Ahol a lányok mellét forró kővel vasalják (18+)

mell nők csonkítás Kamerun tradíció vasalás nem kívánt terhesség Afrika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg a nyugati kultúrákban minden lány azt lesi, hogy mikor és milyen nagyra nőnek végre a mellei és mindent megtesz azért, hogy a kis cicik minél nagyobbnak látsszanak, addig Nyugat- és Közép-Afrikában a kamasz lányok rettegnek a naptól, amikor láthatóvá válnak melleik. Ugyanis amint ez megtörténik, akkor kezdődik egy borzalmas rituálé: a mellvasalás.

Hogyan és miért történik a mellvasalás?

A család női tagja, általában az édesanya egy lapos, forró tárggyal, például mozsártörővel, kókuszdió héjával, őrlőkövekkel, merőkanalakkal kezd hozzá a borzalmas művelethez. Az eljárás célja, hogy a lány ne legyen vonzó a férfiak szemében, hogy ne erőszakolják meg, ne essen teherbe, fejezze be az iskolát. Azaz a gyerekkort kívánják kitolni ezzel a brutális beavatkozással a természet rendjébe. Minél később kezd szexuális kapcsolatot a gyerek, annál jobb - a szülők rettegnek, hogy kamasz lányuk a házasság előtt teherbe eshet.

Arra azonban a család nem gondol, hogy micsoda pusztítást végez a testen a mellvasalás: tályogokat, cisztákat, különböző fertőzéseket okoz, esetenként rákot is előidézhet. Előfordul, hogy a beavatkozás után a mellek ki sem fejlődnek, vagy aszimmetrikusak lesznek, miután hónapokon át forró kövekkel csonkították a nőiességük szimbólumát.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Illusztráció

Lábelkötés, klitorisz-kivágás, mellvasalás: közös gyökerekkel rendelkeznek

Pető Andrea, a CEU genderkutatója szerint a mellvasalás közös hagyományban gyökerezik a kínai lábelkötéssel és a klitorisz kivágásával: a női test ebben az esetben is a társadalmi fegyelmezés és kontroll területe. Ezek a fegyelmező eljárások általában a női szexualitással kapcsolatosak és a helyi közösség végzi el őket, mert ez a közösséghez tartozás feltétele. Mindegyik rituálé a férfiak kedvében jár: akár úgy, hogy biztosítja a nő hűségét, akár úgy, hogy a nő külsejét igazítja az aktuális szépségideálhoz. Érdekes, hogy a mellvasalás ebből a szempontból más: nem a férfiak kedvében jár, hanem a nő "érdekében" történik. Abban viszont hasonlít a többihez, hogy a mellvasalás is a női test módosításával azt jelzi, hogy hatalom a női testen keresztül manifesztálódik - mondja Pető Andrea. "A nőmozgalmak a kezdetektől fogva küzdöttek a női test integritásának védelmében, például a fűző használata ellen, de a világ más tájain gyakorolt ennél károsabb gyakorlatok ellen is. Ezek a tiltakozások gyakran koloniális vágyaktól vezérelve születtek meg: megvédjük a civilizálatlan bennszülötteket a saját közösségüktől."

A mellek akár óriásira is duzzadhatnak mellvasalás után

Kamerunban minden negyedik lány átesik a mellvasalás borzalmain. Melleik üres, formátlan zsákokká válnak a beavatkozás után. Hogy a hagyomány honnan jön, ma már senki nem tudja, az viszont biztos, hogy az eljárás gyakran el sem éri a célját. A szörnyű rituálén átesett lányok ugyanúgy nagyon korán teherbe esnek, kimaradnak az iskolából, aztán vagy egyedül, vagy a családjukkal, ritkábban az apával nevelik fel a gyereket - a mellvasalásban részt vevő családtagok éppen azt akarták elkerülni, hogy egy újabb éhes szájat nekik kelljen etetni.

A kameruni származású Vitalis Pemunta Ngambouk Magyarországon él, antropológusként dolgozik. Ő azt mondja, ha a mellvasalást nem megfelelően végzik, akár ellentétes hatást is elérhet: a mellek óriásira duzzadhatnak. "Márpedig a férfiak a nők mellei után mennek, Kamerunban egyenesen azt gondolják, hogy ha egy férfi megpillantja egy lány növésben lévő melleit, akkor azonnal megkívánja a lányt és máris megvan a baj" - mondja a kameruni antropológus. Az amerikai külügyminisztérium egyik 2010-es tanulmányából pedig kiderül: Kamerunban nem ritka, hogy a családok a lánygyermeket már 12 éves korában férjhez adják pontosan ilyen okok miatt.

"Kérlek, Istenem, add, hogy a melleim eltűnjenek"

Joyce Forghab imádkozott így minden este egy hónapon át, amíg tartott az ő mellvasalása. Joyce mindössze nyolcéves volt, amikor anyja elkezdte az eljárást: fogott egy követ és a tűz felett forrósította, majd felkapta és a lány mellkasához nyomta, lenyomkodta vele a mellét. A ma 25 éves Joyce rettenetesen fájdalmasnak írta le az eljárást. Nála ráadásul be sem vált a módszer: házasság előtt szült gyermeket. Persze a nyolc-, kilencéves lányok még csak azt sem tudják, hogy miért történik velük mindez, ugyanis a szexualitás tabu ezekben az országokban, senki nem mondja el nekik, miért teszik ezt velük.

