Rémálmom, a zsíros haj - Mihez kezdjek vele?

sampon hajápolás bio Takács Nóra Hogyan legyek jó nő? szépségápolás hajmosás csalán zsíros haj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Takács Nórát, a Hogyan legyek jó nő? sorozatunk arcát rengetegen keresik fel, hogy tanácsát kérjék egy-egy szépségápolási kérdésben. Az egyik leggyakoribb kérdés, amivel Nóra rendszerint találkozik az az, hogy mit lehet kezdeni a nagyon hamar zsírosodó hajjal - és hogyan lehet elkerülni a napi hajmosást.
Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozatunk arca rengeteg levelet kap szépségápolással kapcsolatos kérdésekben. A leggyakoribb kérdésekre adott válaszait hétről hétre olvashatod itt, a Life.hu oldalain.

Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!



"Szia, kedves Nóri!

R. Melinda vagyok, még nem írtam neked, de már egy éve nézem a Hogyan legyek jó nő? műsorodat, és a Facebook oldalon is tag vagyok. Egyszerűen imádom! A videók szuperek, a praktikák, amiket eddig próbáltam, nagyon tetszenek és hasznosak. Szeretnék egy kis segítséget kérni, remélem, tudsz majd valami jó megoldást a bajomra. A rémálmom: a zsíros haj! Eszméletlen, hogy mostanában szinte kétnaponta mosnom kell, hogy tiszta legyen. Első nap minden jó, második napra már lelapul, összeáll és igénytelenül néz ki. Próbáltam már mindenféle sampont, pakolást, öblítőt, rengeteg pénzt költöttem csodaszerekre, de egyik sem vált be, vagy csak rövid időre. Nagyon zavar a dolog, kényelmetlenül érzem magamat és egyre kevesebb az önbizalmam, ezért kérlek arra, hogy segíts. Hátha te tudsz valami titkot, praktikát, ami beválik. Nagyon kedves vagy, hogy segítesz!

Szép napot,
Meli"

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock


Kedves Melinda!

Rengeteg levelet kapok mostanában és képzeld el, hogy minden harmadikban ugyanezzel a problémával-kérdéssel keresnek meg. Mondhatjuk tehát, hogy nem vagy egyedül, a zsírosodó haj meglehetősen sokakat érint. Köztünk engem is.

Gyerekként elég volt vasárnaponként hajat mosnom, úgy is gyönyörű, tiszta és puha volt a hajam. Tiniként már egy héten kétszer mostam, és még mindig nem volt különösebb problémám. A helyzet akkor változott meg, mikor Budapestre költöztem - itt sokkal több por és szennyeződés kerül naponta a hajamra, fejbőrömre, mint vidéken. Ráadásul jött a modellkedés, ami szintén nagyon megterhelő volt: minden fotózásra frissen mosott hajjal kellett érkeznem. Még akkor is, ha ezek a fényképezések egymást követő napokon voltak! Olyankor elég egyhangú volt az élet: ébredés, hajmosás, fotózás, alvás, ébredés, hajmosás, fotózás, alvás... És ez így ment, néha hetekig. Nem is ecsetelem, milyen állapotban volt a hajam a végére. Mert ugye az köztudott, hogy minél sűrűbben mossuk a hajunkat, az annál zsírosabb lesz a fokozódó faggyútermelés miatt. Arról már nem is beszélve, hogy mi minden kerül a hajra egy-egy ilyen fényképezés előtt: hővédő spray, csillogást fokozó lakk, hajtőemelő szérum, fixáló hajlakk és sorolhatnám. A fodrászok minden bevetnek, hogy a lehető legtökéletesebb eredményt érjék el. Meg is volt az eredmény: a fotókon a hajam ragyogott, a sok póthajtól úgy néztem ki, mint egy élő samponreklám, sőt én magam is többször voltam nagy nemzetközi cégeknek a hajmodellje, annak ellenére, hogy egyáltalán nem volt olyan minőségű a hajam, hogy ez lehetséges lett volna a való életben, de ismétlem, a modellvilágban nincs olyan, hogy lehetetlen. Képszerkesztő program, póthaj és egy jó fodrász kérdése az egész. Nincs ezzel egyébként baj, csak mondom, hogy nem szabad elhinni mindent. Szóval a modellévek teljes mértékben tönkretették a hajamat, ugyan festeni sosem festették, de a sok szárítás, tekerés, formázás és göndörítés megtette a hatását: elgyengült, töredezett és három perc alatt zsírosodó lett az egész. Akkor jött a váltás, amikor a tévében kezdtem dolgozni. Az élet kiszámíthatóbb lett, mindig tudtam előre, melyik napokon kell stúdióban lennem, így jobban lehetett a hajmosásokkal is kalkulálni. Igyekeztem semmit sem csinálni: letettem a hajbalzsamot, a sok ilyen-olyan spray-t, mindent elajándékoztam, teljesen megtisztítottam a fürdőszobámat, hogy még véletlenül se essek bűnbe. Visszavágattam a hajamat és ezzel kezdetét vette a rehabilitáció. Igyekeztem minél tovább kihúzni egy-egy hajmosás között, akár úgy is, hogy sapkát, kalapot vettem fel már a gázos napokon. Utánanéztem a természetes módszereknek és elkezdtem sorra kipróbálni mindet. Volt, ami bejött, volt, ami nem. Ami látványos eredményt hozott, abból videót is csináltam, hogy mások is kipróbálhassák. Mára minden rendben, a hajam erős, fényes és egy héten elég egyszer-kétszer mosni.

