Jakupcsek Gabriella: "Emmánál semmi nem volt a véletlenre bízva"

anyaság gyermekvállalás terhesség Jakupcsek Gabriella
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg régebben általában 20-30 évesen szültek gyermeket a nők, manapság sokan a negyvenes éveikben várják az első babájukat. A Life.hu-nak Jakupcsek Gabriella mesélt arról, hogy mennyiben volt más 40 év felett megszülni kislányát, mint tizenévesen a két fiút, és elmondta azt is, hogy szerinte miért nem szerencsés későn vállalni az első gyermeket.


Számít a kor, de nem ír felül mindent




Thinkstock
Thinkstock

Az orvostudomány nyújtotta új lehetőségek

A tudomány ma már annyival fejlettebb, mint akár húsz éve volt, hogy azok a nők, akik jó egészségi állapotban vannak, ugyanolyan egészségesen ki tudják hordani a gyermeküket, mint egy húszéves fiatal anyuka. Az igaz, hogy bizonyos terhesség alatti betegségek előfordulásának nagyobb esélye van, de ezt kiküszöböli a 35 éve feletti nők terhességének fokozottabb nyomon követése. Ezenkívül arra sincs garancia, hogy például egy terhességi diabétesz nem jön elő egy huszonéves anyuka várandósságánál. Sokkal komplexebb szűrővizsgálatok, fejlettebb nőgyógyászat és géndiagnosztika segíti azokat a nőket, akik gyermeket szeretnének, és ez kitolja az egészséges babavárás régebben megállapított korlátait, rácáfolva a korábbi statisztikákra. Egy egészséges terhességhez viszont mindenekelőtt egy egészséges édesanya szükségeltetik, így azt túlzás lenne állítani, hogy a tudomány segítségével minden negyven körüli nő azonnal és problémamentesen gyermeket szülhet.

Tipp! Gyerekmunkások a világ minden tájáról. Kattints a galériáért!


Jakupcsek Gabriella: "Emmánál semmi nem volt a véletlenre bízva"

"Én azt gondolom, hogy minden nehezebben indul a társadalomban: el kell jutni odáig, hogy az ember elkezd egy karriert, emellett a normális családi életben élő ember kevésbé akar elszakadni otthonról, vagy ha elköltözött, kipróbálhatja a szabad életét, és csak utána jön a társ és gyerek utáni vágy. A világban sokan rájöttek, hogy nemcsak a családi élet az egyetlen életforma, először repülni kell ahhoz, hogy valaki aztán beleüljön a kalitkába. Én régen az akkori korszellemhez képest is fiatalon szültem a gyerekeimet, de én szabálytalan ember vagyok ebből a szempontból, mert szabadnak érzem magam akkor is, ha párkapcsolatban élek. Az egyetemen szerettem bele a férjembe, és akkor szültem mindkét gyerekünket. Onnan mentem szabadságtúrára fél év ösztöndíjjal Franciaországba, nekem akkor, a rendszerváltáskor adatott meg ez a repülés. Az a szerencsés, ha az esküvő és gyerek előtt van ez, de ez nem tudott előbb lenni."

Forrás: MTV
Forrás: MTV

Gabi elmondása szerint kislányát, Emmát már egész más volt várni és gondozni, mint előtte a két fiát: "Emmánál minden megfontolt döntés volt, semmi nem volt a véletlenre bízva, egy elhatározás volt, nem egy berobbanó dolog. Ez egy minden percében megélt és kiélvezett terhesség és gyerekvállalás volt. A két korábbi gyerekkel elég hektikus volt az élet, mindent akkor akartunk, az egy nagyon más érzelmi állapotban volt."

40 felett sok esetben önző módon magukhoz láncolják a gyermeket

A népszerű műsorvezető annak ellenére, hogy 40 felett szülte kislányát, nem feltétlenül helyesli a késői gyermekvállalást: "Első gyereket későre hagyni egyáltalán nem tartom helyesnek, azok a gyerekek azért jönnek, mert az az utolsó pillanat, egy nagy hiányállapot utáni döntés eredményeképpen. Az anyák nem olyan nagyon megfontoltak és lazák, kisajátítják a gyerekeiket - de ez persze általánosítás, sőt, mindenre van jó és rossz példa körülöttem. De sok esetben azt vettem észre, hogy amikor végre sikerül a nagyon vágyott gyermek, akkor túlságosan óvják mindentől és önző módon magukhoz láncolják. Fiatalon sokkal lazábban, szabadabban tudtunk a gyerekkel bánni, bár régen a társadalom nem volt ilyen gyerekbarát, ma már el lehet menni étterembe vagy utazni, nem probléma, régen ez komoly gond volt, semmit sem könnyítettek meg. A szabadságát, ha meg akarta élni valaki, le kellett adni a gyereket a nagymamának."

Forrás: MTV
Forrás: MTV

Gabi azt is elmesélte, hogy amikor Emmával volt várandós, eljárt a kötelező vizsgálatokra, de nem aggódott amiatt, hogy kislánya esetleg betegen születik majd: "Nem féltem a rendellenességektől, csak annyira, hogy tudtam, 40 fölött milyenek a veszélyek. Körülöttem a Down-kóros babák sokkal fiatalabb barátnőknél is előfordultak. Nyilván van protokoll és meg kellett húzni a vonalat, így az ember inkább becsúszik idősebbnek. Az összes szűrővizsgálaton persze duplán átestem, míg az első kettőnél még a vizsgálatok sem voltak olyan gyakoriak. Régen minden természetesebb volt."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.