Így szerezheted meg a zöldkártyát a lakásodra - 2012-től kötelező

fűtés energiatanúsítvány zöldkártya szigetelés nyílászáró
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már megszoktuk, hogy a személyazonosságunkat vagy az állampolgárságunkat különböző dokumentumokkal igazoljuk. Most egy újabb darabnak kell helyet szorítani: a lakások energiafelhasználását igazoló zöldkártyádnak, amivel 2012-től kötelező rendelkezni.

2012 januárjától csak akkor adhatod bérbe vagy bocsáthatod eladásra a lakásodat, ha rendelkezel az annak energiafelhasználásáról tájékoztató energiatanúsítvánnyal. A hétköznapokban csak zöldkártyaként emlegetett tanúsítvány igazolja, hogy az ingatlan valóban annyi energiát használ, valóban olyan mértékű a szigetelése és korszerű a fűtése, ahogy azt állítod.

Thinkstock
Thinkstock

A tanúsítvány - annak ellenére, hogy beszerzése jövőre kötelező lesz - több szempontból is hasznos. Egyrészt albérlet vagy lakás keresésekor nem kell majd azon gondolkoznod, hogy higgy-e a tulajdonosnak a lakás korszerűsége és rezsije tekintetében: jövőre csak elkéred a lakás zöldkártyáját, és az azon szereplő kategória mindent elárul. Akkor is jól jársz a kártyával, ha lakástulajdonos vagy: az ingatlan árát ugyanis jelentősen befolyásolja, hogy mennyibe kerül azt fenntartani. Ha egy A kategóriás lakásról tudsz tanúsítványt bemutatni, az akár az albérlővel, akár a vevővel szemben emeli a lakásod értékét. Ha mégsem olyan gazdaságos a lakás, akkor a kártya mellé szakértő tanácsokkal látnak el a javítás érdekében, és megtudhatod, mi a pontos helyzet a lakás energiafelhasználásával kapcsolatban.

Kötelező a kártya, de nem minden esetben

2012-től kötelező a kártya, kivéve, ha a lakás 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterülettel rendelkezik, vagy üdülő, esetleg mezőgazdasági vagy hitéleti rendeltetésű, vagy ha évente négy hónapnál kevesebb ideig használják.

Képzett szakemberek segítenek

Ahhoz, hogy megszerezhesd az energiatanúsítványt, szükséges, hogy egy úgynevezett auditor felmérje az otthonod energiafelhasználását és állapotát. Az auditor megnézi az épületet, a falakat, a szigetelést, az alapterületet, a nyílászárókat, a vezetékek állapotát, a fűtés típusát és hatékonyságát. Ezután a szakember kiszámolja, hogy négyzetméterre levetítve mennyi energiát fogyaszt az ingatlan, és ez alapján egy bizonyos energetikai osztályba sorolja azt, ami A+-tól I-ig terjedhet. A jogszabályi követelményeknek a C kategória felel meg, ami ennél jobb, az energiatakarékosnak minősül, a C-nél rosszabb besorolásnál már tippeket adnak a felújításhoz.
A tanúsítvány nincs ingyen: megszerzése körülbelül 11 000 forintba kerül, és 10 évre szól, utána meg kell újítani. Bővebb információt többek között a Magyar Építész Kamara weboldalán találsz.

Thinkstock
Thinkstock

Energiatanúsítvány - más néven

Az energiatanúsítványt emlegetik lakászöldkártya, energiapasszus, energetikai tanúsítvány, épületlakcímke néven is.

Igénylés előtt

Ha jó besorolást szeretnél kapni a lakásodra, de nem vagy biztos benne, hogy valóban olyan energiatakarékos, mint gondolod, érdemes akár egy hozzáértő barát vagy szakember segítségével átnézetni a lakást. Még jobb, ha hőkamerát is tudsz szerezni, mert az pontos hőtérképet készít, és azonnal kiderülnek a szigetelési hibák. Ám ezeken kívül is ellenőrizhetsz néhány dolgot.

Nyílászárók - Általánosságban szólva, minél régebbi a nyílászáró, annál rosszabb a helyzet: nyáron be-, télen kiengedi a meleget. Érdemes lecseréltetni régi ablakaidat korszerű típusúakra, de ne felejtsd el: a hőszigetelés szempontjából számít az üvegfelületek mérete, anyaga, fekvése, az ablakkeret anyaga és minősége is.

Thinkstock
Thinkstock

Szigetelés - A falak szerkezetén és vastagságán utólag már nehéz változtatni, de a vékony vagy nem megfelelő anyagú falak is jobban zárják a hőt, ha szigetelést kapnak. Nézz utána, hogy nálad szükség van-e utólagos szigetelésre, ha igen, általában a külső szigetelést érdemes választani - nem olcsó mulatság, de hosszú távon visszajön az ára. A megszokott eljárások mellett ma már speciális festékkel is szigetelheted a falakat, de a legjobb, ha kikéred szakember véleményét, mert a lakás természetes szellőzését is tönkreteheted, ami penészedéshez vezet.

Fűtésrendszer - A rezsi nagy részét a fűtés teszi ki, így nem mindegy, mivel és hogyan fűtöd a lakást. A villanykályha nem véletlenül számít elavultnak ma már: drágán és rosszul fűt, ami a régebbi gázkonvektorokra is igaz. A cirkófűtéssel már jobban jársz, de még inkább azzal, ha nem a drága gázzal, hanem vegyes tüzelésű kazánnal fűtesz - bár belátható, hogy erre városban kevés az esély. Ha megteheted, a régi villanykályhákat érdemes lecseréltetni, és a nagyon régi fűtési rendszert már csak a saját biztonságod érdekében is érdemes korszerűsíttetni.

Thinkstock
Thinkstock

Szükséges dokumentumok

A zöldkártya igényléséhez szükség van többek között a lakás
alaprajzára, a tetőszerkezet rajzára, a műszaki és gépészeti leírásra. Ha ezeket előre előkészíted, a kiérkező szakember munkáját is meggyorsíthatod.

Tippek a szakembertől

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.