Az öregedés vége - fel lehet tartóztatni a múló éveket!

ösztrogén öregedés biológiai kor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte hetente jelennek meg olyan egészségügyi újdonságok, melyek segítenek felvenni a harcot  az öregedés ellen.

A Durham Egyetem kutatói a múlt héten arról számoltak be, hogy a hormonpótló kezelés, mely során a nőkben pótolják az öregedés során fogyatkozó nemi hormont, az ösztrogént, a vizsgálatok szerint hozzásegítik a középkorú nőket ahhoz, hogy agyuk ugyanúgy működjön, mint a fiatalabb nőké. Az Oxfordi Egyetem tanulmánya pedig azt mutatta ki, hogy napi egy aszpirin segít megelőzni a szívbetegséget és a rákot 45 éven felül, amikor a rák kockázata jelentősen megnő.

iStockPhoto
iStockPhoto



Ami fontos: fiatalabbnak is érezzük magunkat

Egy több mint 10 ezer ember részvételével készült friss tanulmányból az derült ki, hogy a mai 50 éven felüliek több mint 40 százaléka legalább egy évtizeddel fiatalabbnak érzi magát valódi életkoránál. Ezt példázzák a sugárzó színésznők, a 65 éves Dame Helen Mirren, a 64 éves Joanna Lumley és a 64 éves Felicity Kendal is, akikre senki sem úgy gondol, mint nyugdíjas nénikre.

Az elménk és a testünk ugyanolyan gyorsan öregszik, mint régen, vagy késleltetni tudjuk az öregedés folyamatát? Tényleg lehetséges sejtszinten csökkenteni a kronológiai korunkat?

iStockPhoto
iStockPhoto



Fizikailag 60, biológiailag 40

Tim Spector, a londoni King's College professzora meg van győződve arról, hogy az egészséges és fiatalos ötvenesek vagy hatvanasok egy 40 éves biológiai életkorával rendelkeznek. A szakértő 2500 iker vizsgálatával próbálja kideríteni, mely gének határozzák meg az öregedés gyorsaságát, hogy így lehessen végül öregedés elleni gyógyszereket kifejleszteni.

A biológiai életkort (a kronológiai életkorral szemben) az ún. telomérek segítségével lehet mérni. A szervezet minden sejtje rendelkezik génekkel, amelyeket a kromoszómák hordoznak. Mindegyik kromoszóma végén található telomér. Az öregedéssel a telomér rövidülni és gyengülni kezd, ami sejtkárosodáshoz vezet.

Bár helyreállítani nem lehet ezeket, életmódunk megváltoztatásával, vagyis egészséges étrenddel, rendszeres testmozgással és a stressz kerülésével feltartóztathatjuk rövidülésüket.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.