Nem vitték haza a kilenc hónapos Jancsikát a szívműtét után a szülei

örökbefogadás szívműtét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Apai nagyszülei veszik magukhoz a kilenc hónapos Békés megyei Jancsikát, aki szinte születése óta a szegedi gyermekklinikán él; a kisfiút sikeres szívműtéte után nem vitte haza családja - írta pénteken a Délmagyarország.

A napilap információi szerint a kilenc hónapos Jancsika háromnapos korában Békés megyéből Szegedre került, nagyon súlyos szívfejlődési rendellenességgel. Öt hónapos korában megműtötték, és bár azóta meggyógyult, hiába telt el újabb négy hónap, a családja nem jelentkezett érte. Nehéz anyagi körülményekre hivatkoztak, de nem mondtak le a babáról.

iStockPhoto
iStockPhoto

Az illetékes gyámhatóság a szegedi klinikával egyeztetve úgy döntött, Jancsika családi körben talál otthonra, apai nagymamájához kerül. A 48 éves munkanélküli asszony szerdán utazott Békésről Szegedre, egy hetet a gyermekklinika kardiológiai osztályán tölt, hogy minél jobban megismerhesse unokáját, mielőtt magához veszi. "Nem lesz rossz dolga, ha nem is vagyunk gazdagok, azért nem éhezünk"- mondta el a nagymama, aki bevallotta, a fiának már van egy gyermeke, őt is férjével együtt ők gondozzák. Emellett ötéves saját gyermeküket is nevelik. Jancsika szülei és nagyszülei egyébként egymás mellett laknak.

A lap úgy tudja, a szülők azért nem tudnak gondoskodni két gyermekükről, mert "értelmileg nem elég érettek". Mindketten munkanélküliek, mint ahogyan a nagyszülők is. A nagymama a lapnak elmondta, az első időkben valóban nem nagyon látogatták a picit, de augusztus óta kéthetente járnak Szegedre a férjével és fiával. A gyámként kijelölt asszony jövő szerdáig marad a kisfiúval, utána együtt mehetnek haza.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.