál, akknél nem termelődött elegendő ellenanyag a toxinokkal szemben. Ez a hajlamosító tényező okozza az ismétlődő fertőzéseket a nők egy csoportjánál. Akinél már egyszer jelentkezett a betegség, és időben kikezelték, mindenképpen kerülje a tampon használatát. Bár a hormonális fogamzásgátlók némileg csökkentik a TSS kockázatát, a fiatal lányoknál 99%-ban a tampon használata okozza a betegséget.

Mióta használják a nők a tampont?

Azt viszont sosem vonta senki kétségbe, hogy a tampon nagyon hasznos kis eszköz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy már az ókori Egyiptomban is használták, igaz, akkor még papiruszból készült. Az ókori görögök fapálcika köré csavart gézből bütykölték, később gyapjúból, növényi rostokból, szivacsokból és pamutból is készültek. A már kihúzó zsinórral és applikátorral rendelkező tamponok 1929-ben jelentek meg a piacon, és hamar elindult a tömeggyártás is. A negyvenes években aztán a továbbfejlesztett változat is elérhetővé vált, majd a nyolcvanas években arra is rájöttek, hogy nagyon nem mindegy, milyen anyagból készítik. Ma már szerte a világban többféle márka és méret közül választhatunk, és csak hazánkban körülbelül egymillió nő használja a kis eszközöket rendszeresen. A tamponról azonban megoszlanak a vélemények: míg egyesek bátran alkalmazzák évtizedek óta gond nélkül, sokak szerint nem egészséges, hogy nem engedi kifolyni a vért, a helytelen használat miatt pedig fertőzések melegágya lehet, nem beszélve a hüvely kiszárításáról.

Thinkstock
Thinkstock

Hogyan előzhetjük meg a betegséget?

Arra nézve ugyan rengeteg információt kapunk, hogyan kell használni a tampont, de a toxikus sokk szindróma jeleit, megelőzését csak érintőlegesen említik - minél több nő tart a TSS-től, annál kevesebben vásárolnak tampont. Bár valóban ritka betegségről van szó, minden nőnek ajánlott tisztában lennie a tünetekkel. Ha a menstruációjuk alatt tampont használó nők magas lázat, hasmenést, hányást, elesettségérzést, hámló bőrt tapasztalnak, melyet szédülés, ájulás követ, azonnal hívják a mentőket, vagy menjenek kórházba, és ne felejtsék el említeni, hogy tampont használnak. Ha még időben vissza tudják fordítani a betegséget, akkor elkerülhető a keringés összeomlása. A nyolcvanas évek óta már figyelnek az orvosok a tünetekre, és a korábbi tíz százalékos halálozási arány mára 2-3 százalékra esett vissza. A megelőzés fontos része, hogy mindig tiszta kézzel vagy applikátorral helyezzük fel a tampont, soha ne felejtsük bent nyolc óránál tovább - bár fiatal lányoknál akár pár óra alatt is kialakulhat a TSS. Ha a vérzés mennyisége már csökkenőben van, akkor inkább a betétek használata ajánlott, hiszen több mint nyolc óra is eltelhet a csere szükségességéig. Ugyanígy éjszakára is kaphatók már megfelelő betétek, melyekkel biztonságosan alhatunk, de a tampon kényelméhez szokott nők már biztonságosabb intimtölcsért is választhatják. Azoknál, akik már átestek a TSS-en, a kiújulástól is tartaniuk kell, a megelőzés érdekében tartózkodjanak a tampon vagy a hüvelyen belüli fogamzásgátló eszközök használatától.

A legbotrányosabb színpadi fellépésekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121030-gusztustalan-sztarok-a-szinpadon-a-legbotranyosabb-szinpadi-fellepesek.htmlFejsérülések és rejtelmes következményeikhttp://www.life.hu/gyogyulj/20121029-fejbelottek-majd-kedvesen-teat-fozott-a-rendornek-fejserulesek-es-rejtelmes.htmlEgy ló vérével tartják életben a kislánythttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121031-lo-verebol-keszult-injekciokkal-tartjak-eletben-a-sulyos-verszegenysegben-szenvedo.htmlVízbe fulladt a kisfiú - de visszatért a halálbólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121031-visszatert-a-halalbol-egy-oraval-a-halala-utan-eletjelet-mutatott.htmlIjesztő műhibák az orvos szemszögébőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121030-tulterheltseg-vagy-gondatlansag-ijeszto-muhibak-az-orvos-szemszogebol.html100 évesnek tűnik a kislány betegsége miatthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121030-ritka-borbetegsege-miatt-oregasszonynak-latszik-rancok-boritjak-egy-egyeves-kinai.htmlNe az egészségeden spórolj!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121030-ne-az-egeszsegeden-sporolj.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.