Októberig virágzó, igénytelen, mégis gyönyörű növények az erkélyre

virág növény erkély
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári színes virágpompát egészen őszig megőrizheted, ha a következő gyönyörű növényekkel díszíted az erkélyed. Ezeket akkor is választhatod, ha nem állsz szakértő kertész hírében, hiszen gondozásuk nem igényel különösebb tudást.

Sárga bokorrózsa

Ha ősszel is virágillatú erkélyen szeretnél lazítani, akkor szerezz be néhány cserép sárga bokorrózsát. Gyönyörű élénksárga virágait a fagyokig hozza, melyek még októberben is a napsütésre emlékeztetnek majd, és ráadásul nem igényel extra mennyiségű gondozást sem. A megvásárolt töveket ültetés előtt érdemes vízbe áztatni néhány órára, és utána elülteni egy nagyobb cserépbe vagy dézsába.

Thinkstock
Thinkstock

Eredetileg kertbe tervezett növény, de nagyon jól érzi magát a kisebb erkélyeken is, ám ebben az esetben metszéssel kordában kell tartanod a növekedését. Tavasszal és ősszel is érdemes visszametszeni a hajtásokat, és az elnyílt virágokat is lecsipkedni. Így folyamatosan akár 8-10 centi átmérőjű, gyönyörű, telt virágokat hoz, és a növény levelei is fényesek maradnak. A sárga színt szépen kiemeli, ha sötétzöld növényeket telepítesz a rózsád mellé, de levendula is javasolt, mert nemcsak a rovarokat, hanem a rózsa kártevőit is távol tartja. A fagyok közeledtével, mint minden rózsát, ezt is fel kell kupacolni földdel, addig is nyári tápoldatozással erősítheted. Érdemes meleg, napos helyet keresni számára, és azért hetente párszor esténként megöntözni.

Vaníliavirág

Szintén őszig virágzik és illatozik a Peruból származó vaníliavirág, mely ugyan szobanövény, de nyáron gond nélkül az erkélyen tartható. Erősen erezett, tompazöld levelei mellett szépen érvényesülnek tavasztől őszig nyíló apró virágai, melyek ráadásul erősen vaníliaillatúak. A virágok színe alapvetően liláskék, de kapható már fehér és levendula színben is.

Thinkstock
Thinkstock

Elhelyezésénél figyelj arra, hogy nagy cserepet vagy függőkosarat kapjon, és szélvédettebb helyen legyen, ahol azért sokat süt a Nap, mert a nyári zivataroktól könnyen lepotyognak a virágai. Ha folyamatosan tűző napot kap, és hagyod kiszáradni a földjét, akkor előfordulhat, hogy lombja lekonyul, és van, hogy csak akkor egyenesedik ki, ha visszametszed kicsit. Érdemes tehát hetente párszor megöntözni, télen viszont nem igényel annyi vizet, akkor hűvös helyen teleltesd át. A folyamatos virágzás érdekében nyáron az elnyílt virágokat szedegesd le.

Szerelemvirág

Látványos, szép évelő növény a szerelemvirág, ami méltó dísze lehet az erkélyednek. A sásszerű levelek közül előtörő hosszú szárakon hozza kék vagy lilás színű, ernyős virágzatot alkotó virágait, melyek vázában is hetekig szépek maradnak. Nagyon jól érzi magát egy dézsában vagy nagyobb méretű virágtartóban, és a gondozása sem jelent nagy feladatot.

Thinkstock
Thinkstock

Májustól viheted ki a szobából a napos erkélyre, majd virágzástól kezdve öntözd rendszeresen, és ősszel a fagyok megjelenése előtt vidd fagymentes helyre, ahol havi egy-két öntözéssel áttelel. Az átültetést nagyon nem szereti, előfordulhat, hogy abban az évben nem is hoz virágot, így amíg nagyon nem muszáj, ne bolygasd.

Legyezővirág

Ez az Ausztráliából érkezett növény függőkosárban mutat a legszebben, de cserépben is tarthatod, és még a forró nyári napokon is vígan virágzik, egészen a fagyokig. Egynyári növényként tartják számon, de lakásban képes áttelelni.

Thinkstock
Thinkstock

Napos vagy félárnyékos helyen tartsd, és ne adj neki túl sok vizet, hetente két öntözés is elég. A kártékony rovarok elkerülik, ahogy az időjárás viszontagságainak is ellenáll. Virágai fehér vagy kék színben pompáznak, legyező alakúak, és ha hetente egyszer pici tápoldatot kap a növény, gyönyörű viráglabdát csodálhatsz meg az erkélyeden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.