karácsony torta recept sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsony kapcsán az első desszert, ami az ember eszébe jut, a bejgli. Pedig van élet az ünnepi asztalon a diós, a mákos vagy a gesztenyés süteményeken túl is. Íme, néhány ellenállhatatlan sütemény receptje, ha nem csak bejglivel lepnéd meg a családot.

Focaccia di mandorla - mandulatorta

Hozzávalók 10 szelethez

A tortalaphoz:

- 120 g liszt
- 120 g darált mandula
- 120 g cukor
- 120 g vaj

A töltelékhez:

- 1 vaníliarúd
- 400 ml tej
- 190 g porcukor
- 6 tojássárgája
- 30 g étkezési keményítő
- 180 g puha vaj
- 120 g darált mandula
- porcukor

Thinkstock
Thinkstock

A tortalap hozzávalóit dagaszd simára robotgéppel vagy kézzel, majd formázz belőle egy nagy gombócot, és felezd el. A tésztagolyó mindkét felét nyújtsd körülbelül 23 cm átmérőjűre, majd csavard fóliába, és tedd a hűtőbe egy órára. Ha letelt az idő, vedd elő a tésztát, óvatosan fejtsd le róla a fóliát, majd vágd formára őket a 22 cm-es átmérőjű tortaformához. Majd tedd a sütőpapírral kibélelt kör alakú tepsibe először az egyiket, majd ha az megsült, a másikat. A tortalapokat 170-190 °C-ra előmelegített sütőben, a második sínen süsd 10-12 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az egyik tésztalapot vágd 12 egyforma méretű szeletre, a másik maradjon egyben, majd hagyd őket kihűlni.

A töltelékhez vágd félbe a vaníliarudat, és kapard ki a belsejét. 200 ml tejet keverj el a vaníliával, 60 g cukorral, forrald fel, majd vedd le a tűzről. A 4 tojássárgáját a maradék tejjel és a keményítővel keverd össze egy nagyobb edényben. Szűrd le a vaníliás tejet, és öntsd a tojássárgájával elegyített tejhez, majd forralt fel újra az egészet alacsony fokozaton, állandóan kevergetve, nehogy leégjen. Ha már krémszerűen sűrű, hintsd meg porcukorral, nehogy bőrös legyen a tej, és tedd a hűtőbe 2 órára hűlni.

A vajas krémhez a darált mandulát pirítsd meg zsiradék nélkül egy serpenyőben. Ha kihűlt, keverd a vajhoz a maradék cukorral, és kézi mixerrel verd kemény habbá. A maradék tojássárgáját verd fel, és fokozatosan adagold a vajkrémhez. Ezután a vaníliás és a mandulás krémet keverd össze alaposan. A krémmel kend meg az egyben hagyott tortalapot egyenletesen, erre helyezd a 12 tortalapszeletet, majd szórd meg porcukorral, és tálalhatod is.

Tipp! Mikulásnak és rénszarvasnak álcázott kedvencek. Állati advent képgalériánkban!




Hozzávalók 15 szelethez



























Thinkstock
Thinkstock

A töltelékhez hámozd meg az almát, darabold fel, magozd ki és vágd fél centis darabokra. A cukrot egy serpenyőben karamellizáld, add hozzá a csillagánizst, a vajat és a tejszínt, keverd el alaposan. Ezután öntsd bele az almát, és főzd 3-4 percig, utána vedd le a tűzről. A tojásokat dolgozd össze 100 g cukorral és egy csipet sóval, majd kézi mixerrel verd habosra, szórd bele a lisztet és a kakaóport, és keverd át óvatosan, hogy a hab ne törjön össze. A tésztamasszát öntsd sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd előmelegített sütőben 200 °C-on, a második sínen süsd 10-12 percig.

