Hova tűnnek a fél pár zoknik? - A fekete lyukak is közrejátszhatnak

zokni rejtély tisztítás ruhák mosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A zoknik előszeretettel tűnnek el a mosás során vagy azután. Talán nincs is olyan háztartás, ahol legalább egyszer nem kellett szembesülni a páratlanul maradt lábravalókkal. Ennek ellenére a kérdés a mai napig megválaszolatlan - elméletek azonban léteznek a zoknik eltűnését illetően.

Egyszerű oka van annak, hogy az eltűnt zoknik esete már-már a rejtély kategóriájába tartozik. Amikor elvégezték a feladatukat, párban kerülnek a szennyeskosárba, ahelyett, hogy a kanapé alatt landolnának - legalábbis optimális esetben. A mosás előkészületeikor szintén ketten vannak még, és ideális esetben így is jutnak a mosógép dobjába.

Thinkstock
Thinkstock



A mosás teljesen zárt rendszerben történik, ahol még a piszkos víz is egy szűrőn keresztül folyik el, a zokniknak tehát elméletileg esélyük sincs a menekülésre. A teregetéskor aztán kiderül, hogy az egyik csíkos zokni párja nincs meg. A folyamatot részleteiben megvizsgálva egyértelműen látszik, hogy nincs egyetlen olyan pillanat sem, amikor elmenekülhetne az apró kis textildarab. De akkor vajon hova tűnnek a fél pár zoknik? A kérdést több elmélet alapján is körbejártuk.

A romantika válasza a problémára

Játsszunk el a gondolattal: lehet, hogy a mosás, a centrifugálás valójában nem más, mint a szerelmes zoknipárok szomorú végzete? Ha ez így van, érthető a fél párok eltűnése. Az addig békében és a legnagyobb egyetértésben élő párok rettegnek a pillanattól, amikor sorra kerülnek, és a forgódob ijesztő mélyén végzik. Talán szívszorító sorsuk elkerülése érdekében kavarodnak el már előre - például a szennyeskosár kipakolásakor. Ettől remélik a menekülést, némelyik ezért rejtőzik az ágy mögé, a fotel párnái közé, vagy éppen bújik el a kanapé árnyékában.

Thinkstock
Thinkstock



Ha ez így van, újabb kérdések merülnek fel: vajon milyen misztikus események történnek a dobban, mely szétválásukat eredményezi? És mikor jön el az idő? Lehet, hogy a sors keze ily módon csak egy bizonyos kor után csap le a zoknikra? De miért nem csak a lyukasakra, és miért bűnhődnek az egészségesek is?

Murphy törvényei és a zoknik eltűnése

Ha realistább szemmel közelítjük meg a kérdést, a zoknik eltűnésének okai között nemcsak a sors, hanem Murphy törvényei is szerepelhetnek. Elképzelhető, hogy az egyik fél hollétét semmilyen rejtély sem fedi, hiszen nemes egyszerűséggel csak beleragad a dobba - ez pedig csakis a figyelmetlenségnek köszönhető, no meg valahol Murphy-nek. Így első mosáskor lesz egy fél pár zokni, ami csak úgy lóg a levegőben, hiszen semmit sem lehet kezdeni vele.

A következő mosáskor viszont kiszabadul a beragadt zokni is, és így teregetéskor ismét lesz egy páratlan darab, amivel megint nem lehet mit kezdeni - bár egyesek az eltűntek megkerülése reményében tartogatják a fél párakat. Viszont minél több van belőlük, általában annál kisebb eséllyel lesznek meg a hiányzó felek, az eredmény pedig nem más, mint több tucatnyi árva zoknipár.

Thinkstock
Thinkstock



A fekete lyukak is felelősek lehetnek

A fél pár zoknik hollétének feltérképezéséhez szükségszerű segítségül hívnunk a tudományt is. A fekete lyukakról remélhetőleg már mindenki hallott, és talán arról is, hogy több nagy tudós szerint - legalábbis elméletben - lehetséges rajtuk keresztül az időutazás. Ma már azt is tudjuk, hogy kisebb, szinte láthatatlan fekete lyukak bárhol kialakulhatnak és eltűnhetnek a világban. Talán a mosógépek belsejében is egy ilyen átjáró jön létre a dob centrifugális mozgásának köszönhetően, melyen keresztül a zoknik egy másik dimenzióba kerülnek.

Így, míg itt eltűnik egy zokni, lehet, hogy egy párhuzamos dimenzióban a váratlanul felbukkanó páratlan ruhadarabok okoznak fejtörést. Persze, megválaszolatlan kérdés még ebben az esetben is marad: miért pont csak a zoknik? Egy apró tanga méretileg még sokkal kisebb is egy zokninál, könnyebben juthatna át a titkos járaton...
Egy szó, mint száz, a rejtély rejtély marad, hacsak nem fogadjuk el az Egy rém rendes család című sorozat főszereplőinek elméletét, akik szerint az ufók a felelősek az eltűnésekért, ők viszik ugyanis el őket. És hogy miért csak fél párat? Mert minek két egyforma...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.