Netdoktorok - Az internetes öngyógyítás veszélyei

diéta gyógyszer cukorbetegség orvos internet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az interneten terjedő igaz és kitalált történetek, az önjelölt diagnoszták terjedése és az orvosok sokszor visszafogott, mogorva viselkedése együtt okozza azt, hogy egyre több ember ül először az internet elé a panaszaival, és megy csak azután orvoshoz. Aztán sokszor csak a szerencsén múlik, hogy a lelkesen megfogadott netes tanács valójában gyógyulást vagy katasztrófát okoz.

Csodadiéta és az eredménye

A katasztrófa ugyanis könnyen megtörténhet, ha az internetes cikkek, vélemények közül nem szűrjük ki a gyanúsakat, hanem bedőlünk nekik. Ezzel nemcsak a saját egészségünket veszélyeztethetjük, hanem másokét is, például gyermekeinkét. Ez történt azzal a két édesanyával is, akik egy neten talált cukorbetegeket gyógyító diétával kísérleteztek gyermekeiken.

A kicsik 1-es típusú diabétesszel küzdenek, és az anyukák úgy gondolták, ez az állapot az orvosok véleményével ellentétben gyógyítható kell hogy legyen, mégpedig diétával. A divatos és elég drasztikus diéta, valamint az inzulinadag csökkentés végül oda vezetett, hogy a gyerekek kómába estek. Ha a szülők megkérdezték volna a diéta elkezdése előtt az orvost, az elmondhatta volna nekik, hogy a cukorbetegség nem gyógyítható, és a szigorú diéta nagyon veszélyes az egészséges gyerekeknél is.

Thinkstock
Thinkstock


Amit az orvos elfelejtett említeni

A számos önjelölt "netdoktor" által félrevezetett emberek mellett sok olyan történetet is be lehetne mutatni, amikor a hanyag orvosi munka veszélyeit az otthoni internetes kutatás hárította el. Sok esetben ugyanis, ha panaszainkkal nagyon helyesen orvoshoz fordulunk, egy unott, türelmetlen embert találunk, aki vagy végig sem hallgat, vagy ír egy receptet és hívja a következő beteget. Ilyenkor jól jöhet, ha otthon a keresőbe írva bajunk kulcsszavait, többféle megoldás is elénk tárul. Gyakran az orvosok által előírt konzervatív terápia megfelelő kiegészítőire vagy akár helyettesítőire is rábukkanhatunk. Rengetegféle gyógyhatású készítmény és gyógyszer van forgalomban, és nagyon nehéz köztük laikusként eligazodni. Viszont kis nyomozással találhatunk az adott szerrel kapcsolatos véleményeket tapasztalatokat, amik segíthetnek a döntésben, sőt, olyan készítményeket is ajánlhatnak, amelyekről azelőtt nem hallottunk. Így lehet találni megfelelő orvosokat a kifogásolt helyett, új terápiákról vagy érdekes eljárásokról értesülni, és a konzervatív "mindenre antibiotikumot" orvosi eljárással szemben rengeteg kiegészítőt találni a bajunkra.

Egy fórumozó anyuka tapasztalatai:

"Nekem sokat jelent, hogy a kislányom ijesztő betegségeinél nemcsak az orvossal beszélhetek, hanem sok hasonló cipőben járó anyukával, akik tapasztaltabbak, és tudnak tanácsot adni, orvost vagy gyógyszert ajánlani, vagy csak szurkolni a gyógyulásért. Ajánlottak már így természetes, gyógynövény alapú gyerekbarát szereket, amikkel helyettesíteni tudtam a hagyományos gyógyszereket, amik sokszor durvák és kevésbé hatásosak. A beteg pici ellátásában is segít, ha a neten megtudom, hogyan kell helyesen az orrát szívni, vagy a hűtőfürdőt elkészíteni, vagy mit tegyek, ha felfázott és nem akarok rögtön gyógyszert adni. Amikor a háromnapos lázon esett át, az orvos csak legyintgetett, a fórumon pedig megnyugtattak, hogy valószínűleg erről lehet szó. Igazuk lett."

Viszont ahogy az internetes tartalmakkal általában, igencsak józanul szűrnünk kell az információkat.

Búza közt az ocsú

A kulcs az arany középúthoz az, ha tudjuk, pontosan mit várunk és várhatunk a netes diagnosztizálástól, és a megfelelő helyen keressük az információkat. Az orvosok által írt cikkeket bemutató weboldalak és a neten keresztül történő orvosi kérdezz-felelek biztonságosnak minősíthető, de a fórumok átlagemberek által adott válaszai már sokszor megkérdőjelezhetők. Nem lehet tudni, hogy ki ül a másik oldalon, és még az is elképzelhető, hogy nem akar ártani senkinek, csak tud valamit - tévesen -, és ezt megosztja. Természetesen a neten a nyereségvágyból létrehozott kamu gyógyszerek forgalmazói és az említett diéták kitalálói is fellelhetők, ezeket érdemes igen szkeptikusan kezelni, és orvos véleményét kérni alkalmazás előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.