Egy szenvedély, aminek Winona Ryder sem tud ellenállni: a kleptománia

kleptománia kényszer- és szenvedélybetegség Winona Ryder lopás Repülős Gizi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ellenállhatatlan kényszer húzódik az egyik legrejtélyesebb betegség, a kleptománia, vagyis a kóros lopás hátterében.

Vígjátékok örökzöld témája a bolti szarka esete. Általában nő a tolvaj, és a filmek, vígjátékok szerint értéktelen tárgyakat, csillogó kis apróságokat tulajdonít el, pedig nincs is rá szüksége. A valóságban is hasonló a helyzet, hiszen a kleptomániában szenvedő beteg számára a megszerzett tárgy értéke lényegtelen. Nem anyagi haszonszerzés áll a háttérben, egész egyszerűen nem tud ellenállni a kényszernek: muszáj lopnia.

Thinkstock
Thinkstock



De mi is a kleptománia?

A kórkép fennállása esetén a betegek ismétlődően ellenállhatatlan késztetést éreznek arra, hogy számukra értéktelen tárgyakat megszerezzenek. Ezeket a tárgyakat aztán vagy eldobják, esetleg elajándékozzák, de az is előfordulhat, hogy bontatlanul, anélkül, hogy hasznát vennék, tárolják évekig, vagyis felhalmozzák a lopott tárgyakat.

Kínzó feszültség

A lopást megelőző percekben iszonyatos, kínzó feszültséget éreznek, hasonlót az éhséghez vagy a szomjúsághoz, és valójában csak a lopás néhány perce jelent izgalmas örömet számukra, hiszen a sikeres akciót követően nagyon rövid időn belül végtelen bűntudatot, szégyent éreznek, amelyet a lebukástól való félelem színez. Ennek ellenére nem tudnak ellenállni, ha jön az újabb késztetés, sőt éppen a bűntudat miatti stressz feszültsége hajszolja bele őket a következő lopásba, miközben pontosan tudják, hogy a környezetük megvetése, valamint büntetés vár rájuk, ha belebuknak az akcióba.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Winona Ryder



A kleptománia oka jelenleg még nem egészen érthető, egyes kutatások szerint azonban a kleptománia kialakulása összefügghet a szervezet szerotoninszint-zavarával. Az egészségügyi statisztikák szerint a kleptománia kialakulásának kockázatát emelheti fejsérülés, hosszú időn át ható, erős stressz valamint az öröklődés befolyásolhatja a betegség megjelenését.

Hogyan lehet kezelni?

Bármennyire is azt hinnénk, hogy a kényszeres viselkedészavarok akaraterővel legyőzhetőek, ez sajnos nem igaz. Így a kleptomániás beteg sem tud lopási kényszerén parancsszóra vagy önként, magától úrrá lenni. Minden esetben szükség van külső segítségre, de jelenleg a betegség kezelésére nincs elfogadott, minden betegre vonatkoztatható módszer. A legtöbb esetben több, egymás utáni módszerek óvatos alkalmazásával derül csak ki, hogy adott személynél melyik pszichoterápiás módszer a legalkalmasabb, és az is, hogy milyen gyógyszeres terápiával lehet a pszichoterápiát megtámogatni.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Lindsay Lohan



Híres kleptomániások

Úgy tűnik, a kleptománia jellemzően női viselkedészavar, legalábbis az egészségügy több női beteget tart számon. A teljes lakosság 0,5 százaléka lehet érintett a betegségben, és a bolti lopások körülbelül 20 százaléka következik be a kór miatt.

Külföldi celebekről időről időre felröppen a hír, hogy nem tudnak ellenállni bevásárlókörútjaik során csillogó, haszontalan kis tárgyaknak. Winona Ryder és Lindsay Lohan is került már reflektorfénybe bolti lopást követően, azonban kérdés, hogy a híres bolti szarkák csak még nagyobb hírverést szeretnének maguknak, esetleg úgy vélik, rájuk már nem vonatkoznak a társadalmi szabályok, esetleg valóban betegek.

Hazánk híres tolvaja: Repülős Gizi azonban állítása szerint valóban kleptomániás, és betegségét egy gyermekkori fejsérülésének köszönheti, azonban úgy tűnik, ezt egy életen át sem sikerült hivatalosan elfogadtatnia, hiszen a most már bőven nyolcvan felett járó nagymama több mint fél életét börtönben töltötte szenvedélye miatt.


Détár Enikő a mellőzés miatt került a pszichiátriára?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110601-detar-eniko-osszeomlott-egy-videki-pszichiatriara-kellett-vinni.htmlSúlyos balestet szenvedett a híres énekes! Nekiment a hídnakhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110530-sulyos-balestet-szenvedett-a-hires-enekes.htmlNehezen jutsz el az orgazmusig? Semmi nincs veszve: a csikló tanítható!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110527-az-orgazmuskeptelenseg-fizikai-es-lelki-okai.htmlIstennő született? Vagy csak egy fogyatékos, nyolckarú kislány?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110526-istennokent-tisztelik-indiaban-a-polymelias-kislanyt.htmlBabák, akiknek kétezer forinton múlik az életükhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110524-halva-szuletett-babak.htmlA 10 legszörnyűbb születési rendellenességhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110519-a-10-legszornyubb-szuletesi-rendellenesseg.htmlNem lát 3D-ben: Sztereovakságban szenved Johnny Depphttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110519-nem-lat-3dben-sztereovaksagban-szenved-johnny-depp.htmlA szűnni nem akaró szexuális izgalom fogságábanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110519-akiket-maga-ala-gyurt-az-allando-szexualis-izgalom-szindroma.htmlÖrdög Nóri vércukorszintje nem az igazihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110517-ordog-nori-vercukorszintje-nem-az-igazi.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.