10 meglepő tény a csókról

csók betegség érdekesség egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A puszi, később pedig a csók egész kiskorunktól kezdve része az életünknek, mégsem tudunk róla mindent. Gondoltad volna például, hogy még az állatok is csókolóznak, vagy ahogy a leghosszabb csók ideig tartott?

Csók és evolúció: miért is puszilkodunk?

Egy új kutatásban arra próbáltak magyarázatot találni a kutatók, miért is fontos számunkra a csókolózás. Az a teória, mely szerint így derítjük fel a leendő partner különböző tulajdonságait, máris igazolást nyert a 900 fő részvételével végzett vizsgálaton, de a csók kapcsolat-összetartó ereje is bizonyítottá vált: minél hosszabb volt egy kapcsolat, annál fontosabb volt a rendszeres csókolózás. A kutatásból viszont nem derült ki az a válasz, melyet máig keresnek: vajon miért is cuppanhatott el az első csók az egyedfejlődés történetében?

Az ázsiaiak és az eszkimók nem szeretik

A csókolózást nem mindenki viseli el: egyesek nemcsak látni nem szeretik, de művelni sem: az eszkimók például közéjük tartoznak, náluk inkább az orr összedörzsölése dívik. A déli csendes-óceáni területeken lévő Mangia-szigeten élők nem is ismerték a csókot addig, míg az 1700 -as években európai emberek meg nem jelentek náluk. Egyes ázsiai kultúrákban még a mai napig tartózkodnak a csóktól, vagy csak ritkán művelik, nyilvános helyen pedig Japánban és Kínában is tabunak számít.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Az állatok is csókolóznak

Természetesen a csók nem csak az emberek kiváltsága: az állatok is művelik. Az elefántok az ormányukat kapcsolják össze, a madarak pedig a csőrüket, a kanadai süllők és a majmok rendszeresen szájon csókolják egymást, de a csimpánzok mennek a legmesszebbre, ők a nyelvüket is bevetik néhány hosszabb csóknál.

Vigyázz, ha allergiás vagy

Csók és halál sajnos néha együtt jár: egy tizenöt éves kanadai lány abba halt bele, hogy barátja mogyoróvajas kenyeret evett néhány órával csókjuk előtt. Szegény fiúnak fogalma sem volt róla, hogy párja allergiás a mogyoróra, így nem is számolt be arról, hogy mit evett pár órával azelőtt. A csók során megszerzett mogyoró viszont a lánynak olyan komoly allergiás rohamot okozott, melybe végül a kórházi kezelés ellenére is életét vesztette.

Egy élet sem elég hozzá

Attól függően, épp párkapcsolatban élünk, vagy egyedül, minden nap vagy héten más-más mennyiségű időt töltünk csókolózással. Összesen - átlagolva - egy ember több, mint húszezer percen át csókol életében, ha pedig hozzávesszük a puszikat is, akkor már százezer percnél járunk. Hogy ez a mennyiség hány különböző partnerrel jön össze, az már egyénenként változó, de egy lány átlagosan húsz békát csókol meg, mielőtt megtalálja a hercegét: azaz esküvője előtt körülbelül húsz férfival csókolózik. Puszilkodni természetesen a másik nemnek is megéri: arról ugyan nincs adat, hogy egy férfi hány nő szájához ér, mielőtt megnősülne, de az biztos, hogy az a férfi, aki minden nap megcsókolja partnerét reggelente, a statisztikák szerint öt évvel tovább élhet.

Thinkstock
Thinkstock

Csókkal az egészségért

Csókolózni ugyan időnként veszélyes, ám egészséges partnerrel és allergiahajlam hiányában kifejezetten örömteli tevékenység, mely még egészségünkre is hatással van: segíti a jótékony hormonok működését, adrenalint szabadít fel, és még edzésben is tart: percenként 2-6 kalóriát éget el, hiszen alaposan megmozgatja arcizmainkat. A csókolózás emellett nyugtató hatású: jelentősen csökkenti szervezetünk stresszhormonszintjét, s még az immunrendszerünket is erősíti, hiszen a másik fél baktériumai próbatétel elé állítják immunrendszerünket.

