D-vitamin napsugárzás bőrrák UV-sugárzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Nap barátunk és ellenségünk is lehet: rengeteg jótékony hatása mellett problémákat is okozhat, főleg, ha nem védjük magunkat megfelelően.

Csontjaink erősítője

A napfény hatására termelődik szervezetünkben a D-vitamin, mely az erős csontokért és a jól működő immunrendszerünkért is felelős.

Thinkstock
Thinkstock

Egészségfelelős

A napfény a belső elválasztású mirigyek, így a pajzsmirigy működését is befolyásolja. A magas vérnyomást is csökkentik az UVB-sugarak, s mivel az erek jobban kitágulnak, a sejtek tápanyagellátása és a salaktalanítás is javul. A sebek is gyorsabban gyógyulnak a napfénytől, valamint enyhe fertőtlenítő hatása is van.

A jó hangulatért

Mindenki számára ismerősen hangzik a téli depresszió fogalma: a hosszú, téli havas-borult szürke nappalok sokaknál okoznak rossz közérzetet. Míg a tavaszi-nyári napsütés jó hangulatot kelt, sőt, egyesek úgy tartják, a napfény a depressziót is oldja.

UV-sugarak

A napfényben lévő UV-sugarak - A és B - felelősek a lebarnulásért, de a bőrrákért és a ráncos, öregebb, pigmentfoltos bőrért, a száraz hajért és a leégésért is.

Thinkstock
Thinkstock

Leégés

Napvédőkrém vagy megfelelő ruházat nélkül a napon tölöttt idő hamar leégéshez vezet. Ez nemcsak fájdalmas, de egészségkárosító is: fokozza a bőr öregedését és a bőrrák kockázatát. Fontos, hogy a déli órákban ne tartózkodjunk a napon, és egyéb időkben is gondoskodjunk a védelemről. A bőrtípusnak megfelelő naptej segít megelőzni a leégést, fontos, hogy olyat válasszunk, ami az UVA-sugarak ellen is véd.

Szemártalmak

A napsütés nemcsak megterheli a szemet, hanem árt is neki: érdemes megfelelő, valóban UV-szűrős napszemüveget vagy kontaktlencsét hordani, esetleg kalapot viselni.

Thinkstock
Thinkstock

Napallergia

Az akár pár perces napozás után megjelenő apró piros foltok vagy csalánkiütések napallergiára utalnak. Ha minket is súlyt ez az állapot, feltétlenül hordjunk hosszú, szellős ruházatot, kalapot, hogy minél kevesebb napsütés érje a bőrt. A magas UV-védelmű naptejről sem szabad elfeledkezni, de érdemes figyelni: van, aki a naptejre allergiás és attól lesz kiütéses.

Fényérzékenység gyógyszerektől

Kiütésekért, foltokért nemcsak a napallergia, hanem valamilyen gyógyszer vagy kozmetikum okozta fényérzékenység is felelős lehet. Egyes fogamzásgátlók, antibiotikumok, de a citrusfélék vagy az ánizs, a kömény, vagy akár parfümök, dezodorok is okozhatják. Napozáshoz mindenképp érdemes eltávolítani a sminket, a parfümöt, és odafigyelni az étkezésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.