pszichológus tévhit stressz ciki idegrendszer mentális egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár tőlünk nyugatra már mindennapos dolognak számít, addig hazánkban még sokszor ciki pszichológushoz járni. Az emberek attól tartanak, közveszélyes őrültnek tűnnek, ha bevallják, olykor a terapeutájuk segítségét kérik, pedig számtalan élethelyzetben kaphatunk hathatós iránymutatást tőlük.

Tévhitek a pszichológusokról

Álmatlanság, stressz, munkahelyi vagy családi problémák, magányosság, félelmek: rengetegen cipelnek ilyen és ehhez hasonló problémákat, melyek megoldásért kiáltanak. Az esetek nagy részében sokkal rövidebb idő alatt kaphatnánk megoldást rájuk, ha szakemberhez fordulnánk, ám ettől számos olyan tévhit tart vissza minket, melynek semmi alapja nincs. A pszichológus nem nyer teljes uralmat fölöttünk: a terápiák során csupán arról kell beszélnünk, amiről mi szeretnénk, és kész megoldáscsomagok helyett inkább abban segítenek, hogy mi magunk találjunk rá a számunkra legmegfelelőbb megoldásra. Gyógyszerrel sem tömnek tele senkit: receptet csak pszichiáter írhat fel, a pszichológus csupán különböző terápiás módszerekkel segíthet. A titoktartás pedig rá is éppúgy érvényes: még saját házastársunknak vagy szüleinknek sem mondhatják el az engedélyünk nélkül, mivel fordultunk hozzájuk.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Nem mindenki labilis, aki szakemberhez jár

Pszichológushoz - és ez az egyik legnagyobb tévhit - nem csak azok járnak, akik képtelen önállóan megoldani a problémáikat, és gyenge idegzetű, befolyásolható személyiségek. Ma már a jobb életminőségre vágyók is szívesen keresik fel a terapeutájukat, aki segít megismerni és elfogadni önmagukat, illetve megtalálni a helyes utat, ami a kiegyensúlyozott és stresszmentes élethez vezet. A tartós stressz ugyanis az egyik legnagyobb ellensége boldogságunknak: megterheli nemcsak a saját, de családunk életét is, ráadásul testi-lelki betegségekhez vezethet. Meg kell tanulnunk kezelni, ez azonban nem is olyan egyszerű: a régi beidegződéseket nem minden esetben tudjuk egyedül feloldani. A pszichológusnál nemcsak ezen segíthetnek, de új stresszkezelő technikákat mutathatnak, melyek alkalmazásával rövid időn belül enyhülhet a nyomasztó feszültség.

A sztárok sem kivételek

A hollywoodi hírességek körében nemhogy szégyen, de egyenesen mindennapos dolog pszichológushoz járni, és segítséget kérni a különböző élethelyzetekben. Fontos, hogy a rivaldafényben álló, olykor nehéz szerepeket eljátszó színészek lelkileg is a legjobb formában legyenek, ráadásul őszinte barátjuk is kevés van, aki végighallgatná a problémáikat. Carla Bruni saját maga vallotta be, hogy nyolc éve pszichológiai kezelés alatt áll, de Marilyn Monroe-tól, Heather Locklearon át Megan Foxig hosszú azok listája, akik szintén terápiára járnak vagy jártak. A magyar sztárok közül Kozsó és Bereczki Zoli is nyíltan vállalja, hogy időnként segítségre szorul. David Hasselhofféknál még a kutya is pszichológushoz jár: súlyos depresszióját és teniszlabdafüggőségét igyekeznek gyógyítani, amiben a színész magát is felelősnek érzi - állítólag még sírva is fakadt a terápián.


Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



A rosszgyerek és az áldozat - Iskolai zaklatás pszichológiájahttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110921-a-rosszgyerek-es-az-aldozat-iskolai-zaklatas-pszichologiaja.html6 pszichés ok, ami gerincsérvhez vezethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110809-6-psziches-ok-ami-gerincservhez-vezet.htmlHa beleszeretsz, véged! - 9 jel, hogy pszichopata férfi hálójába akadtálhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110704-9-jel-hogy-pszichopata-ferfi-halojaba-akadtal.htmlSzemét a mennyezettől a padlóig - A kóros gyűjtögetés pszichológiájahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110620-szemet-a-mennyezettol-a-plafonig-a-koros-gyujtogetes-pszichologiaja.htmlSokba kerül az önbizalomhiány - A kényszeres vásárlás pszichológiájahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110614-sokba-kerul-az-onbizalomhiany-kenyszeres-vasarlashoz-vezethet.htmlEpilepszia - Egy ijesztő és titokzatos betegség nyomábanhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110503-van-megoldas-az-epilepsziara.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.