egészségügy kutatás képek hatásfok dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A felnőtt cigarettázók körében tényleg hatásosak a dobozokon látható, a dohányfüst hatásait taglaló egészségügyi képek, ha a pusztán szöveget tartalmazó verzióval hasonlítjuk össze - derült ki egy új tanulmányból.

Az egészségügyi figyelmeztető ábrák, amelyeket a cigarettásdobozok oldalain helyeznek el, és a dohányzás káros egészségügyi hatásait mutatják be, úgy tűnik, hatásosak a felnőtt cigarettázók körében. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a figyelmeztetés sokkal eredményesebb, ha képeket is tartalmaz - egészséges és dohányos tüdőt egymás mellett ábrázolva láttad már? - , nemcsak magát a szöveget. Itt láthatsz kínai cigarettásdobozokat, amelyek sokkoló fotókkal láttak el. A jelenlegi kutatás azt is bebizonyította, hogy a szemléltető képek valóban beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, amin nincs mit csodálkozni. Az elrettentő képek borzalmasak, pl. ez itt a legsokkolóbb fotó, amit cigarettásdobozon találtunk.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A felmérést Amerikában készítették, de az eredmények a hátrányos helyzetű csoportokra is vonatkoztak, amelyekben a legmagasabb a dohányzás aránya. "Több mint 40 országban alkalmazzák a képi egészségügyi figyelmeztető címkéket. Az Egyesült Államok 2012-ben kezdte el a törvény végrehajtását, de a dohányipar perei késleltették ezt a folyamatot" - magyarázta James F. Thrasher, a Dél-Karolina Egyetem munkatársa, a vizsgálat vezetője. A dohánygyárak arra hivatkoztak, hogy a szabályozás sérti az iparág szabad megnyilvánulásait, pedig a jelenlegi kutatási eredmények szerint a lakosság szempontjából hasznos lenne.

A kutatásba a szakemberek 1000 felnőtt dohányost vontak be 2011 júliusától 2012 januárjáig. Az önkénteseket két csoportra osztották. A 207 fős kontrollcsoportnak a korábbi címkéket mutatták meg, míg a kísérleti csoport tagjainak kilenc különböző, a dohányfüst okozta egészségügyi károsodást bemutató képet mutattak meg a hozzájuk tartozó szöveggel. A válaszadók ezután egy tízes skálán értékelték a látottakat, amely a hitelességre, a személyes vonatkozásra és az általuk érzékelt hatékonyság értékére vonatkozott. "Jelen kutatás volt az első direkt teszt, amely azt a hipotézist vizsgálta, hogy az egészségügyi figyelmeztető címkék jobban működnek, mint a csak szöveget tartalmazók" - fűzte hozzá Thrasher.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.