Szénanátha ellen is segíthet

Egy japán felmérés során arra jutottak, hogy fél órányi szenvedélyes csókolózás nagy mértékben csökkenti az allergiások tüsszögéséért és orrfolyásáért felelős IgE ellenanyag szintjét. Ezt a nagyszerű tényt huszonnégy szénanáthás ember vizsgálata után állapították meg, akiknek rendkívül kellemes feladat jutott: lágy zene mellett kellett csókolózniuk partnerükkel, majd ugyanennyi időt csók nélkül, ölelkezve eltölteniük egymással. Az eredmények azt mutatták, hogy míg az ölelés nem, a csókolózás hatására csökkentek a kellemetlen szénanáthás tünetek, sőt: még bőrallergiásoknál is bevált ugyanez a kezelés.

A leghíresebb csókok

A második világháború végét világszerte ismert csókkal ünnepelte meg egy tengerész, aki elkapta az egyik utcára vonult ápolónő derekát, és épp akkor csókolta meg, mikor le is fényképezték őket. Egy másik híres puszi két férfi közt csattant el Európa keleti felén: a szovjet főtitkár, Brezsnyev és a NSZEP központi bizottságának főtitkára adott egymásnak látványos puszit - ez ma már vidám történelmi tény, ám akkoriban megszokott üdvözlési forma volt. Szerelmes csókok közül a legnagyobb port az 1896-os kavarta: ekkor láthatták a mozinézők az első filmes csókot a vásznon. A The Kiss nevű rövidfilmben csupán harminc másodperces csókjelent látható, mégis akkora felháborodást váltott ki, hogy a rosszallók rendőri beavatkozást kérvényeztek azokon a helyeken, ahol levetítették.

Thinkstock
Thinkstock

A leghosszabb csók

1998 óta próbálják felállítani az emberek a leghosszabb csók rekordját: a sok próbálkozás után - a 2004-es férfi győztest végül kórházba kellett szállítani a mutatvány után - a jelenlegi győztes egy meleg pár, akik több, mint 33 órán át csókolóztak egyvégtében, s mindezt még videón meg is mutatták az érdeklődőknek. Thaiföldön tavaly versenyt is rendeztek, ahol a leghosszabb folyamatos csók rekordját igyekeztek felállítani: kilenc pár szállt ringbe, akik még az illemhelyre is csak összetapadva mehettek ki, enni és inni is csak szívószálon át engedték őket. Végül a párok közül négyen több mint ötven órán át csókolóztak, így új Guinness-rekord született. Mivel csókolózni nemcsak a víz felett lehet, természetesen akad víz alatti csók-rekord is: a leghosszabb két perc tizennyolc másodpercig tartott.

Cápának adott csókot: 285 öltés lett a vége

Dave Marcel gyakran ad elő búvármutatványokat: simogatja, dédelgeti a dajkacápákat, olykor meg is puszilja őket. Egy alkalommal azonban úgy kapta el az egyik állatot, hogy az zsákmányként érzékelte a férfi száját, és beleharapott. Meg már nem rágta, de az ötszáz tűéles fog olyan sebet hagyott Dave arcán, hogy majdnem háromszáz öltéssel varrták össze.

Egy finom csók és hozzá egy heveny vírusos fertőzés - Így támad a mononukleózishttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120605-mononukleozis-egy-finom-csok-es-hozza-egy-heveny-virusos-fertozes.htmlAz 5 leggyakoribb, csókkal terjedő nemi betegség (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111220-az-5-leggyakoribb-csokkal-terjedo-nemi-betegseg.htmlEzért ne egyél halat vagy mogyorót csók előtt!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111220-ezert-ne-egyel-halat-vagy-mogyorot-csok-elott.htmlSaját magával csókolózik Mel Bhttp://www.life.hu/szorakozz/20130919-mel-b-a-spice-girls-egykori-enekesnoje-sajat-magaval-csokolozik.htmlAdj egy csókot! - Így szeretnek a sztárokhttp://www.life.hu/life/galeria/20130705-a-csok-vilagnapja-julius-6an-van-fotokon-mutatjuk-hogyan-csokoloznak.html7 bizarr csóktípus, amitől frászt kapunkhttp://www.life.hu/szeress/szerelem/20110818-csokolj-meg-de-tenyleg.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.