A tetoválás motívumainak titkos jelentései

csillag motívum idézet állatok trendi tetoválás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kép többet mond ezer szónál, és ez vonatkozik a tetoválásokra is. A bőrre varrt képek gyakran többet jelentenek maguknál az ábráknál, ezért összegyűjtöttük neked a leggyakoribb tetkókat és titkos jelentésüket.

Virágok

Mindegy, hogy rózsák, cseresznyevirágok vagy liliomok díszítik a testedet, a virágtetoválások jelentése ugyanaz. Ha virágokat tetováltatsz magadra, valószínűleg igen fogékony vagy a szépségre és az esztétikumra, érdekel a kultúra és a művészet. A virágtetkók sosem mennek ki a divatból, és igazán nőies motívumok, azt sugallják, hogy viselőjük nőies, érzékeny és romantikus jelenség.

Thinkstock
Thinkstock

Ősi szimbólumok

A nonfiguratív formák, többek között a kelta motívumok, a maori jelképek vagy az ókori egyiptomi szimbólumok rengeteg jelentéssel bírnak. Utalhatnak például a viselőjük származására is. De sokat nyom a latban a szimbólumok jelentése is. Ha az ősi kultúrák valamelyik jelképét varratod magadra, jelzi a misztikum, az elfeledett rituálék és a legendák iránti fogékonyságodat, de arról is sokat elárulhat a szakavatott tetkó-ismerőknek, hogy miben hiszel, és miként éled az életedet.

Írásjelek

Ha arab, héber, kínai, japán, indiai vagy cirill betűk díszítenek, úgy fejezed ki az egyéniségedet, hogy mégis titkolod és rejted a világ előtt. Ha keleti szimbólumokat tetováltattál magadra, a tulajdonságaid között minden bizonnyal szerepel a tolerancia és a türelem, készen állsz, hogy megéld és átéld az élet kisebb-nagyobb kalandjait. A különleges tetkódra talán egyfajta szerencsehozó talizmánként tekintesz, ami megerősít a nehéz pillanatokban, segít hálásnak lenni, önmagadnak maradni a sikereid csúcsán is.

Portré

Ha egy szeretted, a gyermeked, a párod vagy a szüleid nevét tetováltatod magadra, az egyértelműen a nevezett iránti szeretet tökéletes példája. Ennél több és mélyebb érzelemről a nevezett iránt akkor tanúsíthatsz, ha nem(csak) a nevét, hanem a portréját hordod a bőrödön. A művészi kidolgozottságú, élethű tetoválásodról mindenki láthatja, hogy mennyire fontos neked a rád varrott személy, de szeretetteljes énednek valószínűleg van egy féltékeny és birtokolni vágyó része is. Hiszen a tetkóddal egyértelműen sugallod - különösen a pasiddal kapcsolatban -, hogy az imádott személy a tiéd!

Mesebeli lények

Egy kedves tündér, egy lenyűgöző egyszarvú vagy egy erős sárkány? Ha felnőttként is szereted a meséket, ha hiszel a csodákban, biztosan mesebeli alakokkal díszítteted a bőrödet. Számodra semmi sem lehetetlen, minden problémádra megtalálod a megfelelő kreatív megoldást. Nyitott vagy az újdonságokra, érdekel a tudomány, és lázba hoznak a tudományos-fantasztikus témák is. Mindenáron megvalósítod az álmaidat, ugyanakkor a gyermeki énednek is nagy teret engedsz, egyszerre vagy komoly és játékos.

AFP
AFP

Könnycsepp

A könnycseppeket ábrázoló tetoválás az amerikai "börtönkultúra" egyik népszerű jelképe, eredetileg a gyilkosok varratták magukra. Ráadásul minél több csepp díszít valakit, annál több ember haláláért felelős. Persze ez nem azt jelenti, hogy akinek könnycsepp formájú tetkója van az már gyilkolt, manapság a szomorúsággal, a gyásszal, a halállal és a bezártsággal is azonosítják.

A tavaly elhunyt Amy Winehouse is viselt egy könnycseppet. Az énekesnő férje, Blake Fielder-Civil rablás és súlyos testi sértés miatt ült börtönben, ekkor tetováltatta a bal szeme alá a szomorú énekesnő a könnycseppet.

