Bevált házi praktikák makacs foltok ellen

folt praktikák vörösbor tisztítás tintafolt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elég egy csepp bor vagy egy komolyabb fűfolt ahhoz, hogy az adott ruhát többé ne lehessen hordani - de csak akkor, ha nincs kéznél néhány hatékony házi praktika. A következőkkel a makacs szennyeződéseket is kiszedheted - lehetőleg azonban minél előbb vesd be őket, a nagyon régi foltokon ugyanis kevésbé hatékonyak.

Praktikák italfoltok ellen

A kávé, a vörösbor és a tea mind képes ijesztő foltokat hagyni a ruhán - és mindet el lehet távolítani szinte végleg házi szerekkel. Vörösbor ellen kiváló az egyszerű só, amivel a keletkezése után azonnal érdemes beszórni vastagon a foltot, majd arra friss citromlevet csepegtetni. Kis dörzsölés után langyos vízben mosd ki a ruhát. Ha ezek után mégis maradna némi halvány folt, akkor langyos, nyers tejben áztasd egy fél órát, ezután mosd ki.

Thinkstock
Thinkstock

A teafolt ellen a citrom szintén hatásos: egyszerűen csepegtesd a foltra, hagyd néhány percig hatni, majd mosd ki. A kávé esetében viszont hatástalan a citrom, annál jobb, ha tejbe áztatod a kávés ruhát. Legfeljebb egy fél órát hagyd a tejben, utána a szokásos módon mosd ki. Ha makacsabb, esetleg már megszáradt kávéfoltot szeretnél eltávolítani, akkor a tejben áztatás helyett forró, sós vízben mosd át a ruhát, és ezután tedd a mosógépbe - ez a módszer egyébként a kakaófoltok esetében is bevethető. A régi kávéfoltok ellen hatásos szer a glicerin is: lágyan dörzsöld át vele a foltot, majd meleg vízben öblítsd át a ruhát, és végül mosd ki.

Makacs ételfoltok eltávolítása

Tavasz elején fel kell készülnöd a "tavaszi foltokra" is, mint amilyet a spenót, a fű és a gyümölcsök hagynak. Jó, ha van kéznél például egy kis krumpli, nyersen lereszelve ugyanis hatékonyan tisztítható vele a spenót okozta folt. A reszelt krumplival dörzsölgesd át a foltot, hagyd hatni 5-10 percig, majd a szokásos módon mosd ki a ruhát. Fűfolt esetén az aludttejes áztatás segít, de citrommal is próbálkozhatsz: a friss fűfoltot feloldhatod, ha félbevágott citrommal dörzsölöd át, majd azután mosod ki a ruhát. A fehér fogkrém is hatásos szer: nyomj mogyorónyi mennyiséget a foltra, és egy puhább kefével keféld át a szennyezett részt. Ezután mehet a mosógépbe.

A gyümölcsök jól mutatnak a ruhákon, de csak minta formájában. Ha foltokban nem szeretnéd hordani, akkor a friss gyümölcsfoltos ruhát azonnal áztasd forró vízbe, abban öblítsd át, és mosd is ki mosógéppel. Ha kényes anyagon esett folt, akkor citromlével vagy ecettel próbálkozz: ezek valamelyikével nedvesítsd be a szennyeződést, hagyd hatni a szert 5-10 percig, majd meleg vízben öblítsd át a ruhát. Ha régebbi gyümölcsfolttól szeretnél megszabadulni, akkor 1 rész szalmiákszeszt hígíts fel 10 rész vízzel, és ezzel kezelgesd a foltot.

Thinkstock
Thinkstock

Házi fegyverek penész, rozsda és tinta ellen

Az étel- és italfoltok eltávolításánál nehezebb feladatnak tűnik a penész, a rozsda vagy a tintafolt eltávolítása. Szerencsére ezekhez is létezik néhány bevált praktika. A penészfoltos lepedőket, ágyneműket vagy terítőket sós, szalmiákszeszes vízben tanácsos kimosni, majd a tavaszi napon megszárítani. A rozsda ellen a citromos só segít: csepegtess a foltra friss citromlevet, szórj rá sót, majd tedd ki az anyagot a tűző napra. Ha megszáradt, mosd ki mosógépben.

A tintafolt ellen pedig meglepő módon a hajlakk hatásos: egyszerűen fújd be alaposan a szennyeződést, majd száraz ruhával dörzsölgesd át a foltot. Addig ismételd a műveletet, amíg eltűnik a tinta. Az ecet és az alkohol is hatékonyan oldja a tintát: mosás előtt dörzsöld be valamelyikkel a foltot.

Tipp! Ilyen volt, ilyen lett a 80-as évek szexi bombázója. Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.