Legyen ünnep a tányéron is! - Újítson idén magyar halból

karácsony PR cikk halak gasztronómia receptek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi, magyarok nagy halevő nemzet voltunk egykor, édesvízi halainkból sok változatos fogás került az asztalra nemcsak ünnep-, hanem hétköznapokon is. A magyar konyha néhány tradicionális halétele máig meghatározza a karácsonyi menüt, hiszen sokak számára a családi étkezések elképzelhetetlenek halászlé, rántott ponty vagy harcsapaprikás nélkül. A hagyományos fogások mellett érdemes kísérletezni új ízekkel is, cikkünkben ehhez adunk ötleteket, és persze ahhoz, hogyan érdemes bánni a friss hallal. 



Öt jól ismert édesvízi halból - pontyból, pisztrángból, szürkeharcsából, afrikai harcsából, süllőből -, valamint egy hazai újdonságból, a Magyarországon egy éve tenyésztett barramundiból készítettünk karácsonyi fogásokat. Letölthető receptfüzetünkben olyan ételeket ajánlunk, melyek egyszerűen elkészíthetők, s új élménnyel gazdagítják az ünnepi étkezések örömteli pillanatait.

Mátyás is nagy halínyenc volt

A magyarok egyik legősibb és legegészségesebb táplálékforrása a hal volt. Krónikák szóltak arról, hogy vándorló elődeink mindig folyók mentén telepedtek le, de nemcsak a vándorok, hanem a királyok is igencsak kedvelték a halat. Mátyás szakácsa csak a csukából ismert negyvenféle receptet... Ez korántsem annyira meglepő, ha azt is tudjuk, Magyarország természetes vizeiben és mesterséges tavaiban több mint nyolcvanféle hal él. Közülük leggyakrabban a pontyfélék, a pisztrángfélék, a harcsa és a süllő-fogas kerülnek a konyhaasztalra. Édesvízi halaink felhasználása sokrétű, és az alkotókedvűek igazán különleges ételeket készíthetnek belőlük. Alkalmasak sütésre, főzésre, grillezésre, füstölésre, párolásra, lehet belőlük pörkölt, leves, egészben sült főfogás vagy ízletes filé egyaránt.
A rendszeres halfogyasztás nemcsak élvezeti értéke, hanem az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is fontos, hiszen számos betegség előzhető meg már azzal is, ha csupán hetente egy alkalommal eszünk friss halat.

Amit friss hal vásárlásakor tudni érdemes

Amennyiben nem élő halat vásárolunk, több szempontot is érdemes figyelembe vennünk, mielőtt árut választunk a halaspultról. Hogyan ellenőrizhetjük, valóban friss-e a halpulton kínált áru?



1. Szagvizsgálat
A friss halnak lehet tenger vagy só illata, az édesvíziekre jellemző kellemes halszaga, de sohasem lehet erős, büdös. Az erős halszag azt jelenti, hogy egyrészt a hal már régóta nem él, nem friss, másrészt utaló jele lehet a szakszerűtlen tárolásnak, aminek következtében megindult a fehérjék bomlása.
2. Szemrevételezés
Ha alaposan szemrevételezzük a halat, több elváltozás is utalhat arra, hogy már nem friss. A szemének sötét vagy világos színűnek, fényesnek és vizes csillogásúnak kell lennie, nem lehet ködös vagy opálos; néhány halnak lehet vér a szemében, ez csupán genetikai jellemző. Ha domború, feszes, rugalmas tapintású, az annak a jele, hogy még nem veszítette el nedvességtartalmát, vagyis friss.
A kopoltyú vizsgálata az egyik legfontosabb ellenőrzési módszer, mert ha a hal friss, a kopoltyúnak minden esetben élénkvörösnek kell lennie. Az élénkvörös szín a vér oxigénnel való telítettségének jele, ami azt jelenti, hogy a hal nemrég még úszott.
3. Tapintásvizsgálat
Ha az ujjunkkal benyomjuk a halak bőrét, akkor a nyomás helyének rugalmasan vissza kell állnia az eredeti állapotba. Amennyiben a hal állott, húsa elveszíti nedvességtartalmának jelentős részét, petyhüdt lesz. Ha a halak bőre fénylő és áttetszően nyálkás, akkor nagyon friss, ami tapintásra csúszósnak tűnhet. Halfilé vagy halszelet vásárlásakor a hús felületének simának, selymesnek és enyhén nedvesnek kell lennie, a kereskedőtől pedig hűtőszatyorban, zúzott jég hozzáadásával érdemes elhozni az árut.

Ötletek az ünnepi asztalra

Afrikai harcsa nyárson sütve joghurtos-korianderes édesköménysalátával, grillezett édesköménnyel

Hozzávalók: 16 dkg-os afrikaiharcsa-filé, 1 db édeskömény, 1 db kaliforniai paprika, 1,5 dl görög joghurt, 1 db lime, 2 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, csipetnyi őrölt koriandermag, só, fehérbors, olívaolaj
Elkészítés: A harcsafilé vastag részéből vágjunk ujjnyi csíkokat, a fokhagymát préseljük össze, tegyük keverőtálba, adjunk hozzá olívaolajat, fél lime levét, sót, őrölt fehérborsot. A filéket forgassuk meg a pácban, majd tegyük hűtőbe fél órára. Az édeskömény középső részéből vágjunk hosszában 1 cm széles szeleteket, s tegyük félre. A többi részéből vágjunk vékony szeleteket, tegyük keverőtálba, adjunk hozzá joghurtot, koriandert, a lime reszelt héját, keverjük össze, és tegyük hűtőbe. A harcsacsíkokat húzzuk nyársra rétegesen a kockára vágott paprikával és a másfél centisre vágott hagymakarikákkal. Forró serpenyőben, kevés olajon süssük mindkét oldalát ropogósra, majd tegyük félre. Ugyanabban a serpenyőben kevés olajon süssük meg az édesköményszelet mindkét oldalát. Tálaláskor a joghurtos salátára helyezzük a nyársakat, s mellé a grillezett édesköményt.



Serpenyős, bőrén sütött barramundifilé sonkába tekert, sült zöldspárgával, Béarni mártással

Hozzávalók: 15 dkg-os barramundifilé, 12 dkg zöldspárga, 5 dkg sonka, 3 szem feketebors, 1 kanál fehérborecet, 1 citrom, 20 dkg olvasztott vaj, 1 tojássárgája, 0,5 dkg madársaláta, 0,2 dkg aprított tárkony
Elkészítés: A mártáshoz serpenyőt hevítünk, s a fehérborecetet, a feketeborsot és kevés vizet összeforralunk, majd leszűrjük. Lábosban vizet forralunk, fölé teszünk egy fém keverőedényt, beleöntjük a beforralt levet, belefacsarjuk 1 citrom levét, hozzáadjuk a tojássárgáját, és a vízgőz felett lassú forrásban kevergetjük, majd levesszük a gőzről. Belecsorgatjuk a vajat, ha szükséges, kevés vizet is adunk hozzá, és belekeverjük az aprított tárkonyt. A barramundifilét sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben, kevés olajon 3-3 percig sütjük. A spárgát blansírozzuk, majd sonkába tekerjük, a kévéket olívaolajjal megkenjük, majd sütőben 3-4 percig sütjük. Tálaláskor a filé mellé tesszük a spárgát, és mellé adagoljuk a mártást.



A letölthető KARÁCSONYI RECEPTFÜZET segítségével még jó pár új fogás kipróbálható, de adunk ötletet halászlére és rántott pontyra is, kicsit másképp.

Halakban gazdag ünnepnapokat kívánunk!

Fizetett tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.