Csörögefánk: egy gyors édesség időhiányban szenvedőknek

recept fánk csöregefánk elkészítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csörögefánk vagy más néven forgácsfánk a farsangi fánkok egyszerűbb, gyorsabban elkészíthető változata, de ízben egy cseppet sem marad le társaitól.

Hozzávalók (2-4 személyre):


- 40 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- egy csomag vaníliás cukor
- 1 púpozott teáskanál sütőpor
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 4 db tojássárgája (ha kicsi a tojás, akkor 5 darab)
- 2 jókora evőkanál tejföl
- 1 evőkanál rum
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- sütéshez 1 liter olaj
- tálaláshoz porcukor, sárgabarack lekvár

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


Elkészítése:


A lisztbe szórd bele a sütőport, a cukrot, a vaníliáscukrot, keverd el, majd add hozzá a tojássárgájákat, a rumot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, és a szobahőmérsékletű vajat majd dolgozd jól össze. Formázz a tésztából cipót, csomagold fóliába, és pihentesd fél órát hideg helyen, például a hűtőszekrényben. A tésztát lisztezett deszkán körülbelül 3-4 milliméter vastagságú téglalappá nyújtsd ki és derelyevágóval 10 x 3 centiméter nagyságú téglalapokat vágj.

Ezután következik a csörögefánk lényege: a kis téglalapok közepébe vágj egy csíkot, és azon keresztül a téglalap egyik sarkát bújtasd át, így kapja meg a fánk a jellegzetes formát. De kedved szerint tekerheted, formázhatod, nem tudod elrontani. Az olajat egy nagy lábosban forrósítsd fel, és kisebb adagokban világosbarnára süsd a fánkokat. Ha kész, egy papírtörlőn itasd fel a felesleges olajat, szórd meg porcukorral a fánkok tetejét, és kínálj hozzá finom házi baracklekvárt is.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Isteni házi finomság: a túrófánkhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110214-turofank-recept.htmlVegán blintz almás-birsalmás töltelékkel, palacsintaimádóknakhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110209-vegan-blintz-almasbirsalmas-toltelekkel-palacsintaimadoknak.htmlVendégváró, gyors harapnivaló: fasírtgolyókhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110209-fasirtgolyok-receptje.htmlSütőtök krémleveshttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110208-sutotok-kremleves-recept.htmlA klasszikus krumplifőzelékhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110208-a-klasszikus-krumplifozelek-receptje.htmlMeztelenül főz a 26 éves modell a férfiaknak! - Bárki jelentkezhethttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110208-meztelenul-foz-a-szakacs-a-kinai-fozotanfolyamon-a-ferfiaknak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.