HPV: Megelőzhető, mégis százak halnak bele

betegség mellrák nőgyógyász rákszűrés méhnyakrák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon évente négyszázan halnak bele egy olyan alattomosan fejlődő betegségbe, melyet nem is lenne olyan nehéz megelőzni. A méhnyakrákot szinte kizárólag a HPV vírus okozza, mely ellen már létezik védőoltás, szűrővizsgálattal pedig felfedezhetők a korai elváltozások. A Life.hu szakértő segítségével járt utána a megelőzés lehetőségeinek.

Gyilkos vírus?

A méhnyakrák a mellrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség, melybe csak Magyarországon évente négyszázan halnak bele. Bár a rák kialakulásának természetesen több összetevője létezik, a nyolcvanas években kiderült, hogy legnagyobb bűnös a HPV nevű vírus: génjei ugyanis elősegíthetik a méhnyakrákhoz vezető kóros sejtszaporulat beindulását. A HPV elsősorban nemi úton terjed, és a szexuális életet élő nők 70-80 százaléka életében egyszer már biztosan találkozott vele. Az, hogy nem mindegyik esetben alakult ki méhnyakrák, annak köszönhető, hogy a százfajta altípus közül csak néhány okozhat rákot, és az is csak akkor, ha a szervezet nem képes leküzdeni a fertőzést, és a vírus hosszú hónapokra megtelepedhet a méhnyak környékén.

Thinkstock
Thinkstock

Túl sokan halnak bele

Csak 2008-ban félmillió új méhnyakrákos esetet diagnosztizáltak szerte a világon, és a betegek fele bele is halt a betegségbe. Hazánkban nagyjából ugyanez az arány. Évente több mint ezer esetet diagnosztizálnak, és 4-500-ra tehető a rákban elhunytak száma - miközben például Finnországban évente 1-2 nő hal bele ugyanebbe. A hazai magas halálozási aránynak két oka van: a HPV elleni oltás hiánya, és a legfontosabb: a rendszeres, ingyenes rákszűrő vizsgálat elhanyagolása. A betegség ugyanis kezdeti stádiumban igen jól gyógyítható, tüneteket viszont már csak akkor okoz, amikor nagy a baj. Az évekénti, pár perces nőgyógyászati rákszűrés tehát akár életet is menthet.

Éva még éppen időben fordult orvoshoz

"Sosem csináltam nagy ügyet a rendszeres rákszűrésből. Ha eszembe jutott, elmentem a nőgyógyászomhoz, de mivel nem szedek tablettát, sokszor évek is elteltek, mire jelentkeztem a rendelőben - ki szeret vadidegenek előtt kitárulkozni? Szerencsére az orvos maga szólt, hogy el kéne végeznünk a rákszűrést, amin gyorsan túlestem, és igyekeztem minél előbb elfelejteni. De nem lehetett. Amikor jelentkeztem az eredményért, kiderült, hogy rosszindulatú sejteket találtak a méhszájamon, és méhszájsebem is kialakult. A gyors kezelésnek hála mára már jól vagyok, de nagyon megijedtem, és igencsak megváltozott a véleményem a rákszűrés fontosságáról."

Tinédzserek veszélyben?

A HPV nemi úton terjed, így azok, akik gyakran váltogatják partnereiket, vagy túl korán elkezdik a nemi életet, nagyobb veszélynek vannak kitéve, ahogyan a dohányzó, fogamzásgátló tablettát szedő vagy különböző nemi betegségekkel élő nők is. Különösen riasztó adat, hogy a 14-15 éves korban kezdett nemi élet miatt a rák a húszas éveik elején járó, fiatal, gyermektelen nőknél is jelentkezhet, akik gyakran elbagatellizálják a rákszűrést. Az elhanyagolt, előrehaladott méhnyakrákot pedig sokszor már csak olyan műtéttel lehet helyrehozni, ami a későbbi teherbe esést vagy a szülést is nehezíti.

Az intim mosakodók veszélyei



Dr. Zsirai László Attila szülész-nőgyógyász az oltás mellett a rendszeres rákszűrésre hívja fel a figyelmet: "A legtöbb nő odafigyel a rákszűrésre, még akkor is, ha sokszor figyelmeztetni kell őket, mikor is van az esedékes vizsgálat. Persze nagyon sok az elhanyagolt eset is, aki nem megy nőgyógyászati vizsgálatra akár évekig. Legtöbben azt gondoljuk, ha baj van, azt az ember megérzi. Csakhogy a nagyon súlyos betegségek, mint a rák, sokáig nem okoznak panaszt. Amikor pedig már jelentkeznek a tünetek, bizony lehet olyan előrehaladott az állapot, hogy a páciens már nem gyógyítható. A tinédzserek között pedig előfordul, hogy valaki már évek óta rendszeres szexuális életet él, és még nem látta nőgyógyász." A rákszűrés után pár héttel minden nő megkapja a citológiai leletet, amit gyakran nehéz értelmezni - pedig érdemes. "A leleten sok hasznos információ van, ezért fontos, hogy a páciensek nemcsak elmenjenek a rákszűrésre, de a lelet felől is érdeklődjenek."

Tampon: Hasznos vagy halálos?

Thinkstock
Thinkstock

A HPV vírus egyes fajtái elleni védőoltás körül legalább akkora vita alakult ki, mint az influenza esetében. Beadatása mégis életet menthet, így aki megengedheti magának, annak feltétlenül ajánlott - vallja a szakértő. "Örülnék, ha szélesebb tömegek számára is elérhetőbb lenne - egyelőre csak a tudatos életet élők és az orvosi javaslatot kapott nők kis csoportja oltatja be magát. Az oltás önmaga ugyan nem fogja megakadályozni a méhnyakrák kialakulását, de jelentős mértékben csökkentheti nemcsak a daganat kialakulását, hanem a kóros sejtátalakulást is. Az oltás elsősorban a fiatalok számára lenne fontos, akik vagy nem éltek még szexuális életet, vagy pedig ennek elején vannak. Számukra tényleg széles tömegekben elérhetővé kellene tenni."

Az oltás ára jelenleg 29.000 forint körül mozog, de a gyógyszercégek minden évben tartanak kampányokat, amikor több hónapon keresztül majdnem féláron lehet hozzájutni az oltóanyaghoz. De vannak ún. legális csatornák, például közvetlen forgalmazók, akiktől a patikai árnál jóval olcsóbban lehet beszerezni a védőoltást.


Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!



Megrövidítheti a péniszt a prosztatarák kezelésehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130107-megroviditheti-a-peniszt-a-prosztatarak-egy-tipusu-kezelese.htmlVigyázz! Rákkeltő anyagok a gyerekruhákbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130102-rakkelto-es-hormonkarosito-festekanyagokat-talaltak-tobb-ismert-ruhamarka-termekeiben.htmlA mammográfia nem okoz mellrákothttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121204-altalanos-tevhit-a-mammografia-nem-okoz-mellrakot-a-hiedelmekkel-szemben.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.