Egy tiszta konyharuhát szórj meg porcukorral, majd borítsd rá a még meleg tortalapot, majd óvatosan fejtsd le róla a sütőpapírt, tekerd fel a konyharuhára a piskótatekercset, és így hagyd kihűlni. Az almatölteléket tedd egy szűrőbe, hogy a leve lecsöpögjön. A levet tedd egy kis lábasba, melegítsd fel. A zselatinlapokat áztasd hideg vízbe, hagyd, hogy megszívják magukat, majd tedd őket egy nagyobb edénybe. A még forró karamellszirupot öntsd a zselatinra, és keverd össze. A maradék habtejszínt verd fel, és apránként keverd a sziruphoz. A tortalapon helyezd el egyenletesen az almakockákat, öntsd rá a karamellás szirup 2/3-át, majd tekerd össze a roládot. A maradék karamellás tejszínt egy kanál hátoldalával kend a tekercsre. A karácsonyi fatörzset ezután tedd 3 órára a hűtőbe. Tálalás előtt vágd le a rolád két végét, majd szórd meg a pisztáciával, a fél almát darabold fel, locsold meg citromlével, hogy ne barnuljon meg, és ezzel díszítsd a Buche de Noëlt.

Szólj bele! Életem 10 legjobb könyve




Dobostorta

Hozzávalók 12 szelethez































Thinkstock
Thinkstock

Egy tálban verd habosra a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót kézi mixerrel vagy habverővel. Ezután apránként add hozzá a tojásokat, és verd fel újra. Szitáld bele a lisztet, a sütőport, a keményítőt és a fűszereket, és keverd össze alaposan. Egy tortaformát bélelj ki sütőpapírral, majd öntsd bele egyenletesen a tészta 1/7-ét, körülbelül 2-3 centi magasságban. Ha kell, egyengesd el, és előmelegített sütőben, 180 °C-on süsd 10 percig, hogy aranybarna legyen. A sütilapról még melegen fejtsd le a sütőpapírt, mert hidegen könnyen törik! Majd ugyanígy készítsd el a többi hat tortalapot is.

A tortalapokat tedd egymásra, és "szabd" méretre, hogy tökéletesen egyforma méretűek legyenek. A legvékonyabbat tedd félre, ez lesz majd a karamell-bevonat alapja. 400 ml tejet forralj fel a cukorral, a maradék tejet pedig egy kis tálban keverd el a pudingporral csomómentesre, majd keverd össze a cukros tejjel, forrald fel lassú tűzön, végül vedd le a tűzről. Ezután a nugátkrémet, a csokimasszát és a kávéport is keverd a forró pudinghoz. A vajat egy nagyobb tálban habverővel verd habosra, kanalanként keverd bele a csokoládés krémet, a habos, csokis vajkrém 1/3-át tedd félre, a többivel pedig egyenletesen kend meg a tortalapokat. A krémes lapokat pedig tedd óvatosan egymásra, és fogd össze egy tortagyűrűvel. Tedd az egész tortát a hűtőbe, legalább egy órára, hogy a krém megszilárduljon.

Ha kész, vedd le a tortagyűrűt, és az oldalát kend be egyenletesen a félretett csokikrémmel, és ismét tedd a hűtőbe néhány órára, ha lehet, egy egész éjszakára. A félrerakott tortalapot tedd sütőpapírra, majd nagyon vékonyan vajazd meg. Olvassz vajat egy serpenyőben, add hozzá a cukrot, és karamellizáld világosbarnára, majd öntsd a tortalapra. Még melegen vágd 12 szeletesre a karamelltetőt, majd ha kihűlt, helyezd szépen a tortára a darabokat.

Tipp! Varázslatos hangulat a bécsi adventi vásáron. Kattints a galériáért!




Hozzávalók 16 szelethez






























Thinkstock
Thinkstock

A piskótalaphoz a mogyorót egy serpenyőben zsiradék nélkül pirítsd meg, hagyd kihűlni. A tojásokat cukorral és egy csipet sóval verd habosra robotgéppel, amíg a cukor fel nem oldódik. Utána add hozzá a lisztet és a pirított mogyorót, és egy lapáttal óvatosan dolgozd össze. Egy 24 centi átmérőjű tortaformát bélelj ki sütőpapírral, öntsd bele a tésztát, és előmelegített sütőben 160-180 fokon süsd 20 percig. Hagyd a formában kihűlni, majd vedd ki, és vigyázva fejtsd le róla a sütőpapírt. Tedd vissza a piskótalapot a formába, és locsold meg egyenletesen kávélikőrrel.

