kommentelés troll fórumozó fórum internet hozzászólás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Odáig jutottunk, hogy a trollnak már wikipédiás szócikket szenteltek. Elszaporodtak, megnyomorítják a moderátorok, szerkesztők, fórumozók, kommentelők internetes mindennapjait, mert mindenhol ott vannak. De kik is ők? Mit csinálnak? És miért kapták ezt a nevet? Lehet őket szeretni? Esetleg még viccesek is?


Thinkstock
Thinkstock

Egy tipikus troll

Biztos mindenki találkozott már igazi trollal, minden portálnak megvannak az emblematikus vitaemberei, de a moderátorok és az új médiatörvény most némiképp korlátozzák ezt a fajt. Pedig imádnak a szitkokban lubickolni, hergelni, provokálni, okoskodni és személyeskedni.
Egy tipikus troll tökéletes napja valahogy így nézhet ki: amint felkel, a gépe is vele együtt kerreg, indulhat a nap! A neten rendel egy jóféle Piedone pizzát, és elolvassa a legfontosabb hírportálokat. Jön a pizza, ráteszi a 24 másik felgyülemlett doboz tetejére, elkezd lakmározni, zsíros ujjaival nyomkodja az egeret és már vicsorog: hol vannak a legjobb témák ma? Rájön, hogy nem a sajt a büdös a pizzán, ő nem fürdött 4 napja, de semmi gáz, trollkodáshoz nem kell illatosnak lenni. És akkor megtalálja a legjobb témákat: Fürdőruhatrendek - mit hordjanak a molettebb hölgyek?, Fogyókúra 50 felett, Marihuána-ültetvényt foglaltak le a 12. kerületben - mindenhez van egy szép szava: "Aki molett, haljon meg, ne járjon strandra! 50 felett minek a fogyókúra? Így is, úgy is ocsmányak a nők 25 év után. Marihuána? Hát azok is csak rohadt drogosok!" És a többi...
Ezek után érkeznek a válaszok. A fórumozók nem állják meg szó nélkül, valamit reagálniuk kell a korlátolt, sekélyes trollnak, és kezdődik a show. A troll röhög a zsíros markába, de egy órára lépnie kell, mert a mami mindjárt beállít teregetni, és nem láthatja meg a pizzás dobozokat, mert kiderülne, a mélyhűtött finomfőzelék a kukáé lett.

Thinkstock
Thinkstock

Így képzeljük el a fórumokon garázdálkodó arcokat, igaz? Pedig nagyon meglepődnénk, ha kiderülne, ki rejtőzik az álarc mögött. Többnyire jóravaló, normális környezetben dolgozó emberek, akikből nem is néznénk ki a netes zsörtölődést és provokálást. Sőt, ne higgyük könnyelműen, hogy csak férfiak... nem, nem, sok a női "trollbaba" is. Egyszerűen unatkoznak, szeretnek provokálni, meg nevetni a lavinán, amit elindítottak.

A kultúrtroll

A legrosszabb fajta. Ő az, aki mindenkinél mindent jobban tud. Mikor elütés van egy cikkben, mikor hiányzik egy vessző, a kultúrtroll lecsap, és nem kíméli se az írót, se a szerkesztőt, se a kommentelőket. Háborog, hogy hogy fizethetnek valakinek azért, hogy ilyen retket írjon, helytelenül. Miért van az olvasószerkesztő? Tán nem javítja ki a hibákat? És különben is, minek olvassák és kommentelik a kontármunkát. Ha tárgyi tévedésbe fut bele, a kioktatást művészi szintre emeli, fenyegetőzhet is, hogy kirúgatja a hozzá nem értő újságírócskát. Árpád vezértől Barack Obamáig mindenkinek tudja a vércsoportját is (net előtt könnyű brillírozni), de a bulvártémákról és a celebekről nem akar hallani. Azért tudja nagyon jól, hogy ki kivel lépett félre Brad Pitt és van, hogy bebukik, mert kijavítja a hibát úgy, hogy előtte világosan megmondta, a celebvilágot fel kéne gyújtani, ő nem asszisztál hozzá.

