horkolás alvási apnoé alvásprobléma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elvakíthat a szerelem, az nem vitás. Az első együtt töltött éjszaka döntő fontosságú, és már ekkor szembesülhetsz kedvesed hibáival, melyekből  akad jó néhány. Az eget rengető horkolás pedig igen kényes téma...

Kutatók a horkolásról

A Nemzetközi Alvás Alapítvány nemrégiben tette közzé a legújabb kutatással kapcsolatos eredményeit: kétszer annyi férfi horkol éjszakánként, mint nő. A kutatást J. Catesby Ware, az Alvási Rendellenességek Központjának igazgatója vezette. Az eredményekből kiderült, hogy a férfiak 32, a nők 16%-a igen hangosan horkol éjszakánként, a hét majd' minden egyes napján. További érdekességekre mutatott rá a közelmúltban egy másik kutatás is: ha az együtt alvók közül valamelyik fél horkolással küszködik, akkor az alvás mennyisége éjszakánként átlagosan egy órával csökken. És persze fontos kérdés a szexuális élet is: ha a horkoló fél "éjszakai hangzavarát" kezelésekkel javítják, akkor a pár szexuális élete és kapcsolata lényegesen meghittebb lesz.

Istockphoto
Istockphoto

Mi is valójában a horkolás?

A horkolás akkor jön létre, amikor a levegő a szájból vagy az orrból a tüdő felé áramolva a járatok valamiféle dugulása vagy elkeskenyedése miatt vibrál. Először is fontos, hogy kiderítsük, mi okozza a horkolást. Lehet, hogy életünk párja nekünk nem hiszi majd el, hogy komolyan kibírhatatlan, de ha a legjobb barátja a horgászat alkalmával kirakja a sátorból, igen hamar feleszmél majd. Az sem rossz megoldás, ha diktafonnal felvesszük kedvesünk éjszakai "koncertjét", hogy szembesíthessük őt a kibírhatatlan zenebonával. Ha ez sikerül, már csak az a kérdés, felismeritek-e a problémát, és hogyan tudjátok majd orvosolni azt.

Mitől horkolnak a férfiak?

Ha túlsúlyos...

A súlyfelesleg a horkolás egyik leggyakoribb oka - magyarázza dr. Hoffstein. A felesleges zsírréteg ugyanis a garatizomzat és a garatnyálkahártya közé is rakódhat - a vastagabb nyak és a toka pedig szűkíti a levegőjáratokat. Sokszor már 5-6 kiló fogyás is lényegesen csökkenti a horkolás mértékét.

Ha alkoholt ivott...

Ha az elalvás előtti órákban kedvesed sok alkoholt fogyasztott, az a garatizmok ellazulásához vezet - ez pedig kiváltja a kellemetlen hangokat. A megoldás: három órával lefekvés előtt már ne igyatok alkoholt!

Istockphoto
Istockphoto

Ha a hátán fekszik...

Ne csodálkozz, ha nem lesz csöndes az éjjeletek, amikor kedvesed a hátán fekve durmol. Ekkor ugyanis a szája nyitva marad, a nyelv a torok hátsó részének közelébe ér, így szűkül a levegő útja. Ha kicsit megemeled a párnát, 30%-kal csökken a horkolás erőssége. De az is megoldást nyújt, ha nem a hátán, hanem az oldalán fekszik hálótársunk.

Ha dohányzik...

A dohányosoknál gyakori a szájon át történő légzés, valamint a folyamatosan irritált felső légutak, ezért is alakul ki a horkolás. De ez legalább egy újabb indok, hogy elhagyjuk a káros szenvedélyünket!

Ha megfázott, allergiás...

A felső légúti megbetegedések okozhatnak horkolást, de ez a betegség elmúltával meg is szűnik. Ellenben az allergia is okozhat gátolt orrlégzést: némi por, füst miatt az allergia, a megfázás, sőt, még az asztma is növelheti a horkolás esélyét.

Istockphoto
Istockphoto

Miért veszélyes a horkolás?

Lehet, hogy hónapokig, sőt évekig küszködtök majd a zajos estékkel, így mindenképpen érdemes utánanézni a horkolás okainak - ez az éjszakai "zajongás" ugyanis veszélyes lehet. Az alvási apnoé például komoly egészségügyi károsodáshoz vezethet, mivel szakaszossá teszi a légzést. Az alvási apnoé azt jelenti, hogy alvás alatt periodikusan hosszú, körülbelül 10 másodperces légzésszünetek alakulnak ki, óránkénti gyakorisággal. Ebben a betegségben szenved 12 millió amerikai is. Mivel a betegek alvásfázisai ilyenkor felborulnak, ezért napközbeni kimerültség és állandó fáradtság kíséri az alvási apnoében szenvedőket, mely hosszú távon szív- és keringési zavarokat okozhat. Kutatásokkal azt is bizonyították, hogy a házasságban élő férfiak azért élnek tovább agglegény társaiknál, mert az ő alvási rendellenességeik előbb tűnnek fel, így előbb-utóbb orvosolják őket. Ha nem vagy biztos benne, hogy kedvesed alvási apnoéban szenved, tedd a következőt: kelj fel éjszaka, és figyeld meg, hogy a horkolás közben leáll-e a légzés néhány másodpercre. Ha igen, és e mellett kedvesed másnap túlságosan fáradt és dekoncentrált, mindenképp érdemes orvosolni a problémát.

Van megoldás a horkolásra?

Természetesen igen. Először is hatékony lenne megszabadulni a súlyfeleslegtől, és tartózkodni a lefekvés előtti nagy eszem-iszomtól. De ma már beszerezhetünk orrspray-t és horkolás elleni pirulát is - a lényeg azonban az, hogy a dolog okát kell feltárni, hogy hosszú távon és a kor előrehaladtával ne legyenek súlyosabb következményei az éjszakai "szerenádnak."


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.