Izgalmas pezsgős receptek, melyek rabul ejtik az ízlelőbimbókat

leves recept desszert pezsgő főétel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pezsgő szinte elmaradhatatlan kelléke a baráti összejöveteleknek, születésnapoknak, családi vagy éppen munkahelyi ünnepeknek. Bármennyire kedvelt nedű, az is biztos, hogy szinte minden esetben marad belőle egy kevés a felbontott palackban. Ne bánd, ha nem fogyott el: isteni eperlevest, de fűszeres sült halat is készíthetsz vele.

Bódító eperleves

Hozzávalók:

- 500 g eper
- 2 evőkanál cukor
- 2 teáskanál citromlé
- 20 g habcsók
- 200 ml pezsgő

Thinkstock
Thinkstock

Tisztítsd meg az epret, néhány szemet tegyél félre dekorációnak, a többit pedig kockázd fel. Dobd egy magas falú tálba, cukrozd meg, és locsold meg citromlével, majd tedd a hűtőbe legalább 20 percre. Ha jól lehűlt, adj hozzá 5 evőkanál vizet, és botmixerrel pürésítsd finomra, majd rakd vissza a hűtőszekrénybe. Amíg hűl az eperpüré, darabold fel a maradék epret, és törd össze a habcsókot. Ha kivetted az epret a hűtőből, keverd bele óvatosan a pezsgőt, nehogy a buborékok elillanjanak, majd oszd szét tányérokba, eperdarabokkal és habcsókkal tálald.

Pezsgős rizottó garnélával

Hozzávalók:

- 220 g rizottórizs
- 1 kis vöröshagyma
- 100 ml pezsgő
- 500 ml zöldségleves
- 180 g garnélafilé
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál tengeri só
- 1 kis gerezd fokhagyma
- negyed teáskanál oregánó
- negyed teáskanál kakukkfű

Hámozd meg a hagymát és kockázd fel, majd forró olívaolajon párold üvegesre. Add hozzá a rizottórizst, és ezt is dinszteld üvegesre, fűszerezd oregánóval, kakukkfűvel, sóval, öntsd fel a pezsgővel, húslevessel, és gyakori kevergetés mellett forrásig melegítsd, majd kis fokozaton fedő alatt főzd, amíg a rizs fel nem szívja a levét. A rizs akkor tökéletes, ha még egy leheletnyit roppanós. A garnélafilét mosd meg, majd darabold apróra, keverd a rizshez, hogy átmelegedjen. Közvetlenül tálalás előtt locsold meg pezsgővel, és friss salátával kínáld.

Pezsgőben pácolt sült hal

Hozzávalók:

- 2 tojás
- 100 g liszt
- 200 ml száraz pezsgő
- só
- 500 g lazacfilé
- fél citrom leve
- 4 evőkanál liszt

Thinkstock
Thinkstock

Válaszd szét a tojásokat. A tojássárgáját, a lisztet, a pezsgőt és egy csipet sót habverővel keverj simára, majd tedd félre fél órára. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá, majd apránként keverd a tojássárgájához, óvatosan, hogy a hab nehogy összetörjön. A halat tisztítsd meg, töröld szárazra, majd vágd csíkokra, sózd, borsozd, és csepegtesd rá a fél citrom levét. Forgasd meg a halat lisztben, a felesleget rázd le róla, utána forgasd meg a halcsíkokat a tésztában, és bő, forró olajban süsd addig, amíg a tészta 3-4 perc alatt aranybarnára nem pirul. Tálalás előtt papírtörlővel vagy szalvétával itasd fel róla az olajat. Ízlés szerint körettel vagy friss salátával kínáld.

Pezsgős csirke

Hozzávalók:

- 1 csirke
- só
- bors
- szegfűbors
- 3 evőkanál olaj
- 60 g vaj
- 200 ml rizlingpezsgő
- 150 ml tyúkhúsleves
- 250 g zsenge sárgarépa
- 200 g fehér csiperke
- 2 csomó újhagyma
- 1 teáskanál cukor
- 200 ml tejszín
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- fél csomó turbolya

Vágd a csirkét darabokra ízlés szerint, majd a húst sózd, borsozd, és fűszerezd őrölt szegfűborssal. A vaj harmadát és az olajat forrósítsd fel, süsd ropogósra a csirkét, utána vedd ki, és csepegtesd le. A zsiradékból készíts szaftot úgy, hogy öntsd fel a rizlingpezsgő háromnegyedével és a tyúkhúslevessel, forrald fel. Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, majd 30 percig süsd tovább a csirkét, ha letelt a fél óra, zárd el a sütőt, de a tepsit hagyd bent, hogy a hús ki ne hűljön.

Ezalatt tisztítsd meg, és hámozd meg a répát, a gombát és az újhagymát, és vágd, karikázd fel hasonló nagyságú darabokra, majd a maradék, felforrósított vajon dinszteld 5 percig, sózd, borsozd, szórd meg cukorral, és hagyd karamellizálódni. A szaftot vedd le a tűzről, szűrd le, dobd bele a zöldségeket, öntsd hozzá a tejszínt, és főzd még 10 percig. A keményítőt keverd el egy kevés vízzel és a pezsgő maradékával, és add a szafthoz. A turbolya leveleit fejtsd le a száráról, aprítsd fel, majd ezzel díszítsd tálalás előtt a tányérokra szedett, szafttal meglocsolt sült csirkét és zöldségeket.

Pezsgős mascarpone-torta

Hozzávalók:

- 4 tojás
- 1 csipet só
- 250 g cukor
- 60 g liszt
- 60 g étkezési keményítő
- fél csomag sütőpor
- 500 g zsíros túró
- 250 g mascarpone
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom leve
- 100 ml száraz pezsgő
- 300 g málna
- 4 evőkanál aprított, pirított mandula
- 400 g tejszín
- csokireszelék

Thinkstock
Thinkstock

Válaszd szét a tojásokat. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá, adagold hozzá apránként a cukor felét, és habosítsd tovább. A tojássárgáját liszttel, keményítővel és sütőporral keverd össze, majd óvatosan, apránként adagold hozzá a tojásfehérjehabot. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra, egy 26 cm átmérőjű tortaformát bélelj ki sütőpapírral, majd egyenletesen oszd el benne a tésztát, és süsd a tortalapot 25-30 percig. Ha nem vagy benne biztos, hogy mikor sül meg, végezz tűpróbát. Hagyd a tortát a formában kihűlni, ha kihűlt vízszintesen vágd háromfelé.

Közben csepegtesd le a túrót, keverd össze a mascarponéval, a cukorral, a vaníliás cukorral, a pezsgővel és a citromlével. A krém felébe szórd bele a málnát, és kend meg vele az alsó tortalapot. Tedd rá a középsőt, majd oszd el rajta a natúr krémet, és tedd rá a tetejét, szorítsd össze tortagyűrűvel, és tedd legalább 2 órára a hűtőszekrénybe. A tejszínből verj kemény habot, és kend be a kétharmadával a tortát. Málnával, mandulával, csokireszelékkel és tejszínhabbal díszítve, szeletekre vágva tálald.

A gyöngyöző "csillag" - Egy ital, ami a legnagyobb politikusokat is rabul ejtettehttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20120523-egy-kis-pezsgotortenelem.htmlÍme, az ördög itala: nemcsak finom, egészséges ishttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120523-ime-az-ordog-itala-nem-csak-finom-egeszseges-is.htmlA legfinomabb pezsgőkoktélok - Otthon is elkészítheted őkethttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120521-a-legfinomabb-pezsgokoktelok-otthon-is-elkeszitheted-oket.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.