A kangörcsös troll

Az elmúlt pár évben terjedt el a szofisztikált "sunáznám" kifejezés. Azt jelenti, hogy a troll vállalná a szóban forgó hölgyet. Bármikor, bárhol, bármilyen testhelyzetben. A kanos trollok baleseteket, megrázó híreket is így kommentelnek, amivel megint elindul a lavina és az "etetés".

Thinkstock
Thinkstock

Mi az az etetés? - Don't feed the troll!

Na, igen, etetjük a trollt, ha szóba állunk vele, ha reagálunk az okosságaira, és jóllakatjuk, ha vitába is szállunk vele. Az neki az igazi kielégülés: 4-5 oldalon át tartó huzavona, köpködés, személyeskedés kezdődik, akkor a troll boldog lesz. Szóval a legjobb módszer, ha tudomást sem veszünk a trollkodásról. Hadd mondja, az ő baja! - elv alapján. Egy idő után besokall: egy áldozat sem akad bele a hálójába? Ha kitartó, még sokáig csinálja, ha nem, emelt fővel távozik, mint erkölcsi győztes, és újabb kalamajkát okoz egy másik fórumban vagy témánál.
A baj csak az, hogy sokan nem ismerik, és nem tudják kezelni a trollokat, mindig akad egy-egy troll-szűz, aki kardot ránt. Nem szabad!

Nevesd ki a trollt!

Igen, szánakozni lehet, leírni neki, hogy biztos az ágyában fetrengő lúzer ő, aki ciciket is csak a Tomb Raiderben látott, de ez sem jó módszer, mert generálja a további személyeskedést, fröcsögést. Ha mindenképp hozzá akarunk szólni, de nem etetni, akkor viccből egyet kell vele érteni, vele nevetni (vagy kinevetni, ő nem tudja), és ez is elüldözi szeretett trollunkat. Ő gonosz akar lenni, az élet nagy ellensége, hogy jön valaki ahhoz, hogy nevet, netán egyetért vele?

Tipp! Tejből fröcskölt ruhák meztelen testeken! Izgalmas fotók képgalériánkban! (18+)


Trollok vannak, lesznek, most is olvasnak...

Tényleg, lehet hogy te is szoktál trollkodni. Csak finoman. Vagy durván, mindegy, szoktál. Vagy csináltad már, de ugyanúgy idegesítenek a trollok. Az internet kvázi ellenőrizhetetlen, anonim világ, ahol mindent lehet. A szólásszabadságról nem is beszélve. Sokan nem tudták megoldani a trollosodást, a fröcsögést, az új médiatörvény hatására nem 0-24-ig dolgozó moderátorokat alkalmaznak (ami kvázi lehetetlen), hanem inkább nem adnak kommentelési lehetőséget. Aki akarja, megbeszéli otthon. A cikkek alatt esélytelen megvitatni a felmerülő kérdéseket egyre több helyen, és ezáltal a trollok sem lubickolhatnak. Összefoglalva a lényeget azonban csak annyit kérünk: ne etesd a trollt! Ne állj szóba vele! Ha nem veszik észre, bizony elkullog és folytatja a mindennapjait. Otthon... vagy más oldalakon, a pizzásdobozai mellett.

Milyenre festeted a hajad? Olyanok a vágyaid!http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110804-milyenre-festeted-a-hajad-olyanok-a-vagyaid.htmlÍme a legbutább diéta - de mégis hatékony!http://www.life.hu/tested-lelked/20110728-uj-dieta-egyel-olyan-etelt-amit-a-villaddal-meg-tudsz.htmlTűsarok és gázpedál: Tényleg rosszabbul vezetnek a nők?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110421-tusarok-es-gazpedal-tenyleg-rosszabbul-vezetnek-a-nok.htmlA szívük is együtt dobban - Így élnek az ikrekhttp://www.life.hu/tested-lelked/20110727-a-szivuk-is-egyutt-dobban-igy-elnek-az-ikrek.htmlAlagút, fény, nyugalom - Ilyen az élet a halál után?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110726-elet-a-halal-utan-alagut-feny-nyugalom-boldogsag.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.