figyelemhiányos hiperaktivitás tünetek hiperaktív felnőtt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hiperaktivitásról elsősorban izgő-mozgó, ugrabugráló gyerekek jutnak eszünkbe. Csak kevesen tudják, hogy a zavar az időközben felnőtt, hiperaktív gyerekeknek is komoly problémákat okozhat. Most nem csak a felnőttkori hiperaktivitás jellegzetességeinek, de annak is utánajártunk, hogyan csökkenthetők a zavaró tünetek.

A pszichológiai szakzsargonban a "figyelemhiányos hiperaktivitás zavar" már jó ideje fontos helyet tudhat magáénak. A kutatók szerint okai egyelőre nem tisztázottak: egyesek genetikai hajlamot, mások a terhesség alatt a magzatot érő káros hatásokat vagy a koraszületést okolják az idegrendszeri működés zavaráért. A probléma jellegzetesen gyermekkorban üti fel a fejét, és három tünetcsoport együttes jelenlétével nehezíti az érintettek hétköznapjait.


Első tünet: figyelemzavar

Gyanakodhatunk, ha a gyerekek figyelme állandóan elkalandozik, ha szétszórtak, és csak rövid ideig tudnak figyelni a hallottakra, ha képtelenek huzamos ideig követni a mondandónkat, gyakran elunják tevékenységeiket, így gyakran elfelejtik, vagy félbehagyják azokat.

Thinkstock
Thinkstock



Második tünet: hiperaktivitás

A hiperaktivitás túlzott energiagazdagságban, mozgékonyságban nyilvánul meg. Számunkra, kívülállóknak ez a gyerekek leállíthatatlan izgágaságában, futkározásában, babrálásában és fészkelődésében nyilvánul meg.

Harmadik tünet: túlzott impulzivitás

A tünetek közt dobogós az impulzivitás is, ami a késleltetés hiányát eredményezi: a gyerekek mindent azonnal akarnak, képtelenek türelmesen várni, így gyakran megesik, hogy a következményekre való tekintet nélkül, sebtében igyekeznek megszerezni, amire szükségük van.

A röviden csak ADHD-nak hívott zavarban a gyerekek csaknem 10 százaléka érintett. Döbbenetes adat, hogy a hiperaktív zavar a gyerekek csaknem felét a későbbi évtizedekben is elkíséri majd.

Milyen tünetek jellemzők felnőttkorban?

A felnőttkori hiperaktivitás jellegzetessége, hogy a már gyerekkorban is zavaró tünetek enyhébb formában ugyan, de megmaradnak. Igaz, a hiperaktivitás rendszerint veszít erejéből: a gyerekek felnőve megtanulnak egy helyben ülni, kontrollálni szüntelen mozgásvágyukat.

Thinkstock
Thinkstock



Ugyanakkor extrém energiaszükségletük sok esetben fészkelődésben, lábdobolásban, hintázásban keres kiutat magának. Az impulzivitással is gondok adódhatnak: felelőtlen, hirtelen döntésekbe, ésszerűtlen kiadásokba, kiszámíthatatlanságba kergetik áldozatukat.

Bár rengeteget gondolkodnak, nagyon kreatívak, és szüntelenül ötletelnek, mégis komoly problémáik adódhatnak a kitartással és azzal, hogy kivitelezzék ötleteiket. Könnyen belátható tehát: a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar az egyének hatékony életvezetését, munkavégzését és az ép párkapcsolatok kialakítását is gátolja.

Hogyan csökkenthetők a felnőttkori hiperaktivitás tünetei?

1. Tájékoztatás

Felesleges hagyni, hogy megfelelő információ hiányában a környezet negatívan ítéljen meg, alkalmatlannak, lustának tartson bennünket. Hasznos már az elején tájékoztatni a főnököt, kollégákat és a partnert is a lehetséges problémáinkról, illetve arról is, ők miben lehetnek a segítségünkre.

2. Tudatosság

Az impulzivitás némi tudatossággal csökkenthető: a "veszek előtte egy nagy levegőt", "mindig alszom rá egyet", "átgondolom még egyszer" jellegű viselkedéssel elkerülhetőek a hirtelen, felelőtlen cselekedetek.

3. Jegyzetelés

A feledékenység és koncentrációzavar ellen jó megoldást nyújthat a jegyzetelés: telefonos figyelmeztetőt beállítani, mindent azonnal leírni, határidőnaplóba, post-it-re jegyezni, ezeket a létfontosságú iratokat pedig feltűnő helyekre ragasztgatni, vagy rendszeresen magunkkal hordani.

Thinkstock
Thinkstock



4. Mozgás

Energialekötés céljából érdemes olyan apró, másokat nem zavaró tevékenységeket beiktatni a munkás hétköznapokba, mint például a rajzolgatás vagy a jegyzetelés.

5. Napirend

A rutinszerű cselekvésekből álló napirend nagy segítséget nyújthat a hétköznapokban: a naponta ugyanúgy-ugyanakkor ismétlődő cselekvések kivitelezése egyszerűbb, és elfelejteni is nehezebb őket.

6. Munkaválasztás

Érdemes már a pályaválasztás során figyelembe venni, hogy a hiperaktív zavarban szenvedők figyelmét az érdekes, izgalmas ingerek tartják ébren. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a rutinszerű, egyszerűbb feladatokkal, egy- kétszemélyes helyzetekben jobban boldogulnak, mint csapatban, állandó újdonságok közt.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.