párkapcsolat stressz gyermekkor kötődés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pszichológia egyik alapvető felismerése, hogy mindenkit jellemez egy kötődési stílus. Ez a klasszikus vizsgálatok szerint háromféle lehet: biztonságosan, elkerülő módon vagy ambivalensen kötődő. A kötődési stílusokat mérni is lehet kérdőívekkel vagy rajztesztekkel.

A biztonságosan kötődő felnőttek a többieknél boldogabbnak és megbízhatóbbnak érzik párkapcsolatukat, ami rendszerint hosszabb ideig is tart. Az elkerülők nehezen fogadják el párjuk hibáit, az ambivalenseknél heves fellángolások és féltékenységi rohamok is előfordulhatnak.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A különböző típusú emberek párkapcsolatukat is másnak látják. A biztonságosan kötődő felnőttek szerint a romantikus szerelem hosszan tartó és nem csökken idővel; párkapcsolatuk kölcsönös bizalomra és elkötelezettségre épül. Az elkerülő típusú felnőttek szerint a romantikus szerelem csak a kezdeteknél jelenik meg és hamar elmúlik. Az ambivalensen kötődők azt gondolják, hogy bár könnyen lehet szerelembe esni, de ez úgysem lesz tartós állapot.

Kitárulkozó és csigaházba zárkózó nők

A kötődési stílus az élet számos területére kihat. Az egyik ilyen terület a stressz kezelése: a biztonságosan kötődő nők stressz hatására partnerükhöz fordulnak, elmesélik nekik a problémát és kimutatják érzéseiket, azaz társas támaszt keresnek. A stressz tehát a kapcsolatkeresés irányába tereli őket. Ezzel szemben az elkerülő típusú nők annál jobban elkülönülnek és magukba zárkóznak, minél inkább szoronganak. Ez a kapcsolatokban is problémát jelenthet, mert ahelyett, hogy elmondanák párjuknak bánatukat, csigaházukba zárkóznak.

Az ambivalens kötődés az élet több területén is folyamatos bizonytalanságérzetet okoz. Az érintett fél például úgy érzi, túl kevés elismerést kap a munkahelyen vagy a barátoktól. Az elkerülő kötődők szeretnek magányosan, elmélyülten dolgozni, és szabadidejüket is inkább egyedül töltik.

A különböző kötődésű partnerek eltérő módon viszonyulnak egymáshoz

A biztonságosan kötődő emberek a legelégedettebbek és ők jönnek ki a legjobban egymással. Mindkét fél elégedetlen lesz azonban, ha a férfi elkerülő módon kötődik vagy a nő ambivalens. Érdekes módon ez mégis tartós párkapcsolat alapja lehet. Általános szabály, hogy a biztonságosan kötődők kivételével az egyforma módon kötődő felek ritkán alakítanak ki jó kapcsolatot - sőt, inkább kerülik egymást. Az elkerülők olyan kapcsolatokra vágynak, amelyben sok az intimitás és a meghittség, de ha megkapják, akkor nehezen tudják elfogadni; az ambivalensek számára viszont a partner kiszámítható viselkedése az elsődleges.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Párkapcsolati stressz és gyerekkori élmények

Egy másik érdekes felismerés, hogy az emberek úgy reagálnak a párkapcsolat által kiváltott stresszhatásokra, ahogyan kisgyermekként viszonyultak szüleikhez. A biztonságosan kötődő emberek például a kapcsolati stressz nyomása alatt is fenntartják önmaguk és mások pozitív értékelését, amivel megvédik magukat számos betegségtől, így például a depressziótól. Önértékelésük szerint magukat szeretetre képesnek és az emberek kezelésében hatékonynak tekintik, partnerüket pedig megbízhatónak érzik. Ezzel szemben a szorongó vagy ambivalens módon kötődő emberek sokat kritizálják önmagukat és kétségbe vonják szeretetképességüket is. Náluk sokkal könnyebben jelennek meg depressziós tünetek. Másként válaszolnak az elkerülő kötődők: számukra olyan fájdalmasak a negatív kapcsolati élmények, hogy inkább megelőzik őket és távol maradnak a meghitt kapcsolattól - ami viszont a párkapcsolati problémák biztos forrása.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebook-on is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.