Ami nekem segített:

1. Egy alapos vágás

Léteznek jó hajerősítő természetes csodaszerek, például a ricinusolaj, kókuszolaj, de a teljesen szétroncsolódott hajvégeken már nem igazán segítenek. Jobb a töredezett végektől megszabadulni, hogy azzal ne terheljük fölöslegesen a hajat.

2. Biosampon

A biosamponról készítettem videót. Én többnyire már csak így mosok hajat, mióta kipróbáltam, de alkalmanként azért samponozok is. Mondom, miért: a videó előtt alaposan utánanéztem a témának, beszéltem szakemberekkel, akik azt mondták, hogy a fejbőrön rengeteg láthatatlan kosz és lerakódás van. Hiába mosunk hajat samponnal, a sok balzsam, sprayk meg hasonlók a fejbőrön összegyűlnek és lerakódnak. Így aztán hiába teszünk fel egy-egy hajpakolást, hiába mossuk a hajunkat szuperebbnél szuperebb samponokkal, egyik sem fejti ki maximálisan a hatását, mert nem hatol át a lerakódáson. A szódabikarbónás és almaecetes biosampon viszont szépen feloldja ezt a koszréteget és újra tiszta lesz a fejbőr. A videó megjelenése után nagyon sokan kipróbáltátok a biosampont és általában pozitív volt a visszajelzés. Néhányan azonban azt írták, hogy kicsit szárította a fejbőrüket a biosampon, amit egyébként simán el tudok képzelni, ha valaki kétnaponta mosta a haját ezzel a módszerrel. Én azt tanácsoltam ebben az esetben, hogy vegyítsék a samponos és biosamponos hajmosást. Egyszer, kétszer egy hónapban tisztítsák át a fejbőrüket biosamponnnal, a többi esetben használhatnak kímélő sampont. Én egy 24 gyógynövényt tartalmazó, teljesen természetes sampont használok (már amikor nem biosamponozok éppen), amit a nagy hipermarketek szuper samponjai alatt, a legalsó polcon találtam meg. Az összetevői között szerepel többek között a csalán is, ami szuper a zsírosodó hajra.

Tehát a lényeg: jól kell sampont választani, nem szabad a reklámok után futni! Nézd meg az összetevőket, és bízd magadat a gyógynövényekre! A biosampon pedig igaz jó barátunk, az almaecetes öblítést akár minden hajmosás után használhatod (bio és rendes samponozás után is), mert szépen rendberakja a hajadat, ami csillogó, puha és érezhetően jobb tartású lesz rövid időn belül. Arról már nem is beszélve, hogy nem fog olyan gyorsan zsírosodni. Abban az esetben, ha a hajad festett, az almaecetes öblítő helyett csalános öblítést javasolok.

3. Felejtsük el a hajformázókat, balzsamokat, spray-ket!

Nagyon egyszerű: minél több minden van a hajon, annál hamarabb zsírosodik, elnehezül, lelapul. Tudom, hogy vannak olyan hajtípusok, ahol formázó nélkül nem lehet egyszerűen kezelni a hajat, szóval azt tanácsolom, hogy a lehetőségekhez képest, ésszerűen minimalizáld ezeknek a termékeknek a használatát. Ami szükséges, csak az maradjon használatban.

4. Helyes táplálkozás, vitaminok

Nem arról van szó, hogy egy hamburgertől kihullik az ember haja, de nyilván nem is tesz semmit azért, hogy szebb és csillogóbb legyen. Ellenben a zöldségekkel, gyümölcsökkel, amik ezerszer jobban hatnak a bőrre, körmökre, hajra. Ilyenkor tavasszal különösen fontos, hogy utolérjük magunkat a téli hibernáltság után, fogyasszunk sok friss finomságot és vitamint! Csak akkor vagyunk rendben kívül, ha belül is.

5. Van megoldás a rossz napokra is!

Ne feledjük régi barátunkat, a szárazsampont. Bár én inkább használok hintőport, tekintve, hogy 200 forintért veszek egy nagy flakonnal, míg a szárazsampon (különösen a fújhatós verzió) jóval többe kerül. Tehát a hintőport (fekete, sötétbarna hajúaknak nem igazán tanácsos módszer) szórd a hajadba, masszírozd be, majd fésüld ki! A haj friss, illatos és tiszta lesz percek alatt. Köss kis kontyot és kész is van aznapra a frizurád. Akár két nappal is tovább húzhatod ezzel a módszerrel két hajmosás között. Van erről is egy videóm, amit ITT megnézhetsz.

Ezekkel a módszerekkel tettem rendbe én is a hajamat és értem el, hogy ne kelljen kétnaponta mosnom. Remélem, kedves Melinda, hogy tudtam neked segíteni! Feltétlenül írd majd meg a tapasztalataidat és ne feledd: légy türelemmel, az idő nekünk dolgozik.

Szép napot és sok sikert!

Szeretettel:
Nóra




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.