"Nem az vagyok, akit ki lehet röhögni" - Interjú Schobert Norbival

a nap cikke szívprobléma túlsúly szénhidrát Schobert Norbert fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Norbi sosem csinált titkot abból, hogy túlsúlyos volt gyermek- és kamaszkorában. Most ennek okairól mesélt, és arról, mi motiválta első fogyókúráját.

"Nem volt egészséges a gyerekkorom, olyan családban nőttem fel, ahol mindenki kerülte a rendszeres sportolást, kirándulni és enni is kocsival jártunk. Az étkezéseknél mindenhez kenyeret ettünk, mindenhez cukrot használtunk - annak ellenére, hogy a családban mindenki cukorbeteg volt. Így nem is csoda, hogy 11-12 évesen már 70, 15 éves koromra pedig 104 kiló lettem. Az életem az iskola, a tévénézés és a különböző csokik fogyasztása körül forgott, esténként vacsorára 2-3 szalámis bucit ettem, egy jó üveg cukros üdítővel.

Forrás: Schobert Norbert
Forrás: Schobert Norbert

Az elmúlt években több ezer kövér emberrel találkoztam, és tízből nyolcan meg vannak róla győződve, hogy ők nem esznek sokat, csak valahogy a 'levegőtől is híznak'. Ilyenkor le szoktam iratni az emberekkel egy-két hétig, hogy mikor és pontosan mennyit esznek. Ebből minden esetben az derül ki, hogy nem esznek, hanem zabálnak, sokat és feleslegesen. Ez velem is így volt gyerekkoromban."

Az általános iskola befejezése után Norbinak újra szembe kellett néznie a testnevelésóra kihívásaival. Mint utóbb kiderült, ez volt a legjobb dolog, ami történhetett vele. Mára a családjából szinte mindenki belehalt a cukorbetegségbe, míg Norbi 41 évesen is egészséges. "Általános iskolából bekerültem a Mester utcai szakközépiskolába, de míg az előző iskolában testnevelésből fel voltam mentve, ott egy szigorú, régivágású tornaedző testneveléstanárt kaptam, Széles Lajost. Ő a katonás nevelésben hitt, nem úsztam meg az tesiórán az egyenruha felvételét, ami zöld trikóból, zöld klottgatyából és fehér zokniból-cipőből állt: mindenki rajtam röhögött a tornasorban. A tanár erre azt mondta az osztálynak, hogy Magyar sasok! Vigyázz! - ekkor nagy csend lett -, na, Schobert Norbi, mi a maga kedvenc sportja? Én erre mondtam, hogy vitorlázóedző szeretnék lenni. Miért nem csinálja? - kérdezett vissza a tanár. Azt válaszoltam, hogy azért, mert túlsúlyos vagyok. A tanár erre odafordult a többiekhez: akkor emberek itt nincs röhögés, itt teljesítmény van! Norbi, a maga neve innentől légimarsall, és év végén nemhogy repülni fog, hanem a kötélen is fel fog menni lábfogás nélkül! Mindenki röhögött megint, de az edző az óra után behívott az öltözőbe - én mentem, csupa izzadtan, kidörzsölt combokkal -, és adott egy szénhidráttáblázatot, elmagyarázta, miből mennyit ehetek.

Forrás: Schobert Norbert
Forrás: Schobert Norbert

Ott láttam, mennyi szénhidrát van például a szőlőben is, míg a zöldségek, sajtok, húsok ehetők ilyen szempontból. Elkezdtem ezt a diétát betartani, de esténként azért a melegítő alatt betekertem magam mellkasig folpackkal, ezt leragasztottam leukoplaszttal, így kis mozgástól is vert a víz. Így futottam zizegve, egy éven át minden este, volt egy négy kilométeres kedvenc távom, azt teljesítettem. Egy évig nem ettem kenyeret, csokit, bár nem mondom, hogy nem hiányoztak, de be akartam bizonyítani, hogy nem az az ember vagyok, akit ki lehet röhögni. Magamnak és az osztálytársaknak is meg akartam mutatni, és az önérzetem fontosabb volt, mint az édesség."

Forrás: Schobert Norbert
Forrás: Schobert Norbert

Sztárok tippjei: így szabadulj meg szülés után a pluszkilóktól! Kattints a galériáért!


