fejfájás depresszió migrén konfliktuskezelés érzelmek pszichés betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A neurológusok szerint a kínzó fájdalommal járó migrénnek sok esetben lelki okai vannak. De vajon mi válthatja ki a sokunkat egy életen át kínzó, heves fejfájást? Utánajártunk a leggyakoribb lelki okoknak.

Nem újabb hóbortról, és nem is civilizációs betegségről van szó, hiszen a migrén tüneteit már Hippokratész is említette feljegyzéseiben. A heves fejfájás a népesség nagyjából 10 százalékát érinti, és bár egyik nemet sem kíméli, a statisztika szerint elsősorban mégis a fiatal és középkorú nők szenvednek tőle.

Thinkstock
Thinkstock


A görcsös fejfájás közeledtét a páciensek a hirtelen hangulatváltozásnak köszönhetően általában előre megérzik. A "prodromának" keresztelt első szakaszt ennek megfelelően kirobbanó jókedv vagy ingerlékenység kíséri. Maga a migrén a fokozatosan erősödő, egyoldali látászavarral kezdődik, mely általában 20 percig tart. Ezt követi a fő tünet, azaz az erős, görcsös fejfájás, mely hasogató, lüktető fájdalom kíséretében érkezik. A kísérő tünetek közt találjuk a szédülést, émelygést, hányást, beszédzavart, végtagzsibbadást, a fény- és szagérzékenységet. A migrénes roham általában 10-12 órán át tart, bár a kevésbé szerencsések akár egy egész napon át is szenvedhetnek tőle. És akkor még nem is említettük, hogy a migrénes epizódok havonta 3-4 alkalommal is megismétlődhetnek. Ennek problematikája, hogy ezeken a napokon a páciensek többsége nemcsak, hogy munkaképtelenné válik, de sötétben, izoláltan kénytelen feküdni a roham időtartama alatt. Majd ezek után a migrén búcsúcsókként fáradtságot, kimerültséget hagy maga után. Az orvosok egyelőre nem tudnak megfelelő magyarázattal szolgálni a migrén okaira. Annyi biztos, hogy neurológiai problémáról van szó, mely sok esetben lelki okokra vezethető vissza.

Hogy tisztább képet kapjunk, utánajártunk, melyek a heves fejfájást kiváltó fő pszichés okok!

1. Családi harcok

A hétköznap általános problémaforrásai mellett egy tartós konfliktus a szülőkkel vagy a gyerekekkel komolyan lecsapolja a lelki tartalékainkat. Ennek következtében nemcsak feszültté válunk, de görcsössé, ingerlékennyé is. A túlterhelt psziché végső soron migrénnel is jelezheti, hogy teljesítőképességünk végéhez értünk.

2. Kimondatlan érzelmek

A bent tartott pozitív vagy negatív érzelmek, a ki nem mondott indulatok látszólag jól kendőzhetők. Az elfojtott, meg nem élt érzelmek azonban a mélyben tovább munkálnak, és nemcsak álmainkban, de például migrén formájában is visszatérhetnek hozzánk.

Thinkstock
Thinkstock


3. Konfliktuskerülés

Ha problémáik adódnak, sokan a jobb alkalmazkodás érdekében a konfliktuskerülés módszerét választják. Nem mondják ki szemtől szembe a problémáikat, automatikusan elfogadják a másik személy nézőpontját, alárendelt pozíciót vesznek fel, és feladják saját álláspontjukat. Ez a helytelen működésmód azonban rövid úton megbetegíthet bennünket.

4. Depresszió

A minket kísértő migrén egyik oka lehet a rejtett depresszió is, melynek lényege, hogy az orvoshoz forduló beteg elsősorban fizikai tünetekre panaszkodik: mellkasi fájdalomra, hasmenésre, szívproblémákra, migrénre. Bár lelki tüneteket nem említ, az alapos pszichés "kivizsgálás" végül felfedheti, hogy valójában "maszkírozott" depresszióval állunk szemben.

5. Válás

A párkapcsolat vége, a szakítás vagy válás minden esetben erős érzelmi sokként éri a feleket. Ezt a helyzetet alapvetően kétféleképp dolgozhatjuk fel. Az "A" lehetőség, hogy szomorúságunkat "kiéljük", azaz sírunk, kibeszéljük magunkból fájdalmunkat, barátokkal, pszichológus segítségével próbálunk túllépni a traumán. A másik opció, hogy magunkban tartjuk a problémát, nem kommunikáljuk ki, mert attól tartunk, hogy ez a gyengeségünk jele lenne. A tapasztalatok szerint az utóbbi utat bejáró személyek közt gyakori a migrénes megbetegedés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.