4 lelki ok, ami pánikbetegséget válthat ki

halál izzadás szívverés félelem pánikbetegség pszichés betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pánikbetegség a legfélelmetesebb pszichés zavaraink egyike. A váratlan rohamok ugyanis nemcsak halálfélelmet okoznak, de az esetek többségében szinte ellehetetlenítik a páciensek életét. Mivel a pszichológusok szerint lelki tényezők állnak a háttérben, utánajártunk, ez esetben milyen pszichés faktorokról lehet szó.

Thinkstock
Thinkstock

Amikor azt mondjuk, hogy bepánikoltunk az állásinterjú vagy az ominózus randi előtt, akkor többnyire ugyanarra a zavaró tünetsorra gondolunk. Az izgalomra és egyre növekvő feszültségre, az izzadó tenyerünkre, az elszoruló torkunkra és szaporán dobogó szívünkre. A hétköznapi értelemben vett pánikolás azonban távol áll mindattól, amit a pszichológia pánikbetegség néven tart nyilván. A súlyos pszichés zavar tünetei ugyanis nem csupán bosszantóak, sokkal inkább porig rombolják normál életvezetésünket.

Tünetek pánikbetegség esetén

A pánikbeteg személy állandó félelemben él. Nem csoda, hiszen tudja, hogy a pánikroham nemcsak hogy váratlanul súlyt le rá, de rendszerint iszonyú halálfélelmet hoz magával. A betegeknél ekkor olyan fizikális tünetek jelennek meg, mint az erős szívdobogás, a mellkasi fájdalom, a légszomj, az izzadás, a remegés vagy a látászavar. Egy-egy roham akár fél óráig is eltarthat, és érdekes módon nem az otthon biztonságában, hanem útközben: munkába menet, utcán, villamoson, bevásárlás közben éri a betegeket. Talán érthető, hogy a pánikbeteg személyek rövid idő alatt egy elkerülő stratégia szerint kezdenek el élni: ritkán mennek el otthonról, nem járnak társaságba, se vásárolni, azaz minél kevesebb időt töltenek házon kívül, hogy roham esetén ne kerülhessenek veszélybe. Ennek következtében nemcsak hogy izolálódnak, de sem az iskolában, sem a munkahelyen nem tudnak helytállni.

Thinkstock
Thinkstock

Lelki okok a háttérben

A pánikbetegség embert próbáló tünettana érthető módon alapos indoklásért kiált. A pszichológusok minden esetben lelki tényezőket okolnak érte. Hogy mi is könnyebben eligazodhassunk a pszichoszomatika útvesztőjében, most megmutatjuk a pánikbetegség 4 lelki okát!

1. Félelem a haláltól

A szimbolika kézenfekvő: a halálfélelemmel kísért pánikrohamok a veszteségtől való félelmet rejtik magukban. A féltett dolog nemcsak a saját élet, de egy családtag, egy párkapcsolat, vagy egy biztos pozíció is lehet a munkahelyen. Ha túlzottan ragaszkodunk hozzájuk, az elvesztésüktől való tudattalan félelem pánikrohamokban is tükröződhet.

2. Nem megfelelő stresszkezelés

Mindannyian ezernyi stresszfaktorral találkozunk nap mint nap. Vannak, akik hatékonyan képesek megküzdeni a problémáikkal, és rövid időn belül túl tudnak emelkedni a stresszterhes helyzeteken. Azoknál, akik képtelenek megküzdeni a problémáikkal, akik nem vállalják fel véleményüket, hanem belesüppednek a stresszes szituációkba, nagyobb eséllyel jelentkezhet pánikbetegség.

Thinkstock
Thinkstock

3. A felborult érzelmi egyensúly

A megterhelő élethelyzetek, magánéleti fordulatok, váratlan események mindenkinek nagy érzelmi terhet jelentenek. Amikor egy negatív fordulat következtében megbillen az érzelmi egyensúlyunk, általában igyekszünk minél hamarabb visszatornázni magunkat a kiindulópontra. Amennyiben ez nem sikerül, az érzelmi problémák pánikbetegséggel jelezhetik felénk, hogy egy megoldatlan érzelmi probléma nyomja a szívünket.

4. Pszichés konfliktus

A bennünket hosszú ideje nyomasztó problémák, egy tartós párkapcsolati krízis, családdal, barátokkal kapcsolatos megoldatlan konfliktusok rengeteg álmatlan éjszakát okoznak számunkra. Választhatunk: vagy szembenézünk ezekkel a problémákkal, és leülünk tisztázni a helyzetet az érintettekkel, vagy elmenekülünk. A pánikroham a probléma belátására képtelen pszichénknek kitűnő lehetőséget kínál a menekülésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.