Így lesz egészséges a családod - A könnyű konyha titkai

főzés egészség étkezés zöldség konyha gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nehezedre esik egészségesen táplálkozni, miközben a családod csokit és chipset nassol? Állj át a könnyű konyhára!

Ha anya vagy, és le akarsz adni a súlyodból, talán a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy ne nevessen ki a családod, amikor igyekszel alacsony kalóriájú ételeket fogyasztani. Ha viszont a férjed akar megszabadulni a felesleges kilóitól, olyan receptekre van szükséged, amelyek segítségével meg tudod őt győzni arról, hogy az egészséges táplálkozás nem egy életre szóló büntetés.

Thinkstock
Thinkstock


Ha a gyermekeidet is a könnyű, de tápláló kosztra szoktatod, az a legnagyobb ajándék, amit adhatsz nekik. Napjainkban már a gyerekek jelentős része is túlsúllyal küszködik, amiből gyakran az következik - és tanulmányok eredményei is azt bizonyítják -, hogy felnőtt korukra hasonló gondjaik lesznek. Az is tudományosan igazolt és ismert tény, hogy az elhízottság esetén sokkal nagyobb a szívbetegségek, a magas koleszterinszint és vérnyomás, a cukorbetegség, a szélütés kockázata, érdemes hát tenni ellene.

Tervezd meg!

A könnyű konyhára szoktatás útján talán a legjobb kiindulási pont a tervkészítés. Tervezd meg családodnak az egy hétre szóló, egészséges, alacsony kalóriájú fogásokból álló étrendet, és csak azután vágj neki a bevásárlásnak. A rögtönzés helyett a gondosan megtervezett és előkészített menüvel sokkal könnyebben boldogulsz, miután a munkából délután, fáradtan hazaérkezel, ugyanakkor lényegesen nagyobb az esély rá, hogy új receptekkel tudsz kísérletezni.

Fokozatosan vezesd be a változtatásokat!

Nem a legjobb stratégia egyszerre bejelenteni az egész családnak, hogy például a kedvenc rántott húsuk és sült krumplijuk helyett ezentúl többnyire halat és kizárólag szárnyas húst fognak zöldséggel fogyasztani. Ne feledd szeretteid számára gyakran emlegetni: "amit nem ismertek, azt meg kell kóstolni!"
Először csak egyszer adj hetente újszerű ételt a családnak, és kezdd el kikísérletezni, melyek a kedvenceik azon ételek közül, melyek egészségesek és nem hizlalók. Ha reggelente eddig zsírosabb tejet vagy tejterméket ittak-ettek a családtagok, vezesd be a soványat, és természetesen főzzetek növényi olajjal - ha eddig még nem azt tették volna. A vörös húsok helyett lassan különböző módokon ízesített csirke- és pulykahús kerüljön az asztalra, és használjatok gyakran szójakészítményt is.

Olvasd el gondosan a címkéket!

Ne sajnáld az időt azzal tölteni, hogy gondosan végigböngészed a különböző élelmiszereken szereplő címkéket, tájékoztató szövegeket. Azokból ugyanis sok mindent megtudhatsz - és lehet, hogy legközelebb már egy másik terméket vásárolsz. Talán az a zacskó édesség, keksz, chips, melyet gyermeked annyira szeret, nem szolgál mást, csak hogy meghízzon tőle. Igyekezz mindig elolvasni az üdítő italok címkéit is, majd lehetőleg cukormentes, 100 százalékos, valódi gyümölcslét vásárolj nekik. Figyelj arra is, hogy a 0 százalékos zsírtartalom jelzés mellett nincs-e más, nem kívánatos tulajdonsága a terméknek.

Thinkstock
Thinkstock



Ne főzz, és főleg ne tálalj fel túl sok ételt a családnak!

Táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy mindig annyi étel kerüljön az asztalra, amennyitől az ott ülők jóllakhatnak - soha ne több. Ez nemcsak megtakarítást eredményez, hanem egészségi szempontból is előnyös. Számold ki hozzávetőlegesen, hogy húsból, köretből mennyi lenne a reális mennyiség, és csak annyival kínáld őket, mert ha több van belőle az asztalon, óhatatlanul ők sem tudják megállni, hogy a kelleténél többet egyenek.

Távolítsd el az egészségtelen, hizlaló rágcsálnivalókat!

Ne tarts otthon egészségtelen rágcsálnivalókat, inkább jól láthatóan, a lakás különböző pontjain helyezz el tálakban különféle gyümölcsöt és zöldséget - ha valamit rágcsálni van kedvük, fogyasszanak azokból, és ne nyúljanak máshoz. Nyilvánvaló ugyan, de tanulmányok is alátámasztják, hogy azokban a háztartásokban, ahol könnyen hozzáférhető a jól megmosott, esetleg előkészített zöldség, gyümölcs, sokkal több fogy belőle.

Azon felül, hogy a gyümölcsök és zöldségek általában alacsony kalóriatartalmúak, a bennük lévő rostok folytán a diétázó jól is érzi magát tőlük. Egy másik oka a zöldség és gyümölcs rágcsálásának: újra és újra kimutatták, hogy ezek kellő mennyiségben történő, napi bevitele javít az egészségi állapoton, és csökkenti a betegségek kockázatát. A rákkutató intézetek szakemberi azt tanácsolják, hogy napi öt-tíz alkalommal is tanácsos egy-egy adag zöldséget-gyümölcsöt fogyasztani.

Megfontoltan töltsd fel az éléskamrát!

A spájzban és a hűtőszekrényben alacsony zsírtartalmú élelmiszereket halmozz fel, és kizárólag nem hizlaló, egészséges desszertnek valót, snacket vásárolj, illetőleg készíts el előre. Napjainkban már több könyvre való receptválaszték áll rendelkezésre, ha el akarod sajátítani a modern süteménykészítés fortélyait, de nem merülhet fel kifogás abban az esetben sem, ha nincs időd a snackhez, salátához való zöldséget pucolni, darabolni - hiszen vásárolhatsz gondosan előkészített, mélyfagyasztott zöldséget is. A gyümölcsöket pedig a legtöbb esetben csak meg kell mosni, általában nincs több munka velük, ha uzsonnára vagy étkezések után fogyasztod őket.

Thinkstock
Thinkstock

Felejtsd el a régimódi recepteket!

Ne sajnáld a pénzt új szakácskönyvre, amelyben olyan, forradalmian új menükről olvashatsz, melyek amellett, hogy az egészséges táplálkozás elveit követik, ízletességük folytán biztosan elnyerik majd családtagjaid tetszését.

Egészséges ételek és sport - nem csak ünnepnapokon

Szakíts az eddigi szokásokkal, és tedd mindennapossá a halfogyasztást a családban. Szoktasd őket hozzá a marinált ételek ízéhez, tanuld meg a halkészítés sokféle módozatát. Hetente többször is fogyasszon a családod szardíniát - akár előételnek, akár vacsorára. Tudni kell azt is, hogy a halolaj rendkívül egészséges: a benne lévő omega-3 zsírsav főleg a szívműködésre hat jótékonyan.

Bármilyen ragyogó heti étkezési tervet készítesz is a családod számára, az eredmény sokkal hamarabb mutatkozik, ha a család minden tagja legalább 30 percnyi testmozgást végez naponta. El kell ugyanis égetni a táplálékkal bevitt kalóriamennyiséget, ellenkező esetben az a testben zsír formájában rakódik le.

Forrás: Patika magazin

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.