szemüveg ózonréteg napfény fényvédelem UV sugárzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte mindenki hallott már az UV-sugárzás káros hatásairól, mégis az egyébként egészségüket fontosnak ítélő emberek is valamiért kevesebb figyelmet fordítanak a megfelelő napvédelemre, és jóval kisebb kockázatot tételeznek fel, mint amekkorával valójában számolni kellene.

Máskor mérlegelnek, hogy mi kell igazán a bőrnek, pedig jó lenne elhinni végre, hogy bármennyire is fontos a hormonháztartás számára, illetve bizonyos vitaminok képződéséhez a napfény, ha nem védekezünk gondosan a szervezetünket érő, az ózonréteg által immár nem tökéletesen szűrt sugarak ellen, súlyos problémákkal, akár daganatos megbetegedéssel is szembe kell néznünk.

Thinkstock
Thinkstock

Mi az az UV?

Nevezzük ultraibolyának, ultraviolának és ibolyántúlinak is azt az elektromágneses sugárzást, amelynek hullámtartománya azonnal a látható fény után következik.

Egyik elnevezése is erre utal, ugyanis a legrövidebb, de még látható fény, az ibolya - ezen túl (ultra) - már az UV-sugárzás következik. Vagyis egy olyan fényről van szó, amely az emberi szem számára láthatatlan, káros hatásai pedig (a pozitív hatások mellett) beláthatatlanok lehetnek.

Az UV-fényt, hullámtartományuk alapján, három csoportra lehet osztani, ezek élettani hatásai eltérőek:

UV-A

Hosszú ideig ártalmatlannak vélték az ultraibolya A-t, mára azonban kiderült, hogy alattomos módon ez a sugárzás egészen mélyre hatol a szemben. Az egyre gyakrabban megjelenő szürkehályog egyik oka például egyértelműen az UV-A-sugárzás.

Bőrre gyakorolt hatása kettős lehet: egyrészt az ezen a tartományon érkező sugarak okozzák az "azonnali" barnulást, vagyis a pigmentekre gyakorolt hatása jelentős (és sokak által kedvelt), ugyanakkor kutatások mára azt igazolták, hogy hatására a szervezetben szabadgyökök keletkeznek és ez a sugárzás felelős a bőr "fényöregedéséért" is. A fényöregedés az a folyamat, amikor a bőr mélyebb rétegeiben visszafordíthatatlan károsodás következik be. A bőr szerkezete megváltozik, eltűnik rugalmassága, elveszíti víztartalmát és vastagsága is változik.

Mindez, a káros sugarak "bombázása" után, csak évekkel később válik nyilvánvalóvá, addigra azonban a bőr (sokkal előbb a természetes öregedési reakcióknál) visszafordíthatatlan módon "megvénül". Ám nemcsak esztétikai szempontok alapján veszélyes az UV-A, hiszen bizonyos esetekben csökkenti a D-vitamin-szintet is, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszik.

Átalakítunk! Igazi bombanő lett Mónikából! Kattints a galériáért!


UV-B

Legjellemzőbb tulajdonsága a kétarcúság. Az UV-B-re ugyanis valóban elengedhetetlenül szüksége van szervezetünknek, e nélkül nem képződne megfelelő mennyiségű D-vitamin. Ugyanakkor a kontrollálatlan mennyiségben érkező sugarak súlyosan roncsolják a DNS-t. Olyan mutáns folyamatokat indítanak be a bőrben, amelyek egyértelműen bőrrákhoz vezethetnek.

A szemre azonban kevésbé veszélyes, mert a szaruhártya képes elnyelni, semlegesíteni annak gyilkos hatásait.

Thinkstock
Thinkstock

UV-C

Viszonylag kevés szó esik a harmadik UV-tartományról, pedig legalább annyira veszélyes, mint az UV-B-sugárzás. Azzal a különbséggel, hogy DNS-roncsoló hatása később jelentkezik, cserébe a szem éppolyan védtelen ellene, mint az A tartományba sorolt UV-sugarak esetén. Mértéke, valamint a Föld légkörén való áthatolásának ténye nem egyértelmű. Bizonyos feltételezések szerint az ózonréteg ezt a tartományt még képes szűrni, más szakemberek szerint viszont a roncsolt és még nem tökéletesen regenerálódott ózonpajzs legsérültebb területein akadály nélkül hatol át és fejti ki káros hatását az emberi szervezetre is.

