Brad Pitt mellrák műtét Angelina Jolie melleltávolítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emlőrákkal foglalkozó brit jótékonysági szervezetek arról számoltak be, hogy mióta Angelina Jolie nyilvánosságra hozta kockázatcsökkentő műtétjét, négyszer annyi nő érdeklődik az emlőeltávolító műtét lehetőségéről. A Cancer Research UK segélyvonalára négyszer annyian telefonáltak be, mint korábban, és hasonló volt a növekedés a szervezet weboldalának látogatottságában is.

Angelina Jolie májusban jelentette be, hogy kettős emlőeltávolító műtéten esett át, miután megtudta, hogy az általa hordozott egyik hibás gén miatt nála az emlőrák kockázata 87 százalékkal nagyobb, mint egy átlagos nőnél. A 37 esztendős színésznő állítása szerint nyolc gyermeke miatt döntött így, valamint azért, mert végig kellett néznie édesanyja hatéves küzdelmét a betegséggel.

Dr. Kat Arney, a Cancer Research UK munkatársa így nyilatkozott az ügyben: "Most már ismerjük ezeket a géneket, tudjuk, hogyan lehet szűrni, és különböző lehetőségeket biztosíthatunk a nők számára. Bizonyos esetekben a műtétet választják, ami jelentősen csökkenti a kockázatot. Más lehetőségek is léteznek azonban, például a rendszeres szűrés és a kockázat csökkentésére szolgáló gyógyszerek."

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

A nők alig egy százaléka hordozza a hibás BRCA1 gént, mint Angelina Jolie, illetve a nagyon hasonló hibás BRCA2 gén változatot. Ezek a génhibák 40-90 százalékkal növelik az emlőrák kockázatát, és a petefészekrákkal is összefüggésben állnak. Azoknak a nőknek, akiknek előfordul családi kórtörténetükben emlődaganat, az orvosok genetikai szűrővizsgálatot javasolnak, amit vérvizsgálattal lehet elvégezni. Az eredményektől és a kimutatott kockázattól függően a nők úgy dönthetnek, hogy mindkét mellüket és a petefészküket is eltávolíttatják, ami meddővé is teszi őket. Gyógyszereket is szedhetnek, például tamoxifent, amely a daganat növekedését elősegítő ösztrogén hormont fojtja el. A másik lehetőség a rendszeres szűrővizsgálat.

Angelina Jolie valószínűleg petefészek- és méheltávolító műtétnek is alá fogja vetni magát, hogy ezzel is csökkentse a petefészekrák kockázatát. Édesanyja ebbe a betegségbe halt bele, és a színésznőre a betegség körülbelül 50 százalékos kockázata leselkedik. Májusban a sztár azt nyilatkozta a New York Times napilapnak, hogy az egészségügyi problémái miatt közelebb került férjéhez, Brad Pitthez. "Tudtuk, hogy ez a helyes döntés a családunk érdekében, és hogy közelebb fog bennünket vinni egymáshoz. Így is történt" - mondta Jolie.

Új tetoválást villantott Angelina Joliehttp://www.life.hu/szorakozz/20130910-angelina-jolie-golden-globedijas-szineszno-ujabb-tetovalast-varratott-magara.htmlMég egy Oscar-díjat kap Angelina Joliehttp://www.life.hu/szorakozz/20130906-angelina-jolie-szineszno-oscardijat-kap-humanitarius-munkaja-miatt.htmlÍme az orosz Angelina Joliehttp://www.life.hu/szorakozz/20130809-lifenight-nina-kravitz-enekesno-remixer-dj-es-dalszerzo-a-szigeten.htmlAngelina Jolie a legjobban kereső színésznőhttp://www.life.hu/legykepben/20130731-angelina-jolie-a-legjobban-kereso-szineszno-2012-juniusatol-2013-juniusaig.htmlMég több gyereket szeretne Brad és Angelinahttp://www.life.hu/anyaskodj/20130625-angelina-jolie-es-brad-pitt-meg-ket-gyermeket-szeretne-a.htmlHegek őrzik Angelina Jolie vad éveithttp://www.life.hu/life/galeria/20130603-fotokon-akkor-es-most-angelina-jolie-szineszno-hatgyerekes-edesanya-es.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.