személyiség a nap cikke babona vonzódás szépség szem pupilla
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szem tényleg a lélek tükre, vagy csupán funkcióját ellátó látószerv? Valamiért kezdetektől hiedelemek övezik szemeinket, a vesékbe látáson túl a kínai császár dupla pupillájáig.

Babonák a szem körül

Pupula duplex - így hívják azt az állítólagos rendellenességet, mely a kínai császár, Liu Chung szemével kapcsolatos. A feltételezett dupla írisz és pupilla csupán egy viaszszobron látható, de így is elég ijesztő, s már csak a császár érdekében is reméljük, csupán legendáról van szó.

A nép ugyanis gyakran ruházta fel a szemeket csodálatos képességekkel, a hinduk egyenesen attól félnek, hogy ha Siva isten behunyja egyszer harmadik szemét, az egész univerzum megszűnik létezni. A japánoknál például a bal szem a Napot, a jobb a Holdat jelképezi, s a finnugor sámándobokra sem véletlenül festettek ovális szemformákat: a szemek szinte minden népnél az erőt, a bölcsességet, a tudást, a spirituális tudatot jelképezték. Nem csoda hát, hogy a szemmel verés, szemmel ölés hiedelme is sokáig rettegésben tartotta az embereket szinte mindegyik vallásban: az ókori rómaiak szemmel verő boszorkányokat is bevetettek az ellenség elleni harcban, de későbbi korokban már annyira rettegtek tőlük, hogy az összenőtt szemöldökű, kancsal vagy csak furcsa tekintetű asszonyokat elevenen elégették. Még a boszorkányperek során is csak a bíráknak háttal léphettek be a vádlottak, nehogy igéző, ártó tekintetükkel megbabonázzák őket. Az egyszerű emberek sóval, vassal, pántlikával óvták magukat ellene, de az ókori Pompeiben kicsi falloszábrázolásokat akasztottak a gyerekek nyakába védekezésül.

Thinkstock
Thinkstock

A szemedben a személyiséged?

A régi időkben a szemek színe, alakja, vagy hirtelen állapotváltozása is jelentéssel bírt: a kék szemű embereket megbízhatónak, a fekete szeműeket hirtelen haragúnak tartották, de az indiaiak szerint a csillogó szemek például családi boldogságra utalnak. A fényes, tündöklő szem más népek szerint jó erkölcsöt jelentett, míg a homályos szeműeket részegesnek és bujának tartották. A csupa fekete szem tulajdonosa biztosan híján volt a lelki jóságnak, míg a kicsi szeműeket nyugtalannak, visszabeszélőnek bélyegezték. De jaj volt a tágra nyitott szeműeknek is, őket szemtelennek vagy bolondnak tartották, míg a a nagy szem hosszú szemöldökkel rövid életet jelölt. Ha egy asszonynak a jobb szeme rángatózott, akkor biztosra vették, hogy várandós, de ha a bal, akkor hamarosan meghal valaki. Ha csak remegett a szem, az a jobb esetén egészséget ígért, a balnál jólétet, s mindezt teljesen összezavarta a szemviszketés: a bal esetén örömhírt, a jobb szemnél rossz hírt, bánatot jövendölt.

Pupillatágítással váltak vonzóbbá a középkori nők

Mivel a szem ennyire nagy jelentőséggel bírt, a nők mindent megtettek, hogy felhívják rá a figyelmet. Az ókori egyiptomiak a szemfestékkel tartották távol a gonosz szellemeket, de közben saját látásukat rontották a gyakran fehér ólomból is készülő, mérgező szépítőszerekkel.

A középkori olasz nők pedig a nadragulya mérgével, az atropinnal tágították nagyra pupillájukat - mely nagyfokú érdeklődést is kifejez -, innen ered a nadragulya neve, a belladonna, mely szép hölgyet jelent. A nők azonban a szemek kiemelését nem hagyták abba a középkorban, hiszen máig az egyik legfontosabb sminkeszköz a szemceruza és a szempillafesték. Egyesek még ennél is messzebbre mennek, és különféle merész - olykor UV-fényben világító - kontaktlencsékkel hívják fel szemeikre a figyelmet. A nadragulya modern párja pedig a szintén nem túl egészséges szív vagy félhold alakú szempiercing, melyet a szem nyálkahártyájára ültetnek.

Valódi elváltozások

Bár a szemeket övező babonák kora lejárt, vannak olyan elváltozások, melyekre érdemes odafigyelnünk szemünkkel kapcsolatban: nem rontást, hanem betegséget jelölhetnek.

Thinkstock
Thinkstock

Kitágult pupilla

Hacsak nem kísérleteztünk nadragulyával, pupilláink mérete a fény erősségével csökken vagy nő. Amennyiben erős fényben is kitágult szembogarat látunk a tükörben, akkor vagy túl sok alkoholt, esetleg drogot fogyasztottunk, vagy felfokozott érzelmi reakciót élünk épp át. Ha mindezeket kizártuk, s mégis hatalmas a pupillánk, érdemes szemészhez fordulni, mert a pupillazáróizom bénulása vagy a harmadik agyideg sérülése is állhat a háttérben.

Felemás pupilla

Ha minden rendben van az agyunkban és a szemeinkkel, akkor a pupillák egyformán tágulnak és szűkülnek: ha az egyik eltér a másiktól, az szintén nem jó jel: koponyán belüli nyomásnövekedésre utalhat, ami fejsérülés vagy daganat következményeként szokott kialakulni.

Foltok és a farkasvakság

Ha gyakran zavarják homályos foltok a látást, vagy szürkületben egyre nehezebben látunk, szintén érdemes orvoshoz fordulni, mert kezdődő szembetegség is állhat a háttérben. Az időnként látott úszkáló, furcsa alakú ábrák azonban nem jelentenek veszélyt, hacsak nem járnak vibráló fényeséggel vagy nökevő méretű foltokkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.