Akár 200 évig is élhetünk - Egy csúnya rágcsáló segít megfejteni a titkot?

genetikus patkány gén fiatalság csupasz rágcsáló titok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szépnek még erős jóindulattal sem nevezhető csupasz földikutya géntérképe 93 százalékban egyezik az emberével, mégis közel tízszer tovább él, mint a hasonló patkányfélék. Ha sikerülne megfejteni a földikutyák génjeinek titkát, akkor az emberek akár kétszáz évig is élhetnének, vélik a kutatók.

A Kelet-Afrikában őshonos csupasz földikutya akár harminc évig is élhet, élete végéig képes a szaporodásra, és idősebb korában is alig romlik agyfunkciója és csontszerkezete. Míg az emberi test idővel leromlik, az öregedés során a sejtek elöregednek, addig a csupasz földikutya látszólag ellenáll az öregedésnek. A kutatók szerint a kelet-afrikai rágcsáló hosszú és egészséges életének titka génjeiben rejtőzik.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

"Az öregedés nem egy előre meghatározott dolog. Nincsen egy szigorúan vett felső határ arra nézve, hogy meddig élhetünk, egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy emberek átlagosan 80-90 évig élhessenek csak" - nyilatkozta Jonathan Flint professzor, az Oxfordi Egyetem Wellcome Trust Központjának humángenetikai specialistája. "Elméletileg akár 200 évig is élhetnénk, ha százszázalékosan sikerülne feltérképezni biológiai, illetve genetikai hátterünket, és változtatnánk rajta némileg" - tette hozzá Flint professzor.

"A csupasz földikutya, az egyetlen ismert hidegvérű emlős jól alkalmazkodott a zord sivatagi környezethez, képes megenni és megemészteni a mérgező növényeket, ellenáll a rákos megbetegedéseknek és nagyon jól bírja az extrém magas hőmérsékletet is" - mondta Rochelle Buffenstein professzor, a Texasi Egyetem kutatója.
Azonban a földikutyák sem tökéletesek: a vakondhoz hasonlóan föld alatt ásott járatokban élnek, emiatt rendkívül gyenge a látásuk. És ugyan ki szeretne 200 évig élni, ha olyan visszataszító lenne, mint egy csupasz földikutya?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.