Állatok

Tigris, delfin vagy pillangó - ezek a legnépszerűbb állatmotívumok, amelyeket magadra tetováltathatsz. Még ha egy vad vadállat is díszíti a testedet, az állattetkók mégis egyfajta ártatlanságot és szelídséget sugallnak, viselőjük természetes és természetet szerető egyéniség. Ha egy tigris, oroszlán, medve vagy farkas ékesít, az valószínűleg fejlett igazságérzetedet mutatja, magadért, az igazadért és a szeretteidért foggal-körömmel harcolsz. Ha delfin- vagy cápatetoválásod van, fontos számodra a szabadság és a függetlenség, határozott vagy, ugyanúgy hallgatsz a szívedre is, mint az eszedre. A pillangó ennél finomabb, nőiesebb egyéniségre utal, azt szimbolizálja, hogy bármikor képes vagy a megújulásra, hiszen a lepke az újjászületés gyönyörűséges jelképe.

Indián álomfogó

Az ősi indián szimbólum tetoválásként és a hálószobádban tartva is arra jó, hogy elűzd magadtól a gonosz, ártó szellemeket. Az álomcsapda az egyik legerősebb védelmet nyújtó jelkép, elsősorban azok választanak ilyen tetkót, akik nehéz sorsukat szeretnék jóra fordítani, a rossz helyett a jót bevonzani az életükbe.

Két tinisztár, Miley Cyrus és Zac Efron is álomcsapdát varratott magára, hogy tetoválásuk "elfogja" az ártó szándékú paparazzókat, pletykálkodókat és botrányokat, de köréjük gyűjtse a rajongókat és a szép gázsit jelentő jobbnál jobb főszerepeket.

Idézetek

Ha dalszövegek, bibliai vagy versidézetek díszítik a testedet, a tetoválás számodra szó szerint kinyilatkoztatás. Ha ismert vagy számodra fontos sorokat tetováltatsz magadra, szereted a világos beszédet, mindig érthetően fejezed ki magadat, nem szereted a játszmákat, nem is bocsátkozol taktikázásba. Ami a szíveden, az a szádon - és a bőrödön. Kommunikatív vagy, szeretsz beszélgetni, eszmét és véleményt cserélni, ismerősökkel és ismeretlenekkel is nyitott vagy. Ha idézeteket varratsz, gyakran ideálokat kergetsz, viszont az elveidhez mindig hű maradsz.

Csillag

Sokan varratnak magukra első tetoválásukként csillagot, hiszen ez a szimbólum sok-sok jelentéssel bír. A csillagtetoválás könnyednek és játékosnak mutatja viselőjét, ugyanakkor, ha ilyen tetkód van, nem szabad téged alábecsülni. A kedves, néha bolondos viselkedés mögött nagyon céltudatos vagy, az élet minden területén újabb és ragyogóbb sikerekre szomjazol, aszteroidaként haladsz, számodra határ a csillagos ég.

Thinkstock
Thinkstock


Így válassz magadnak tetoválást!

Tartsd nyitva a szemedet!
Akár a baráti körödbe vagy akár egy bárban, akár az utcán, járj nyitott szemmel, és nézegesd a tetoválásokat. Ha meglátod a neked legjobban tetsző motívumot, megtetted az első lépést, már csak a tetoválóművész segítségével személyre kell szabnotok.

Keress inspirációt!
Lapozgass hazai vagy külföldi tetoválómagazinokat, vagy böngéssz az interneten. A szakirodalomban nemcsak képeket találsz tetkókról, amelyekhez hasonlót készíttethetsz magadnak, hanem például az előkészületekről, a tetoválásról és a gyógyulás alatti bőrápolásról is olvashatsz.

Álmodd meg!
Ha sem másokon, sem a magazinokban nem találtál olyan motívumot, amilyenre vágysz, vedd a kezedbe a tervezést. Még ha nem is vagy rajzkészséggel megáldva, egy vázlatot te is tudsz készíteni, amit a tetoválóművész utána kiegészít, kijavít és rád varr.

Hagyj magadnak időt!
Egy tetoválás - legyen szó kicsiről vagy nagyról, egy életre szóló elhatározás. Ezért szánj elég időt a mérlegelésre, mert ha hirtelen és rosszul döntesz, a csalódást keltő tetkó eltávolítása még a készítésénél is fájdalmasabb, rizikósabb és költségesebb.

AFP
AFP

Találd meg a megfelelő tetoválóstúdiót és művészt!
A frizurádat sem bízod akárkire, természetesen a tetkódat is engedéllyel rendelkező, megbízható, tiszta és higiénikus helyen készítteted. Figyelj arra is, hogy a tetoválóművésznek meglegyenek a szükséges oklevelei, engedélyei, jó referenciákkal és elégedett ügyfelekkel rendelkezzen. De fontos a szimpátia is, hogy ne csak az alkotásai, hanem maga az ember is elnyerje a tetszésedet. És lényeges, hogy meg tudd vele beszélni az elképzeléseidet, ő pedig azokat az egyéniségedre tudja igazítani.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.