Norbi fogyása szépen haladt, míg egyszer csak megállt 25 kilónál, de nem adta fel. Az a belső erő, ami Norbit a fogyásra késztette, ma is vele van, és további célokra motiválta. "Amikor megtorpant a fogyásom 25 kilónál, akkor az esti titkos futásokhoz reggeli titkos futást is hozzátettem. Érdekes módon a fogyás tovább indult. Ahogy haladt tovább az életem, még junior triatlon bajnok is lettem, de azt egy idő után nem bírta a szervezetem. 1989-től amatőr módon tanulni kezdtem az aerobikot, amit annyira megszerettem, hogy 1993-94-től én is elkezdtem órákat tartani. Nagyon sok embernek adtam örömöt, segítséget, miközben én is jól éreztem magam, és még pénzt is kerestem. 1998-ban alakult meg az első bt.-m, és mára hatalmasra nőtt a forgalmunk. Azt a makacsságot, amivel elértem a kis bt.-től idáig, azt abból tanultam, ami a 105 kilótól az 58-ig terjedt. A fogyással, a sporttal és az egészséggel nemcsak a test alakul át, hanem az akarat és a lélek is. Az étkezésemben mára már nem kell szigorúan szénhidrátmentesen ennem, hiszen 4-5 fajta egészséges cukorpótlót és szénhidrátcsökkentett péksüteményeket, kenyeret, tésztákat fejlesztettünk ki."

Forrás: Schobert Norbert
Forrás: Schobert Norbert

Norbit akaratereje szinte minden nehézségen átsegíti, de még neki is szembe kell néznie egy olyan egészségügyi probléméval, melyen javítani ugyan tud, de a teljes gyógyuláshoz már segítségre lesz szüksége. "Két éve derült ki egy rutinvizsgálaton, hogy egy olyan betegségem van, ami nagyon sok embert érint az egész világon. Ez 99 százalékban veleszületett rendellenesség, 1 százalékban az influenzavírus ellen termelt antitestek okozzák a károsodást. A neve aorta insufficientia, a lényege, hogy a háromágú aortabillentyű nem zár be megfelelően. Gyerekkorban szívzörejnek hívják, ugyanis amikor üt a szív, akkor egy kis vér visszafolyik, amitől a a szív máshogy ver. Sokaknál ezt gyógyszerrel kezelik, és egy bizonyos kor után szívbillentyűcserével jár. Nálam ez veleszületett rendellenesség, nem a sport okozta, bár az ronthat rajta. Az edzés során fellépő tartósan magas pulzusszámnál vagy nagy erőkifejtésnél a visszafolyó vér miatt az egyik kamra túltágul, ennek a vége pedig ritmuszavar és szívhalál. Négy stádiuma van a betegségnek, én az utolsóban vagyok, pedig semmiféle tünetem nincs. Folyamatosan járok kontrollra, abbahagytam a súlyzózást, csak közepes tempóval futok, és szigorúan tartom a saját diétámat. Az orvosom szerint azt, hogy a problémának nincsenek tünetei, csak az egészséges életmódomnak köszönhetem. Egyelőre nem műttetem meg magam, mert nem akarok egy 4-5 órás szívműtétet, utókezelésekkel, és félig robot, félig ember lenni. Azt látom, hogy annyira fejlődik az orvostudomány, hogy egy-két éven belül majdhogynem bármire képesek lesznek akár őssejttel - de nemrég már vénán keresztül is felhelyeztek műbillentyűt. Ha az a sorsom, hogy meg kell halni, akkor az lesz, ha az a sorsom, hogy nyolcvanéves koromig éljek, akkor úgy lesz. De a szívproblémám egyelőre nem igazán tart vissza semmiben, jól érzem magam a bőrömben, gőzerővel dolgozom a termékfejlesztéseken. Meg kell tanulnunk a korlátainkkal is együtt élni, de a sikerek fontosabbak, mint a nehézségek."

Átalakítunk! Dögös nőt varázsoltak a háromgyerekes anyukából! Kattints a galériáért!


Fogyj velünk és mozogj Janicsák Vecával!

Te hány kilótól szeretnél megszabadulni 3 hónap alatt?



Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.