Mutasd az arcod, megmondjuk, milyen betegséged van

betegség orr fül arc ajak szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan úgy gondolják, hogy a nárcizmus visszataszító dolog, ami legfeljebb a valóságshow-k szereplőinek való. A kutatások azonban arra utalnak, hogy egyáltalán nem rossz, ha egy futó pillantásnál többet vetünk magunkra a tükörben.

Thinkstock
Thinkstock

A múlt héten a Yale Orvostudományi Egyetem kutatói bejelentették, hogy az arc ráncai a csontízületi gyulladás előjelei lehetnek. A szakértők 114 menopauzán átesett nőt vizsgáltak. Miután megszámolták ráncaikat és röntgenfelvételt készítettek az alanyokról, kiderült, hogy a legtöbb ránccal rendelkezőknek a leggyengébbek a csontjai. A kutatást vezető Lubna Pal elmondta, hogy a csont és a bőr építőelemei között van egy közös, mégpedig a kollagén. Az öregedéssel a kollagén változásai ráncosodáshoz vezetnek, ugyanakkor a csont esetében a csont minőségének és mennyiségének csökkenését eredményezi. Az arcunk ezen kívül számos egyéb betegségről árulkodhat. A továbbiakban szakértők segítségével sorra vesszük, milyen meglepő egészségügyi rendellenességeket árulhat el egyetlen pillantás a tükörképünkre.

SZEM



Félig lecsukódó szemhéj
Lehetséges okok: arcidegbénulás, tüdőrák
A Bell-féle bénuláshoz hasonló arcidegbénulásokat okozó betegségek az arc egyik oldalának elgyengülését vagy bénulását válthatják ki. Ilyen esetben valamilyen vírus, általában herpesz, gyulladást okoz egy idegben, ami gátolja az agyból az arcizmokba irányuló jelek továbbítását. A félig lecsukódó szemhéj nagyon ritkán a tüdőrák jele is lehet. A pancoast-daganat, a tüdőcsúcsban kialakuló daganat nyomást gyakorolhat az idegek egy csoportjára, amelyek a szemmel állnak összefüggésben. Ezzel a tünettel kar- és vállfájdalom, a kézfej elgyengülése és a kézfej bizsergése is járhat.

Bevérzett szem
Lehetséges okok: szénanátha, szivárványhártya-gyulladás, magas vérnyomás

Szemrángás
Lehetséges okok: stressz, szklerózis multiplex
Enyhébb esetben a szemhéj néhány másodpercenként jelentkező, véletlenszerű görcseit a stressz okozhatja azáltal, hogy gátolja a fontos B-vitaminok felszívódását a szervezetben, amelyek a szemizmok erejének megőrzéséhez szükségesek. Ezek a rángások másutt is jelentkezhetnek a testünkben, például a gyomorban. Makacs, hosszan (napokig vagy hetekig) tartó rángás az idegrendszert érintő betegségek, például szklerózis multiplex esetén jelentkezhet.

Thinkstock
Thinkstock

Gyűrűk a szem szaruhártyáján
Lehetséges okok : magas koleszterinszint, Wilson-kór (a rézanyagcsere zavara)

Sápadt szemhéj
Lehetséges ok: vérszegénység
Vérszegénységre (anémiára) utalhat az, ha az alsó szemhéj az egészséges vörös helyett sápadt színű.

ORR



Megvastagodott orr
Lehetséges okok: rosacea, akromegália (óriásnövés a növekedési hormon túltermelése következtében)

BŐR



Rohamokban jelentkező bőrpír
Lehetséges okok: lupus, szívbetegség, menopauza
A bőrpír a szisztémás lupus erythematosus autoimmun-betegség egyik jele lehet, amely ízületi fájdalommal és kimerültséggel együtt jelentkezik. A bőrpír pillangó alakú, az arcon és az orron jelenik meg.

Elhízott, puffadt arc
Lehetséges okok: pajzsmirigy-alulműködés, mumpsz
Amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő tiroxin hormont, lelassul az anyagcsere. Ez pedig az arc hízásához is vezet. A jellegzetes "hörcsög arc" a vírusfertőzés okozta mumpsz jele is lehet, amely a világ számos pontján a védőoltás mellőzése miatt az utóbbi időben újra terjedőben van.

Színváltozás
Lehetséges okok: hörghurut, asztma, sárgaság

Viszketés
Lehetséges okok: ekcéma, terhesség, antibiotikum-érzékenység
A száraz, viszkető és fájdalmas bőr az ekcéma jellegzetes tünete. A bőrviszketés ugyanakkor a terhesség alatt is jelentkezhet, különösen a későbbi szakaszokban.

Thinkstock
Thinkstock

Pattanások (nők esetében)
Lehetséges ok: policisztás petefészek szindróma
A hormonális betegség következtében egyes nőkben megnő a tesztoszteron szintje, ami a bőr természetes zsírjának fokozottabb termelődését eredményezi. Ez pedig aknék kialakulásához vezet.

AJKAK


Repedezett ajak
Lehetséges okok: vérszegénység, cukorbetegség

FÜL


Elálló fül
Lehetséges okok: bőrrák, ismétlődő sérülés
A külső vagy a belső fület érintő jóindulatú vagy rosszindulatú daganatok a fül alakjának megváltozását okozhatják. Az ismétlődő sérülés okozta alakváltozásra a legjobb példák a rögbijátékosok vagy a birkózók.

Ráncos fülcimpa
Lehetséges ok: szívbetegség
A fülcimpán kialakuló, átlós irányú ráncok szív- és érrendszeri megbetegedésekkel állhatnak összefüggésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.