12 meglepő dolog, ami elcsúfítja a fogainkat

úszás terhesség fog- és szájhigiéné fogfehérítés tea
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden étkezés után megmosod a fogad, szénsavas üdítő helyett gyógyteát iszol, és édességek helyett gyümölcsöt rágcsálsz? A fogak egészsége szempontjából tökéletesnek hangzik, pedig valójában nem az. Sőt, a fenti szokások növelik a fog romlásának és szuvasodásának kockázatát.

Íme, néhány meglepő dolog, amelyek elcsúfíthatják a mosolyunkat:

Gyümölcstea

A Bristol Egyetem kutatása szerint a gyümölcs ízesítésű teák háromszor annyira károsíthatják a fogainkat, mint a narancslé. Sok gyümölcstea savas, ezért lebontja a fogzománcot. A megoldás az, hogy válasszunk inkább fekete vagy zöld teát.

iStockPhoto
iStockPhoto

Rágcsálnivalók

Még ha egészséges élelmiszereket, magvakat vagy dióféléket rágcsálunk is, akkor is káros a fogainkra. A fogaink ugyanis napi öt savtámadást bírnak ki. Ha nassolunk, állandó támadásnak tesszük ki a fogazatunkat, ezért érdemesebb ragaszkodni a napi három étkezéshez, ha pedig feltétlenül nassolni akarunk, inkább egyszerre fogyasszuk el, ne sok kicsi adagban, hosszú idő alatt.

Szemcseppek

Furcsán hangzik, de a gyulladáscsökkentő szemcseppek is hozzájárulhatnak a fogszuvasodás kialakulásához. Ezek is abba a gyógyszercsoportba tartoznak az antidepresszánsokkal, az ibuprofennel, az antihisztaminokkal és a vérnyomás gyógyszerekkel együtt, amelyek szájszárazságot okoznak, vagyis csökkentik a nyáltermelést. A nyál semlegesíti a savas ételeket a szánkban. Ha tehát kénytelenek vagyunk orvosságot szedni, szerezzünk be szájszárazság elleni rágót vagy zselét.

Terhesség

Sokan nem akarják elhinni, de az anyaság valóban elronthatja a fogakat. Az állapotos nők 50 százalékában kialakul gingivitisz, vagyis fogínygyulladás. Az állapotot általában a fogak és az íny közé ragadó ételmaradékok okozzák, amelyek gyulladást kiváltó baktériumok termelődéséhez vezetnek.

Terhesség alatt tehát érdemes naponta kétszer két percig fogat mosni, minden étkezés után fogselymet használni. Nem szabad kevesebbet fogat mosni azért, mert súroláskor vért látunk.

Úszás

Egy 500 úszó részvételével készült vizsgálat kimutatta, hogy a klór következtében 66 százalékuk szenvedett fogkárosodásban. A klór befolyásolja a víz pH-értékét, savassá teszi, ezért lenyelve a fog erózióját eredményezheti. A fogzománc megbomlásával előtűnik a sötétebb színű dentin, ezért a fogak sárgássá válnak. Nem gyakori probléma, főként a profi úszókat érinti, akik órákat töltenek az uszodában naponta.

Próbáljunk zárt szájjal úszni. Ne mossunk fogat közvetlenül az úszás után, mert ilyenkor a fogak felszíne a sav miatt puhább lehet, ezért könnyebb megsérteni.

iStockPhoto
iStockPhoto

Fogfehérítés

A fogvédőhöz hasonló házi fogfehérítő eszközök nem minden esetben illeszkednek pontosan a fogsorra, ezért a fehérítő anyag, a hidrogén-peroxid kiszivároghat, és károsíthatja a fogzománcot és a fogínyt. Végeztessük a fogfehérítést fogorvossal, akik személyre szabott eszközt helyeznek a fogsorra, amely csökkenti a szivárgás kockázatát.

Fehérbor

Általános nézet, hogy a vörösbor rosszabb a fogaknak, mert elszínezi a felszínüket. A kutatások szerint azonban savassága miatt a fehérbor nagyobb valószínűséggel okoz szuvasodást. A megoldás az, hogy étkezés közben fogyasztjuk el a bort, nem egész este kortyolgatjuk, vagy egy falat sajttal illetve vízzel semlegesítjük a szánkban.

Fogmosás édességevés után

Édességevés után közvetlenül ne mossuk meg a fogunkat, mert a cukros étel után a szánk savassá válik, ami egy kissé felpuhítja a fogzománcot. Ha azonnal utána fogat mosunk, a fogzománc egy részét is lesúroljuk, ami erózióhoz és érzékenységhez vezet. Várjunk legalább fél órát, és csak ez után mossunk fogat.

Cukorbetegség

A kezeletlen diabétesz következtében a szájüregben lévő folyadékok glükóztartalma megnőhet, ez pedig közvetlenül fogszuvasodáshoz vezethet. A megoldás az, hogy éberen figyeljük vércukorszintünket.

Eltúlzott súrolás

A napi négyszeri, alapos súrolás valójában csak károsítja a fogakat, mert eróziót eredményezhet. Ne vigyük túlzásba a fogmosást, és használjunk puha vagy közepesen erős sörtéjű fogkefét. Finom, körkörös mozdulatokkal mossuk a fogainkat.

iStockPhoto
iStockPhoto

Salátaöntet

Az ecetes öntetek jelentős kárt okoznak a fogainkban. Lehetőleg ne fogyasszunk mindennap ecetes salátaöntetet, hanem válasszunk majonézes vagy sima olívaolajos változatot. Ha mégis ecetes öntetet fogyasztunk, fluoridos szájvízzel étkezés után megtámogathatjuk fogainkat a savas támadással szemben.

Sportitalok

Az energia- és sópótló sportitalok gyakran rengeteg cukrot és savat tartalmaznak. A problémát az is súlyosbítja, hogy az emberek olyankor isszák ezeket az italokat, amikor száraz a szájuk, és a nyál nem tudja semlegesíteni a savat. Öblítsük ki a szánkat vízzel a sportital fogyasztása után, vagy rágjunk cukormentes rágót, hogy nyállal semlegesíthessük a sav hatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.