A legnagyobb tévhitek a nőkről - leszámolunk velük!

férfi előítélet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nőnek nemcsak a tűsarkú cipőkkel és a túl szűk szoknyákkal kell megküzdenie, hanem a gonosz előítéletekkel is. Kissé utánajártunk ezeknek a csajokat érintő, nem túl hízelgő kliséknek, és mindegyikre rá is cáfoltunk!






Thinkstock
Thinkstock

A nők mindig sírnak

A pasiknak elég ok az általánosításra, ha könnyezel a barátnőd esküvőjén, vagy ha elsírod magadat egy megható filmen, és máris kialakul a fejükben a kép: te egy bőgőmasina vagy. Innen pedig már csak egy lépés a hisztérika megnevezés.
Az érzékenységről ráadásul nem tehetsz. Az, hogy könnyen könnyekre fakadsz abszolút természetes, vagyis hormonális reakció. A női szervezet több prolaktin nevű hormont termel, ami a könnycseppekben lévő hormon, és még a könnycsatornánk is más, mint a férfiaké. Nem beszélve a neveltetésbeli különbségekről, hiszen a pasik mindig azt hallgatták kicsi korukban, hogy aki sír, az anyámasszony katonája. Így alakultak ki a hagyományos nemi szerepek is, a nők érzékenyek, a férfiak erősek.
A Harvardon készült egy tanulmány a témában. Ron Levant professzor kutatása szerint a gyengébbik nem valóban jobban átérzi az érzelmeket és megérti az álláspontokat. Természetesen a másokéit is. Míg az erősebb nem empátiaérzéke egyszerűen nem fejlődött ki "teljesen".

A pasik a szőkéket szeretik

Egyszer az életében mindenki kiszőkítteti a haját, próbaképpen, mert a pasiknak az tetszik. A pasiknak az tetszik? Ez rejtély, mindenesetre az 1950 és 1980 között több szőke nő pózolt a Playboy címlapján, mint barna, fekete vagy vörös összesen. De még a Vogue-ban is...
Szóval a pasiknak tényleg a szőke nők tetszenek? Van benne némi igazság, ha az aranyló tincsekre mint a fiatalság és szépség jelképére gondolunk. A férfiak pedig legtöbbször náluk ifjabb feleséget keresnek. Hiszen - tudatalatti döntés - a fiatalabb nők elvileg egészségesebbek és termékenyebbek. Így a szőkékhez, azaz fiatalabbakhoz való vonzódás nem több mint a fajfenntartás sokat emlegetett ösztöne. A hajszín azonban nem minden, hiszen a nőknek más termékenységi "mutatóik" is vannak, például a kerek keblek és a szélesebb csípő.
Bár a szöszik olyan angyali teremtéseknek is tűnnek, a barnák kezdik őket leszorítani a dobogóról. 2005-ben készült egy egyetemi kutatás 1500 férfiember részvételével. A kutatók minden pasinak ugyanannak a hölgynek a fotóját mutatták, de egyszer szőke, egyszer barna, egyszer pedig vörös frizurával. És most jön a meglepetés. A megkérdezettek több mint a fele a barna hajú leányzót tartotta a legvonzóbbnak.

Thinkstock
Thinkstock

A szőkék ostobák

Hallottál már szőke nős viccet? Persze. Nincs férfitársaság "gonosz" élcelődés nélkül... És akár szöszi vagy, akár nem, a női összetartás nevében, érthető, ha egyik-másik poént magadra veszed. Hiszen micsoda botrányos általánosítás az, hogy a szőke hajúak szépek, szexisek, de ostobák?!
Nos, egyelőre nem született tanulmány a hajszín, a nem és az intelligencia-hányados összefüggésében, így bármilyen következtetés levonása felesleges. Bár az előítéletnek nem tettek jót Marilyn Monroe filmjei - mint a Szőkék előnyben vagy a Van, aki forrón szereti -, mégsem a szőke díva a hibás. Sem más aranyhajú híresség. A szuperszexi Sharon Stone-nak például átlagon felüli az IQ-ja. Vagy gondolj csak Hillary Clintonra vagy Margaret Thatcherre, akiknek neve jól cseng a közéletben.





A nők nem tudnak parkolni





Thinkstock
Thinkstock

A nők gyengébbek, mint a férfiak

Azért, mert a férfiakat küldjük le a szupermarketbe egy rekesz ásványvízért, máris a nőkre ragadt a gyengébbik nem címke... Itt viszont nem csak az izomerőről van szó, a fizikális dolgokkal kár is vitába szállni, leszámítva néhány kivételt. De ezt a pasik tovább fokozzák azzal, hogy szerintük a nők többet betegeskednek, gyakrabban vannak fájdalmaik, ráadásul még lelkileg is labilisabbak. Egy francia kutatóintézet ebben még meg is erősítette az előítéleteket, tanulmányuk szerint ugyanis a nők kétszer gyakrabban hajlamosabbak a depresszióra, mint a pasik.
Tény és való, hogy a statisztikák szerint a férfiak fele annyit járnak orvoshoz betegség miatt, de ezt nem jelenti azt, hogy kevesebbszer dőlnek ágynak, mint a nők. Arról nem is beszélve, hogy a csajok hormonrendszere sokkal több strapának van kitéve, mint a pasiké, ezért a testünk néha valóban sérülékenyebb és gyengébb. Ennek ellenére mégis tovább élünk, mint a férfiak. Még hogy gyengébbik nem...

Tipp! Vicces fotók, jógázó kisállatok! Nézd meg képgalériánkat!


A nők a gazdag pasikat szeretik





Thinkstock
Thinkstock

A vörös hajú csajok jobb szeretők

A vörös hajú nőket éppen annyi előítélet éri, mint a szőkéket. Bár ezek - lássuk be - sokkal hízelgőbbek. Persze annak, aki jobban szereti, ha vad szeretőnek gondolják, mint butának és egyszerűnek. A dögös vöröseket a művészek is előnyben részesítették, az irodalom, a képzőművészet és a filmek is hemzsegnek a lángoló hajú múzsáktól, akik ráadásul egytől egyig fantasztikus szeretők.
Ennek a klisének is van alapja, éppúgy, mint annak, hogy a pasik a szőke nőket szeretik. A vörös hajnak már az ókorban is démoni varázserőt tulajdonítottak, a középkorban ugyan ez átcsapott boszorkányüldözésbe. De az előítélet nem változott, a vörös csajok ördögiek, szenvedélyesek, rafináltak és vadak, pláne, ha szexről van szó.
Ennek ellenére semmilyen bizonyítéka - sem kutatás nem készült a tárgyban, sem statisztika nem elérhető - nincs annak, hogy ez így lenne. A vörös (és persze a piros, a bordó) azonban tagadhatatlanul és vitathatatlanul a szenvedély, a szex és a szerelem színe, van benne valami vadság. Meg persze az agresszió is. Hiszen gondolj csak bele, te is tűzpiros fehérneműbe bújsz, ha hódítani akarsz, de csak azért ne fesd be a hajadat, hogy még szuperebb szeretőnek tűnj.

Tipp! Sztárok, akik meztelenül kampányolnak! Nézd meg képgalériánkat!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.