Mindenesetre az UV-védelem ma már nem lehet esetleges, nagyon komoly felkészülést igényel, amely váratlan helyzetekben is védelmet biztosít. Nem elég például a strandolás helyszínére és időszakára koncentrálni, hiszen az UV-sugarak a buszmegállóban álldogálva, egy kerti partin, autóvezetés közben is ugyanúgy hatással vannak a szervezetre.

Három alapvető pillérre támaszkodik a fényvédelem:

Megfelelő napszemüveg

Csakis bevizsgált, UV-védelem emblémával ellátott napszemüveget szabad használni. Ha nem vagyunk biztosak meglévő szemüvegünk hitelességében, vizsgáltassuk be. Egyébként a "normál" szemüvegek UV-védelemmel való ellátása is ugyanilyen fontos, vagyis csakis olyan szemüveget használjunk, amely biztosítja a szem számára az UV-A-, UV-C-sugarak hatástalanítását.

Tipp! Egy nő az űrből! Kattints a galériáért!


Megfelelő öltözködés

Bármilyen szokatlannak is tűnnek a trópusi vidéken élő (fehérbőrű) lakosság öltözködési szokásai, nem ártana tanulni tőlük, ugyanis a bőrt leginkább a viselt ruhákkal lehet védeni. Szellős, könnyű anyagból készült szoknya vagy nadrág, a kart is elfedő világos színű ingek, valamint a szemet, az arcot árnyékban tartó sapka nyújthatna védelmet.

Thinkstock
Thinkstock

Fényvédő krémek használata

A strandon viszont kifejezetten fényvédő krémekre van szükség, amelyeket naponta többször kell alkalmazni. Bár függ a bőrtípustól is, alapszabály, hogy a fényvédő inkább magasabb faktorszámú legyen, mint alacsonyabb. Aki nem biztos abban, hogy milyen fényvédelemre van szüksége, minden további nélkül jelentkezzen be egy bőrgyógyászhoz (ami az addigi hatások feltérképezése miatt egyébként sem árt), és kérje ki tanácsát.

Akad még egy fontos eleme a védekezésnek, ez pedig a kötelező tájékozódás. Hazánkban az OMSZ (Országos Meteorológiai Szolgálat) naprakész UV-térképpel, UV-adatokkal segít abban, hogy ismerjük a legveszélyesebb területeket és időszakokat, vagyis érdemes tavasztól őszig nyomon követni az adatokat és az UV-indexet.

Mi az az UV-index?


Az UV-index egy becslés, amely a Napból a Föld felszínére érkező maximális ultraibolya-sugárzás mértékét adja meg. Ez a becslés sokkal pontosabban jelzi a bőrégés, a sugárzás mértékének veszélyét, mint egy átlagos hőmérséklet-előrejelzés.

Az UV-index értékei nullától indulnak felfelé egy skálán, amely 1-től 10-ig jelzi a veszély fokát. Minél magasabb az index számértéke, annál nagyobb az UV-kockázat, vagyis adott idő alatt annál gyorsabban következhet be a szem vagy a bőr károsodása.

Európában, hazánkban is az index jellemzően nem haladja meg a nyolcat, de bizonyos tényezők együttállása esetén azért lehet magasabb, például vízparti üdülőhelyeken vagy magasan fekvő területeken.

Az RTL Klub sztárja mindent megmutatott! Kattints a galériáért!



Éltető erő és ellenség: a Naphttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110614-a-napsugarzas-jotekony-es-karos-hatasai.htmlEzt teszi a bőrrel 25 év napozás: a férfi arcának egyik fele 69, másik 89 évesnek látszikhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120606-ezt-teszi-a-borrel-25-ev-napozas-a-ferfi-arcanak.htmlVeszélyes vitaminok - milyen tüneteket okoz a túladagolás?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110412-veszelyes-vitaminok-milyen-tuneteket-okoz-a-tuladagolas.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.