személyiség ikrek testvér pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ikreken mindig megakad a tekintet - főleg akkor, ha az alapvető hasonlóságot azonos öltözködéssel, hajviselettel is megerősítik. Ám hogy az egyformaság az ikrek esetén valójában mit jelent, és hogy az ikrekként élő gyerekek, emberek számára ez mennyi örömöt, esetleg gondot jelent, nagyon sok tényező befolyásolja. Ahogy azt sem kell fenntartások nélkül elhinnünk, hogy minden iker elválaszthatatlan lélektársa a másiknak.

Thinkstock
Thinkstock


Rezdülések "hetedhét országon" túl?


Beszámolók és kutatások is azt igazolják, hogy az ikerként felnövő gyerekeknek szinte minden rezdülésük azonos, és az is gyakori, hogy az egymás közelében lévő ikrek szívdobbanásainak ritmusa is alkalmazkodik a másikéhoz.
Az egészségügyben régóta izgalmas terület az ikerkutatás, és nemcsak azért, mert számos betegség hátteréhez nyújtanak hasznos információt az ilyen jellegű kutatások, de azért is, mert a rengeteg, az emberi lélek működésével kapcsolatos hipotézis is bizonyítást nyerhet, vagy éppen a felfedezések által dőlnek meg feltételezések. Érdekes kérdés például, hogy az ikrek esetében erősebb-e a lelki kötődés, mint a "normális" testvérek között, hogy valóban igaz-e a "párhuzamosság elve", vagyis hogy hasonló módon fejlődik a személyisége azoknak az ikreknek is, akiket egymástól elválasztott az élet. Például azonos időben találnak párt maguknak (és hasonló férjet), hogy azonos területen dolgoznak, hogy azonos lesz az ízlésük az öltözködés, az irodalom vagy a zenehallgatás területén. Erre a külföldi sajtóban számtalan példát és történetet találhatunk egészen odáig, hogy azonos időben éri őket baleset, ugyanakkor lesz lyukas a foguk, vagy egyszerre szülnek gyereket.
Arra is akad példa, hogy az egymástól több száz kilométerre élő ikrek (olyanok, akiknek tudomása sincs a másik létezéséről) érzik testvérük fizikai-lelki állapotának alakulását: ha eltörik az egyik lába, lábfájdalmat érez a másik is, ha szomorú az egyik, megmagyarázhatatlan módon lesz mélabús a másik is. Hogy ezekben mennyi a legendás elem és az utólagos belemagyarázás, nem tudhatjuk...

Tipp! Többszáz pötty egy helyen! Nézd meg képgalériánkat!


A magány ismeretlen fogalom



Sára és Virág, 16 éves ikerlányok


Virág


Sára (balra) és Virág (jobbra) húgukkal néhány évvel ezelőtt

Talán éppen a húgunk miatt van az is, hogy bár ikerként tekintünk önmagunkra, mi alapvetően három lánytestvér vagyunk. Persze nagyon közel érezzük magunkhoz a másikat, én például tudom, hogy Saci az az ember, aki a legmagasabb empátiával közeledik felém. Aki csak rám néz és érzi, hogy a fejem vagy a hasam fáj-e, aki tudja mire van szükségem, aki valódi tükröt tart elém - és fordítva is igaz. Csak egy példa: kamaszok vagyunk és fontos a külső nagyon, szóval pár napja nem voltam otthon, és Saci felhívott, hogy olyan rossz érzések bujkálnak benne, mert programja van, és készülődik, de hiába néz tükörbe, nem látja jól, hogy megfelelő-e a kép, a látvány. Vagyis ahhoz, hogy nyugodt lélekkel induljon el bármerre, az a tükör kellett volna neki, aki én vagyok. És ez persze nem csak a külsőre vonatkozik. És még egy apróság: Saci ragaszkodott ahhoz nagyon, hogy egy gimibe ugyan, de másik osztályba kerüljünk. Így is történt. Ám az első naptól kezdve Saci az, aki minden, de minden szünetben átjön hozzám. A hivatalos verzió szerint azért, mert csípi az osztálytársaimat, a valóság azonban az, hogy nem bírja nélkülem..."

Saci: "Virág nagyon édes, hogy ezeket mondja, egyetértek vele mindenben. Azonban az is az igazsághoz tartozik, főleg ikerlányok esetén, hogy a legerősebb lelki kapocs mellett azért némi finom vetélkedés belép a képbe. Ki a szebb, az okosabb, a vékonyabb? Ki tetszik jobban a srácoknak, ilyesmik... de ez nem halálos, inkább izgalmas játék, és elfér a szeretet mellett. Képzelje el mindenki, hogy egy másik lány mellett él, akivel egy órában született, akivel azonos a génkészlete, mégis fontos, hogy kicsit túlszárnyalja néhány területen.
Egyébként sokszor segítünk egymásnak, és mivel nemcsak külsőleg hasonlítunk, de a hangunk is ugyanolyan, simán felvesszük a másik nevében a telefont és csacsogunk, ha a másik jelzi, hogy ő most nem akar, vagy nem ér rá. Van olyan is, hogy beszélek valakivel, és aztán mondja: Na most add ide Virágot. Mire én: Oké. Majd egy pár másodperc múlva én folytatom Virág nevében a beszélgetést, és nem veszik észre a "csalást"."


Sára és Virág

Cecília és Anna, 21 éves ikerlányok, mindketten kozmetikusok


Cecília

Anna


Tipp! Amy Winehouse élete képekben! Nézd meg képgalériánkat!



Levente és László, 31 éves ikrek





Réka és Roland, 35 éves ikrek


Réka



Thinkstock
Thinkstock


Hazánkban minden hetvenedik terhességből születnek ikerbabák. Kétpetéjű ikrek esetén jelentősége van az öröklődésnek, vagyis ha már volt a családban a felmenők között iker, akkor nagyobb valószínűséggel várható ikerterhesség. Egypetéjű ikerterhességre azonban úgy tűnik, minden nőnek egyenlő esélye van. Természetesen az ikerszületések számának alakulását lényegesen befolyásolja az egyre gyakoribb lombikbabaprogram, hiszen a beültetett, megtermékenyített petesejtek közül gyakran "kapaszkodik meg" egyszerre több baba is az anyuka méhében.


Gazdag Enikő pszichológus véleménye:
"Gyermekkorukban az ikrek erősen igazodnak egymáshoz. Az évek során azonban közülük a legtöbben rátalálnak a saját személyiségükre, és igénylik az autonómia megélését. Az ikreket nevelő szülők számára nagy feladat és felelősség, hogy az ikerpárok tagjait rávegyék a nyitásra, hogy megértessék a gyerekekkel, fontos az ikerkapcsolatot kissé lazítani. Ezt a legkönnyebben úgy érik el, ha gondoskodnak arról, hogy időnként az ikrek külön is legyenek, hogy kialakítsanak másokkal is kapcsolatokat, legyenek külön barátaik, külön útjaik. Ez a fejlődésük szempontjából kívánatos, de csak nagy tapintattal lehet még egy szülőnek is beavatkozni a gyerekek között érlelődő, áramló kapcsolatba, és olykor olyan nagy a gyerekek ellenállása, hogy a drasztikus (elő nem készített, váratlan, vagy túl hosszú időre szóló) elválasztás sérüléseket okozhat a gyerekeknél."

Tipp! Kutyafejű nővel reklámoznak! Nézd meg képgalériánkat!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.