Kiirthatatlan fűszerkert az ablakba - Így készítsd el a hétvégén!

levendula kamilla gasztronómia fűszerek citromfű petrezselyem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nincs kerted, elég egy napos ablak vagy erkély, és máris van hely a házi fűszerkertnek, amelyet ráadásul saját magad is összeállíthatsz. Nemcsak szép látvány, de az ételeken is sokat dob, ha főzés közben frissen teszed hozzá a fűszereket.

Thinkstock
Thinkstock

A következőkben megtudhatod, hogyan állítsd össze néhány óra alatt a kiskertet, és azt is, hogy mely fűszernövényeket célszerű otthon nevelgetned, és azok milyen igényekkel rendelkeznek.

A megfelelő hely a legfontosabb

A saját fűszerkert telepítését a hely kiválasztásával érdemes kezdened. Mindenképpen napos ablakot keress, ahol bőven éri a fény a kertedet. Ha a hely megvan, elkezdhetsz cserepek után nézni. Ha megteheted, a műanyag helyett az agyagot válaszd, ami jobban átereszti a vizet, és megfelelőbb a növényeknek. Ha csak műanyag csereped van, az sem baj, de arra figyelj, hogy lyukacsos legyen az aljuk a vízáteresztés miatt.

A növényeket ültetheted egyesével is kisebb cserepekbe, és tárolhatod őket egy széles tálcán, de egy nagy, laposabb, de magas falú cseréptálban is elhelyezheted őket - utóbbi esetbe tudnod kell, hogy minden növény megtűri-e a másikat.

A talaj kulcsfontosságú

Miután megvan a hely, kitalálhatod, milyen növényekre van szükséged, majd azokhoz szerezd be a magokat és a számukra legmegfelelőbb talajt - bár a fűszernövényekhez általában elég a virágföld egy kis homokkal dúsítva. Vetés előtt győződj meg róla, hogy a magoknak nem járt-e le a szavatosságuk, épek és egészségesek-e. Ha biztosra akarsz menni, piacon vagy megbízható kertésztől vásárolj, és ne a hipermarketek zacskós magját vedd meg. Növényválasztásnál vedd figyelembe, hogy mennyi helyed van - az ablakba például alacsony növésű, erős, ellenálló fajtákat érdemes ültetni.

Thinkstock
Thinkstock

Hét növény, ami házi kiskertben is eléldegél

A petrezselyem hazánkban talán a legismertebb és a leggyakrabban használt fűszer, ami természetesen frissen az igazi. Maga a növény nem nő nagyra, és nem igényel verőfényes napsütést vagy túl sok öntözést. Ha már megnőtt, a krumplihoz, leveshez, rizshez csak szedj le egy marék levelet, és késsel vágd apró darabokra. Nemcsak szépen díszít, hanem egészséges is.

A snidling kezdő kertészeknek is ideális növény, mivel igencsak igénytelen. Csak a kifejlett növény levelét használd, de soha ne kézzel tépd a leveleket, mert könnyen az egész növény a kezedben maradhat. Ehelyett néhány centivel a töve fölött vágd le ollóval. Megszórhatod vele a salátát, de bármilyen köretet is, enyhe és friss íze szinte mindenhez illik.

A mediterrán ételek alapfűszere a rozmaring, melynek a termesztése azonban egy kicsit időigényes. Ha nagyon nem akar csírázni a mag - ami bizony előfordulhat -, érdemes egy kicsi palántát beszerezni, és azt ápolni, növeszteni. A rozmaring nem igényel túl sok vizet, ezért ne öntözd túl. Ha eléggé megnőtt a növény, használhatod csupán a leveleit is a fűszerezéshez - próbáld ki például a sült krumplival -, de egy egész ágacskát is beledobhatsz az ételbe, akkor azonban azt tálalás előtt távolítsd is el. Grillezésnél, báránysülteknél jó, ha kéznél van néhány ág.

Az eddig említett fűszernövényeknél jóval fény- és vízigényesebb a citromfű, de megéri az erőfeszítést a nevelgetése. Nemcsak a konyhában szerepel jól, hanem gyógyteaként is, enyhe nyugtató és fertőtlenítő hatással is bír. Fűszerként a thai konyha használja előszeretettel, de segítségével a szokásos húsételeidet is megbolondíthatod.

Thinkstock
Thinkstock

Házipatikák elengedhetetlen kelléke a kamilla, számtalan nyavalya kiegészítő kezeléseként bizonyított már. Teája a fájó torkot és gyomrot is megnyugtatja, kiváló külsődleges fertőtlenítő és gyulladásgátló, bár a bőrt enyhén szárítja. A növénynek sok napfényre van szüksége a fejlődéshez, helyezd a kerted legnaposabb részére!

A második legnaposabb helyet pedig érdemes a levendulának fenntartanod - a túlöntözéstől viszont óvd. Ha jól érzi magát, egész nagy bokorrá nőhet, erre figyelj az elhelyezéskor. A kifejlett növény leveleit kiszárítva és vászontasakba helyezve nemcsak a molyokat űzheted el, hanem nyugtató hatását például a fürdővíz esetében is kipróbálhatod. Virága a lakást is díszíti, arra figyelj, hogy a virágzás után vágd vissza egy kicsit a növényt.

Mentát az ablak vagy terasz árnyékosabb helyére is ültethetsz, ha rendszeresen öntözöd. Leveleit frissen édességekhez vagy gyümölcssalátához keverheted, de szószok, köretek is izgalmasak lesznek használatával. Szárított leveleit teának is megfőzheted, idegrendszer- és gyomorerősítő hatása van.

5 szupertáplálék, amiből annyit ehetsz, amennyit akarsz - Nem fogsz híznihttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110622-5-szupertaplalek-amibol-annyit-ehetsz-amennyit-akarsz-nem-fogsz.htmlÍgy értelmezd az E-számokat! - Nem minden veszélyeshttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110609-igy-ertelmezd-az-eszamokat-nem-minden-veszelyes.htmlA leghatékonyabb méregtelenítő turmix receptje - Takarítsd ki a szervezeted!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110523-a-leghatekonyabb-meregtelenito-turmix-receptje-takaritsd-ki-a-szervezeted.htmlA 10 legerősebb méregtelenítő zöldség és gyümölcs - Így fogyaszd őket!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110516-a-10-legerosebb-meregtelenito-zoldseg-es-gyumolcs-igy-fogyaszd.htmlEzeket edd, ha rossz a kedved! - A leghatékonyabb hangulatjavítókhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110502-ezeket-edd-ha-rossz-a-kedved-a-7-leghatekonyabb.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.