Elnőiesedett férfiak - A túlsúly nem csak az egészségnek árt

ösztrogén tesztoszteron zsírszövet elhízás nőiesség túlsúlyos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A túl sok zsír, amit a túlsúlyosok magukon cipelnek, nemcsak esztétikai gondokkal jár: a kövér férfiak könnyen elnőiesedhetnek. A túlsúly és a vele járó magas vérnyomás eleve rontja a férfiak önképét és szexuális teljesítményüket is, de még a termékenységet is csökkenti, sőt, a hormonális változások miatt akár impotenciát is okozhat.

Thinkstock
Thinkstock

A zsírszövet és az ösztrogén

Az ösztrogén nevű hormon mindkét nemben megtalálható, ahogyan a tesztoszteron is, ezek aránya azonban eltér a két nemnél. Egészséges férfiaknál a tesztoszteron van túlsúlyban, de a kövér férfiaknál már más a helyzet: náluk elindulhat egyfajta feminizálódás: a zsírszövetben található aromatáz enzim ugyanis ösztrogénné alakítja a férfi nemi hormonokat, és minél több zsír van valakin, ez annál fokozottabb. Kis mennyiségben az ösztrogén egyébként a férfiakra még jó hatással van, például védi a szívüket, a memória működésében is segít, és az egészséges nemi vágy kialakulásában is szerepe van. A túl magas hormonszint azonban már gondot okoz: a tesztoszteron nem kap akkora szerepet, mint kellene, ennek következménye pedig az izomtömeg csökkenése, a romló szexuális teljesítmény, és emiatt fordul elő egyes elhízott férfiaknál a magasabb hang, az impotencia, a terméketlenség, a puha bőr és a telt mellek. Az ösztrogén túltengése a prosztatára is hatással van: proliferációt, azaz kóros sejtszaporulatot okozhat, emiatt a prosztata megnagyobbodhat, ami vizelési nehézségekkel jár.

A zsír nem csak az ösztrogéntermelődés miatt jelent gondot

A hormontermelődés elég bonyolult folyamat, és mint mindenben, itt is az egyensúly a legjobb állapot. Ezt nem csak az ösztrogén túltengése boríthatja fel: minél magasabbb ugyanis egy férfi testzsírszázaléka, annál fokozottabban termel SHGB hormont, ami a nemi hormont megkötő globulin rövidített neve. Ez a hormon pedig teszi a dolgát: megköti a tesztoszteront, csakhogy fokozott mértékben, ennek egyik kövekezményeként pedig csökken a libidó. Az extrém túlsúlyos férfiak önértékelési problémái is hatással lehetnek - mentálisan - a hormonháztartásra, így a nemi életük minden szinten gátolva lehet.

Átalakítunk! 30 kilót fogyott és bombanővé változott Zita! Kattints a galériáért!



A túlsúly és a férfiak nemi szerve nem jó barátok

A túlsúlyos férfiak legféltettebb kincse is "szenved" a túl sok zsírtól, illetve azok következményeitől. A cukorbetegség és a magas vérnyomás az erekre gyakorol káros hatást, miközben a megfelelő erekcióhoz a nemi szerv ereinek jó állapotban kell lenniük. Mindkét betegség alattomos, így sokszor csak a szexuális életben jelentkező gondok figyelmeztetnek a bajra. Érdemes orvoshoz fordulni, mert a nem, vagy nem megfelelően kezelt cukorbeteg férfiak csaknem 100%-ban merevedési zavarokkal küzdenek.

Thinkstock
Thinkstock

A túlsúly miatt magas koleszterinszint és inzulin-rezisztencia tovább ront a férfiak állapotán, csökkent nemi vágyat és rossz szexuális teljesítményt okoznak. A hajszálerek falán lerakódó zsír, ami a férfiak impotenciájáért lehet felelős, egyébként a nőknél is problémákat okoz: a csikló a hozzá vezető kis erek romló állapota miatt veszít érzékenységéből.

Az elhízott férfiak terméketlenné válhatnak

Hazánkban is egyre nő a terméketlen párok száma, és sokszor esett már szó a férfiak romló spermaszámáról is. De nemcsak környezeti ártalmak csökkenthetik a spermiumok számát, hanem a túlsúly is, egy 2008-as vizsgálat legalábbis ezt igazolta. Túlsúlyosként a már említett hormonális zavarok is rontanak a helyzeten, mivel a hiányzó egyensúly az agyalapi mirigy hormonszabályzó rendszerére is hatással van, így végül a nemi szervek megfelelő működéséért felelős nemi hormonok szintje lecsökken, s terméketlenség alakul ki.

A fogyás mint potencianövelő

A merevedési zavarokat, az impotenciát vagy a csökkent spermaszámot igen egyszerű megelőzni, sőt, akár javítani is: a gondos orvosi kezelés mellett a súlycsökkenés helyreállíthatja a megfelelő funkciókat. A fogyás ráadásul a férfiak egészsége mellett az önbizalmukra is jó hatással van, így egy alapos életmódváltás lehet a legjobb potencianövelő szer.


Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!




A sikertelen fogyókúra 7 lehetséges okahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120321-a-sikertelen-fogyokura-7-lehetseges-oka.htmlFogyókúrázók figyelem! Ezt kell tenni, ha már egy ideje képtelen vagy fogynihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120403-fogyokurazok-figyelem-ezt-kell-tenni-ha-mar-egy-ideje-keptelen.htmlEgy dolgot tehetünk a szívünkért: boldog házasságban élünkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120330-a-boldog-parkapcsolat-a-hosszu-elet-titka.html"Nem kellek, mert kövér vagyok!" - Avagy a túlsúlyosak diszkriminációjahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120327-nem-kellek-mert-kover-vagyok-avagy-a-tulsulyosok-diszkriminacioja.htmlSikertörténet: 30 kiló fogyás után bombacsaj lett Zitábólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120323-sikertortenet-30-kilo-fogyas-utan-bombacsaj-lett-zitabol.htmlFogyni szórakozva is lehet! Jen hulahoppkarika segítségével fogyott 65 kilóthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120321-fogyni-szorakozva-is-lehet-jen-hulahopp-karika-segitsegevel-fogyott-65.htmlNem minden zsír ugyanolyan: Ezek a koleszterint növelő zsírok!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120320-nem-minden-zsir-ugyanolyan-ezek-a-koleszterint-novelo-zsirok.htmlÍgy tartsd a súlyod! Tippek a jojó-effektus elkerülésérehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120319-igy-tartsd-a-sulyod-tippek-a-jojoeffektus-elkerulesere.htmlTorna túlsúlyosaknak - ezek a legjobb zsírégető mozgásformákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120313-torna-tulsulyosaknak-ezek-a-legjobb-zsiregeto-mozgasformak.htmlNehezen jön össze a baba? A túlsúly is okozhatja!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120313-nehezen-jon-ossze-a-baba-a-tulsuly-is-okozhatja.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.