4 különleges, pezsgős desszert, ha unod a hagyományos édességeket

recept desszert pezsgő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szereted az édességeket, de unod a hagyományos recepteket? Palacsinta, zserbó vagy meggyes piskóta helyett készíts egyszerű, de minden ízlelőbimbót boldoggá tévő desszerteket - pezsgővel!

Csésze, csésze, csésze

Bizonyára te is találkoztál már receptekkel, ahol nem grammban vagy deciben, hanem csészében adják meg egy-egy hozzávaló mennyiségét. Különösen az angolszász recepteknél nagyon népszerű ez a mérték - bármihez használhatod. A lényeg, hogy ugyanazzal a méretű csészével mérd az összes hozzávalót, hogy az arányok stimmeljenek.

Pezsgős csokoládémousse

Hozzávalók:

- 1 csésze csokireszelék
- 3 evőkanál sótlan vaj
- 5 evőkanál pezsgő
- 3 tojássárgája
- 1/3 csésze cukor
- 3/4 csésze tejszín
- 1 evőkanál málnadzsem

Thinkstock
Thinkstock

Tedd egy hőálló tálba a csokireszeléket, a vajat és 2,5 evőkanál pezsgőt, majd egy lábas gőzölgő, forró víz felett kevergesd addig, amíg a csoki meg nem olvad, és a krém össze nem áll, majd hagyd kihűlni. Egy másik hőálló tálban, szintén gőz fölött, keverd el a tojássárgáját a cukorral és a maradék 2,5 evőkanál pezsgővel úgy 5 perc alatt, vedd le a tűzről, és elegyítsd a csokimasszával, majd várd meg, amíg szobahőmérsékletű lesz.

Habverővel vagy kézi mixerrel verd habbá a tejszínt, ezután a negyed részét tedd a hűtőbe. A maradék tejszínt óvatosan keverd össze a csokoládékrémmel, kanalazd poharakba vagy kelyhekbe, és hűtsd tálalásig. A díszítésre félretett tejszínhez keverd hozzá a málnadzsemet, és ezzel dekoráld a pezsgős csokimousse-t közvetlenül, mielőtt szervírozod.

Pezsgősorbet

Hozzávalók:

- 1/2 csésze cukor
- 1 csésze víz
- 1 csésze brut pezsgő
- 2 tojásfehérje

Egy serpenyőben alacsony fokozaton főzd sziruppá a vizet és a cukor felét, ezután vedd le a tűzről és hagyd hűlni. Ha már hideg, öntsd át egy fagyálló tálba, add hozzá a pezsgőt, és tedd a mélyhűtőbe 1-2 órára, amíg megfagy. Ezalatt egy mély edényben verd kemény habbá a tojásfehérjét a maradék cukorral. Vedd ki a fagyasztóból a jeges pezsgőszirupot, villával törd össze, és nagyon óvatosan, de gondosan dolgozd össze a tojásfehérjehabbal, majd tedd vissza a mélyhűtőbe. Hogy ne fagyjon kemény tömbbé, a sorbetet többször is keverd össze egy villával. Tálald pohárban vagy fagyiskehelyben!

Átalakítunk! Igazi bombanő lett Mónikából! Kattints a galériáért!


Pezsgős cupcake pezsgőkrémes bevonattal

Hozzávalók a cupcake-hez:

- 1 és 3/4 csésze liszt
- 3 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 2/3 csésze vaj
- másfél csésze cukor
- 3/4 csésze édes pezsgő
- 6 tojásfehérje

Hozzávalók a pezsgőkrémhez:

- 3 és 1/4 csésze porcukor
- 1 csésze vaj
- 1/2 teáskanál vaníliás cukor
- 3 evőkanál pezsgő

Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra, majd egy nagy tálban keverd krémesre a vajat és a cukrot, add hozzá apránként a liszttel elkevert sütőport, sót, végül a pezsgőt. Egy másik edényben verd kemény habbá a tojásfehérjét, az egyharmadát keverd óvatosan a vajas krémhez, a maradékot keményítsd tovább, majd ezt is keverd a krémhez, és töltsd meg a csészényi hőálló vagy sütőformákat, körülbelül a kétharmadukig. Süsd a sütiket 20 percig az előmelegített sütőben, de mielőtt kiveszed, végezz tűpróbát.

Thinkstock
Thinkstock

A bevonathoz verd könnyű, de kemény habbá a vajat és a cukrot, majd fokozatosan, apránként add hozzá a vaníliás cukrot és a pezsgőt, és keverd tovább. Ha a bevonómassza nem elég kemény, adj még hozzá porcukrot, ha viszont túl tömör, akkor egy nagyon kevés pezsgővel vagy tejjel hígíthatod. Ha viszont tökéletesen kenhető, tálalás előtt ezzel a pezsgős krémmel díszítheted a cupcake-eket.

Pezsgőtorta

- 2 és 1/4 csésze átszitált liszt
- egy és 1/2 csésze cukor
- 1 evőkanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 3/4 csésze pezsgő
- 5 evőkanál olaj
- 1 és 1/2 teáskanál vaníliás cukor
- 7 tojás

Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra, eközben pedig elkezdheted a tészta összeállítását. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, 1 csészényi cukrot, a sütőport és a sót, egy kisebb tálban pedig a pezsgőt, az olajat, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját keverd kézimixerrel simára, majd öntsd a nagyobb tálba, és keverd csomómentes masszává. Vegyél elő egy harmadik tálat is, ebben pedig a tojásfehérjét verd kemény habbá félcsészényi cukorral. A kemény tojáshabot, apránként, nehogy összetörjön, add a pezsgős tésztához. A masszát óvatosan öntsd egy sütőpapírral kibélelt tortaformába, süsd 50-60 percig, végezz tűpróbát, hogy a közepe is megsült-e. Ha kész a torta, tedd fejjel lefelé egy tálra, de csak ha kihűlt, akkor vedd ki a formából. Szeletekre vágva tálald, és díszítsd ízlés szerint.

Átalakítunk! Igazi bombanő lett Mónikából! Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.