Ezek az ételek és italok segítenek, hogy jobban teljesíts a munkádban

gyümölcsök energia vitaminok ételek karrier munkaerő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a munkahelyeden szeretnéd kivívni a főnököd és a munkatársaid elismerését, kreatív ötleteket kell kiötölnöd. Ha pedig a fokozott stressz miatt nem tudsz megfelelően a feladataidra koncentrálni, a feszültséget kell oldanod. Könnyű azt mondani - gondolhatod -, de hidd el, tényleg az, csak a táplálkozásodon kell változtatnod.

Víz

Néha a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek! Ha túl nagy nyomás nehezedik rád, ha egy bonyolult projekten dolgozol, fokozottan ügyelned kell a megfelelő magnéziumbevitelre. Kézenfekvő megoldás, ha olyan ásványvizet választasz, amelyben legalább 100 milligramm magnézium van literenként - ez a javasolt mennyiség egyharmadát teszi ki.

Tudtad?

Ha megbeszélésre vagy prezentációra készülsz, langyos vizet igyál. A hideg innivaló ugyanis lassítja a gondolkodást és rontja az előadási képességeket.

Forrás: Dreamstime

Mentolos rágó

A mentolos rágó nemcsak evés után jó, hogy friss legyen a leheleted, hanem akkor is rágózz, ha friss ötletekre van szükséged. A mentol ugyanis motivációt erősítő dopamint szabadít fel, ráadásul a rágás oldja a feszültséget, ellazítja a feszültségtől beállt nyakizmokat, lassítja a szívverést, javítja az agy oxigénellátását, így könnyebben találod meg a megfelelő szavakat és jobban számolsz majd.

Paradicsomlé

Tiszta ideg vagy? Hajts fel egy pohár paradicsomlevet! A paradicsomlében lévő 5-hidroxi-triptamin, ismertebb nevén szerotonin, segít lecsillapítani a gondolatokat és erősíti az önbizalmadat.

Tudtad?

A paradicsom és a paradicsomlé azon élelmiszerek egyike, amelyek nem veszítenek tápanyagértékükből a feldolgozásuk, hőkezelésük során. Hő hatására ugyanis likopin, egy karotin-féle szabadul fel, amely kiváló antioxidáns, többek között a rák megelőzésében hatásos.

Diákcsemege

Ha nyakig el vagy merülve a munkában, majszolj el egy maroknyi diákcsemegét. Az olajos magvak és aszalt gyümölcsök keveréke valódi energiabomba, ráadásul bőségesen van benne magnézium is, ami megakadályozza, hogy a szervezet túl sok tejsavat termeljen, ami fáradtságot okozhat. A finomságban található B-vitaminok javítják a koncentrációt, segítenek az izgalom levezetésében. A diákcsemegében lévő mazsola pedig káliumban gazdag, ami a vércukorszint stabilizálásában remek.

Forrás: Dreamstime

Tejes kávé

Nem újdonság, hogy a kávé felpörget, ha fáradt vagy. Két csésze kávé, azaz 100 milligramm koffein elég ahhoz, hogy a produktív gondolataid villámként cikázzanak. A kávé hatását azonban fokozhatod, ha nem feketén, hanem tejjel iszod, ugyanis a tejben levő aminosavak semlegesítik a vérben úszkáló stresszhormonokat és megnyugtatják az idegeket.

Kivi

Az Új-Zélandról származó gyümölcs 30 százalékkal több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, ezenkívül magnézium is van benne bőségesen. A vitamin és az ásványi anyag kettőse kiváló nyugtató, javítja a stressztűrő képességedet.

Tudtad?

Kóstoltad már a gold kivit? Érdemes, hiszen minél sárgásabb a gyümölcs húsa, annál egészségesebb. A világosabb, csúcsos formájú kivikben ugyanis még több hasznos tápanyag található.

Fekete rozskenyér

A stressz rengeteg fontos tápanyagot von el a szervezetedtől, és csökkenti a vércukorszintedet, amitől fáradtnak és erőtlennek érezheted magadat. Gyors megoldást jelenthet erre egy-két szelet fekete kenyér, amely azonnal feltankol energiával és szerotoninnal, azaz boldogsághormonnal. Az éjfekete rozskenyérben lévő magnézium és folsav megnyugtat, csökkentik a hangulatingadozásokat, ezért ha szenvedsz a PMS tüneteitől, néhány szelet pirítóssal is kikúrálhatod magadat.

Forrás: Dreamstime

Füge

A füge gyönyörű lila héja alatt nemcsak egy isteni gyümölcs, hanem egy valódi energiabomba rejtőzik. A fügében nagyon sok B-vitamin és magnézium van, amelyek remek hatással vannak az idegrendszerre, nyugtatnak és kiegyensúlyozottá tesznek. Bár az egzotikus gyümölcs cukortartalma nagyon magas, a benne lévő élelmi rostoknak köszönhetően a megfelelő szinten tartják a vércukorszintet.

Citromfűtea

Ha gyorsan szeretnél lecsillapodni, akár egy bögre citromfűtea is elég lehet a háborgó idegeid lecsendesítésére. Ez a gyógynövény ugyanis az idegrendszer jó barátja, de fejfájás ellen is hatékony, illetve csökkenti az adrenalinszintet is.

Tökmag

A tökmagban bőségesen előforduló cink nemcsak az étvágycsökkentésben kiváló ásványi anyag, hanem a stresszhelyzetek kezelésében is támogatja a szervezetedet. A pirított rágcsálnivalóban lévő B1- és B6-vitaminok erősítik az idegrendszert, és megóvják azt a kimerültségtől. A minden magban, így a tökmagban is megtalálható omega-3-zsírsavak pedig hosszú távú, remek hatással vannak a szervezet és az idegek kiegyensúlyozottságára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.