A mokkakrémhez darabold fel a csokoládémasszát, melegíts fel 150 ml tejszínt, de ne forrald fel, vedd le a tűzről, és oldd fel benne a csokoládédarabokat. A zselatinlapokat áztasd hideg vízbe. A tojássárgáját, a cukrot, a kávéport, a csilipelyhet és az őrölt fahéjat gőz fölött keverd habosra. A kinyomkodott zselatint add hozzá, és keverd össze alaposan. A még meleg csokis tejszínt is öntsd hozzá, ezután a tálat helyezd hideg vízbe, és úgy dolgozd össze a krémet. A maradék tejszínt verd habosra, és ezt is adagold apránként a hideg kávés-csokis masszához. A krémet öntsd a tortaformában kihűlt tortalapra, és kend el egyenletesen, majd tedd a hűtőbe legalább 6 órára. A mázhoz a csokoládét egy nagy késsel darabold apróra, majd gőz fölött olvaszd fel. A tejszínt, 140 ml vizet, a cukrot és a kakaóport keverd össze, és forrald fel kevergetve, alacsony fokozaton, ha a cukor elolvadt, add hozzá az olvasztott csokoládét, és dolgozd össze. Hagyd egy kicsit, de ne teljesen kihűlni, a massza maradjon krémes és jól kenhető. A süteményt vedd ki a formából, és helyezd tortakínálóra, a csokoládémázzal kend be a torta tetejét és oldalát, majd tálalhatod is.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Puncskoszorú

Hozzávalók 12 szelethez







































Thinkstock
Thinkstock

A lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport keverd össze. A narancs héját óvatosan reszeld le. A vajat, a cukrot és egy csipet sót robotgéppel 10 perc alatt verd nagyon habosra, egyesével add hozzá a tojásokat, és keverd simára. A tejet, a narancs lereszelt héját és a lisztkeveréket gondosan keverd össze, majd öntsd 26 centi átmérőjű koszorú- vagy kuglófformába, és simítsd el a tésztát. Előmelegített sütőben, a legalsó sínen süsd a süteményt 175 °C- on 40 percig, majd vedd ki, és hagyd a formában teljesen kihűlni. Utána vedd ki a formából, és egy éles késsel vízszintesen vágd háromfelé.

A narancs héját vékonyan reszeld le, és facsard ki a levét. A vörösbort, a 40 g cukrot, a bodzalevet, a narancshéjat, a narancslevet, a fahéjat, a szegfűszeget és a csillagánizst főzd össze, amíg szirup állagú nem lesz, hagyd kihűlni. A vaníliarudat vágd félbe hosszában, és kapard ki a belsejét, a vaníliát tejjel, tejszínnel és a maradék cukorral főzd össze, a tojássárgákat verd fel alaposan, majd öntsd a meleg tejhez, és fél percig főzd, utána vedd le a tűzről, szűrd le, és hagyd kihűlni. A vajat és a porcukrot robotgéppel legalább 10 percig habosítsd, add hozzá a vaníliakrémet, a puncsszirupot és a rumaromát, majd alaposan dolgozd össze a vajkrémmel, és tedd a hűtőbe 15 percre. A tortalap alsó szeletét kend meg 4 evőkanálnyi krémmel, helyezd rá a következő szintet, óvatosan nyomd az alsó részre, és ezt is krémezd be. Tedd és nyomd rá a tetejét, majd a maradék krémből tegyél 2 evőkanálnyit egy nyomózsákba, és annak segítségével nyomj formákat a koszorú tetejére, a sütemény oldalát pedig a maradék krémmel kend körbe. A koszorút tedd 30 percre a hűtőbe hűlni. A cukrot karamellizáld világosra, öntsd sütőpapírra, és hagyd megdermedni, majd tördeld kis darabokra, szórd a tortára. Díszítsd narancsgerezdekkel, majd egy újabb óra hűlés után szeletelve tálalhatod.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.