Így neveld az orchideát! - Három gyönyörű növény, amit egyáltalán nem nehéz gondozni

virág növény gondozás orchidea
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hacsak nem vagy hivatásos kertész, magadtól talán eszedbe sem jutna orchideákat tartani otthon. Pedig a hírük ellenére ezek a gyönyörű virágú, egzotikus növények nem is annyira nehéz esetek!

Tipp! Így néz ki a híres színész Costa Rica-i luxusnyaralója belülről! Kattints a galériáért!


Páratartalom, fény és megfelelő ültetőközeg

Az orchideák szépsége vitathatatlan, sokan mégsem mernek otthon orchideákat nevelni, gondolván, hogy túl sok törődést igényelnek. Pedig ez csak részben igaz, a csodás orchideák többségét egyáltalán nem kell sokat ápolni. Mivel az orchideafélék trópusi virágok, csupán arra kell ügyelni, hogy világosban, kellemes melegben és párás levegőjű szobában tartsd. Nyáron se tedd ki a tűző napra, számukra télen a 18-25 °C-os, nyáron a 22-27 °C-os hőmérséklet az ideális. Ha ki is teszed a cserepét a kertbe, teraszra vagy balkonra, ne válassz neki napos vagy szeles, huzatos helyet, szélvédett félárnyékban sokkal jobban érzi magát. Az orchideák számára fontos a magas, 50-60 százalékos páratartalom, egyes fajták pedig még ennél magasabb, 70-80 százalékos páratartalmat is igényelnek.

Thinkstock
Thinkstock

Bár a párát szereti, a vizet nem különösebben. Soha ne öntözd vagy permetezd úgy, hogy tocsogjon a földje a víztől, mert hamar elrohad. Törekedj az arany középútra: se száraz, se túl nedves ne legyen a talaj a cserepében, hetente elég locsolni, lehetőleg eső- vagy ásványvízzel. Fontos a rendszeres táplálás is, a szaküzletekben kaphatóak speciális, orchideák számára kifejlesztett tápoldatok és műtrágyák.

A legszebben és leggyorsabban úgy fejlődik az orchideád, ha nem virágföldbe ülteted, hanem speciális ültetőközegbe, ami általában fakéreg, kókuszrost, perlit és tőzegmoha keveréke. Fajtától függően az orchideákat érdemes két-háromévente átültetni nagyobb cserépbe, de rendszeresen pótold is a talaját. Az orchideafélék számára kaphatók átlátszó cserepek, amelyek azért nagyon hasznosak, mert ha a gyökereiket is éri a fény, egészségesebben növekednek.

Az orchideák általában nyáron növekszenek és terebélyesednek, virágot pedig telente bontanak. Ha jól érzi magát nálad a növény, akár egész télen gyönyörködhetsz a meseszép virágokban. Ha az orchidea már elvirágzott, ollóval vágd le a szárát, hogy ezzel is serkentsd újabb virágzásra. Ezek a virágok általában kisebbek lesznek, mint az elsők, de ne ijedj meg, ez így normális.

Tipp! Nézd meg az idei tavasz legtrendibb cipőit! Kattints a galériáért!


Vanília

Ez az ízletes fűszernövény az orchideák családjába tartozik. A mexikói őserdőkből származó vaníliaféléknek körülbelül harminc alfajából készítenek fűszert, a többi nem ehető. Vaníliát azonban ne csak azért nevelj otthon, mert szereted az édességeket! Ez a sárga vagy fehér virágú orchideaféle ugyanis egyszerűen lélegzetelállító, szépséges és illatos. Ha megtalálod számára az ideális helyet a lakásodban, már nem jelent sok problémát a nevelése.

http://en.wikimedia.org
http://en.wikimedia.org

Fontos, hogy árnyékos, de ne sötét helyen tartsd, óvd a huzattól, megfelelő tápanyagtartalmú, minőségű földbe ültesd, rendszeresen, de óvatosan öntözd, és gondoskodj számára a magas, 80 százalékos páratartalomról. A vanília futónövény, szüksége van kúszóterületre - néhány év alatt akár a plafonig is felérhet. Ha minden körülmény adott, szobában is tarthatod, de üvegházban vagy beépített, világos, meleg, párás erkélyen még csodásabban érzi magát.

Csónakorchidea

A csónakorchidea is az ősszel és télen virágzó fajták közé tartozik, és a szenvedély virágának is nevezik, mert a hagyomány szerint vágott virágként a frissessége addig tart, amíg a rajongás az ifjú párok között.

A csónakorchideák népes családjába mintegy 50 faj tartozik, a cymbidium orchideák, bár látszatra megszólalásig hasonlítanak a többi orchideafélére, tápanyagban gazdag földben érzik jól magukat, nem léggyökerekkel táplálkoznak. A csónakorchideák minél idősebbek, annál nagyobb sárga, rózsaszín, piros, fehér vagy zöld virágokat nevelnek, a 2-3 hónapos virágzási szezon októbertől márciusig tart, ilyenkor a 15 °C körüli hőmérséklet az ideális számára.

http://en.wikimedia.org
http://en.wikimedia.org

A szépséges virág szereti a világos, levegős teret, nyáron a kertben vagy az erkélyen is tarthatod, de közvetlen napfénynek ne tedd ki. Jól viseli a napi hőingadozást is. Ha virágzik, elég hetente egyszer locsolnod, a nyári növekedési időszakban ennél kicsit több vízre van szüksége, hetente kétszer-háromszor. A csónakorchidea öntözése azonban eltér az átlagostól: ha az orchideád szomjas, ne öntözd, hanem állítsd a cserepét egy nagy tál vízbe néhány percre, ez idő alatt annyi nedvességet szív fel, amennyire szüksége van. Télen, amikor a csónakorchidea virágzik, kéthetente speciális orchideáknak kifejlesztett tápoldatra van szüksége.

Lepkeorchidea

Ha még sosem volt orchideád, fogj egy lepkét, vagyis vegyél egy lepkeorchideát. A lepkeorchideafélék először vágott virágként lettek népszerűek, majd a virágrajongók rájöttek, hogy cserépben sem olyan nehéz a tartása, és azóta egyre népszerűbb.

Thinkstock
Thinkstock

A lepkeorchidea akkor is ideális választás, ha még kezdő kertész vagy. Egyszerű a gondozása, cserébe sokáig kényeztet gyönyörű fehér, rózsaszín, lilás, sárga, foltos vagy csíkos virágaival. A lepkeorchideád számára a tökéletes lakóhely egy világos szoba, ahol azonban nem éri közvetlen napfény. Szereti a meleget, nappal 20-35 °C-ig bármit elvisel, éjszaka 15 °C-on érzi jól magát. Télen, hogy virágba boruljon, 5-10 °C-os hőmérséklet is elegendő neki, és kevesebb fénnyel és vízzel is beéri.

Tipp! Privát fotókat osztott meg magáról a különc énekesnő! Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.