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

Joyce Forghab

A nőorvosok is küzdenek ellene

A Kameruni Nőorvosok Szövetsége a kilencvenes években kezdte bejárni az országot azzal a céllal, hogy felderítsék, milyen tradíciók maradtak meg a térségben, melyek hatással vannak a női szexualitásra. Kiderült, hogy a mellvasalás a legelterjedtebb eljárás szerte az országban, és érdekes módon a nagyvárosokban több család alkalmazza, mint a kisebb településeken. Ott ugyanis nagyobb arányú az iskolázottság, ezért a családok nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerek be is fejezze tanulmányait. A városban több a veszély is, több az inger és a fiatal lányokra ácsingózó férfi, ezért próbálják ezzel a kétes módszerrel védeni a lányokat.

A felmérés után a kameruni orvosok elkezdték felvilágosító munkájukat, elmagyarázták, hogy nem normális dolog ezt tenni a mellekkel és hogy felettébb veszélyes a gyerekeikre nézve az, amit tesznek. A kameruni nőgyógyászok gyakran már csak a borzalmas végeredményekkel találkoznak: csonkolt, sérült, nem egyforma, beteg mellekkel.

Anyák, akik így szeretnek?

Vitalis Pemunta Ngambouk szerint a mellvasalás az eleve kis mellek esetén és nem túl forró eszközzel, lassan végezve lehet sikeres, de ez az esetek töredékében van így. A lelki trauma pedig mindenképpen megmarad. Holott a kameruni asszonyok azt mondják: ők épp ezzel bizonyítják szeretetüket és féltésüket a lányaik felé. "Ha egy anya azt akarja, hogy a lánya befejezze az iskolát, akkor vasalnia kell a mellét. Még mindig jobb a mellvasalás, mint a nem kívánt terhesség, a nemi betegségek, az abortusz" - mondja Ze Jeanne, egy ötvenhét éves kameruni asszony, nyolcgyermekes anya, aki mindegyik lányánál elvégezte a mellvasalást.

Még a Kameruni Nőorvosok Szövetségének orvosa, dr. Tchana gyermekének is szembe kellett néznie a mellvasalás rémével. A nagymama az orvos-édesanya tudta nélkül akarta megejteni a beavatkozást. Dr. Tchana végül meg tudta akadályozni, hogy ezt tegyék a lányával, de hány ilyen tudatos, tanult szülő lehet Kamerunban, aki ellenáll a hagyománynak?

Egy bátor kameruni újságírónő felvette a harcot

Másnak is sikerült elkerülni a fájdalmat és megaláztatást: Chi Yvonne Leina kameruni újságíró, nőjogi aktivista gyermekkorában maga is majdnem a mellvasalás áldozata lett. Ellenállt, és végül nagymamája letett róla, hogy megégesse a lányt. Leina már akkor elhatározta, hogy küzdeni fog a hagyomány ellen és felhívja rá a világ figyelmét. 2010-ben végre megtörte a mellvasalást övező csendet: a World Pulse nevű szervezethez csatlakozva világszerte beszélt a jelenségről. Azóta a szervezet beszél erről Kamerunban is: felhívják a figyelmet a mellvasalás veszélyeire templomi közösségekben, nők kulturális csoportjaiban, a fodrászszalonokban és egyéb nők által látogatott helyeken - eddig összesen 15 ezer nőt sikerült elérniük. A beszélgetések során a nők elmondják, hogy velük hogyan történt meg a vasalás. A végén általában együtt sírnak, feltör az évek óta elnyomott fájdalom, és megígérik, ők nem teszik majd ezt lányaikkal.

Még egy barbár rítus: a hasmasszírozás

De nem csak a fiatal lányoknak kell kiállni a vasalás borzalmát. Kamerunban szülés után a hasat is "masszírozzák". Persze ez valójában nem masszázs, hanem pont ugyanolyan égetés, vasalás, mint a mell esetében. Ilyenkor egy seprűt áztatnak forró vízbe, és ezzel korbácsolják a nemrég szült nő hasát. Aztán egy vödör forró víz fölé ültetik, hogy a gőz átjárja a hüvelyt és a méhet. Ez égési sérüléseket, hüvelyi fertőzéseket, méhnyak-károsodást és sebeket okozhat. A nők azért hagyják magukat alávetni a rítusnak, mert szerintük a vér és egyéb nedvek, melyeknek a szülés után távozniuk kell, így gyorsabban eltűnnek a testből - azaz gyorsabb a megtisztulás.

Egyiptomban a klitorisz kivágásának gyakorlata újra terjed

Pető Andrea azt mondja, nemzetközi szervezetek, mint például az ENSZ CEDAW bizottsága az országjelentésekben fokozott figyelmet szentel a lányok és asszonyok testi épségének garantálására. Ezek a monitoring jelentések ugyanúgy, mint a különböző NGO-k (nem kormányzati szervek) jelentései és helyi munkája fontos eszközt jelentenek a gyakorlat visszaszorításában, melynek azonban politikai feltételei is vannak. Egyiptomban a politikai változások után például a klitorisz kivágásának gyakorlata megint terjed, figyelmeztettek a nemzetközi szervezetek. És a mellvasalás felszámolásával sem állunk túl jól.

140 millió megcsonkított nőhttp://www.life.hu/szeress/20110825-140-millio-megcsonkitott-no.htmlMauritánia - egy ország, ahol minél hájasabb egy nő, annál kívánatosabbhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120507-mauritania-ahol-a-vekony-lanyokkal-szoba-sem-allnak.htmlIndia - ahol még a vécé is luxusnak számíthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130422-uj-noi-mozgalom-jott-letre-indiaban-az-elheto-es-higienikus.htmlTudtad? Mind lyukas szívvel születünkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130313-az-anyamehben-meg-lyukas-a-magzat-szive.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.