A boszorkányüldözések leghíresebb áldozatai

halál üldözés boszorkány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jeanne D'Arc volt az egyik leghíresebb áldozata a boszorkányüldözéseknek a középkorban, ám rajta kívül rengeteg nő és férfi is áldozatul esett az értelmetlen harcnak. A Life.hu most összegyűjtött az áldozatok közül néhányat, akik boszorkányság vádjával kerültek a bíróság elé.

1. Abigail Williams, a salemi boszorkány

Ha a hölgy neve nem is mond sokat, a salemi boszorkányokról már biztosan hallottál. Abigail Williams 12 éves volt, unokatestvére, Betty pedig mindössze 10, amikor 1692-ben a salemi perben vádlottként szerepeltek. A két kislány úgy viselkedett, mint akiket az ördög vont az uralma alá, összefüggéstelenül kiabáltak a földön fetrengve, és az orvosok hiába vizsgálták meg őket, nem találtak rá tudományos magyarázatot. Ezért dr. William Griggs megszállottnak és boszorkánynak nyilvánította a kislányokat. Ezzel pedig elszabadult a pokol a kisvárosban: mintegy 150 ember került bíróság elé "ellenségeik" vádaskodásai alapján - köztük kisgyerekek és ágyhoz kötött betegek, öregek is. A salemi perben 19 embert és 2 kutyát akasztottak fel, egy elítélt pedig a kínvallatás közben halt meg.

A salemi szörnyűségek főszereplője, Abigail túlélte a bosszúhadjáratot. Egyes források szerint 17 éves korában elhunyt, mások viszont úgy vélik, hogy a közeli Bostonba menekült, ahol prostituáltként dolgozott haláláig.

Forrás: Northfoto
Forrás: Northfoto

Tudtad?

A legújabb tudományos magyarázatok szerint a két kislány ételmérgezést kapott, ez okozta a kínjaikat, és végül közvetve ez okozta halálukat is. Más kutatók pedig mentális betegséget sejtenek a háttérben.


2. Catherine Monvoisin, a méregkeverőnő

Ha igaz a vád és a legenda, Catherine Monvoisin, azaz La Voisin, a méregkeverőnő, a gonosz megtestesülése volt. Az asszony az 1600-as években követte el rémtetteit. Az asszony állítólag fekete miséket celebrált, ahol csecsemőket áldozott fel, és vérükből varázsitalt kevert, ezenkívül horoszkópokat készített és mérget kevert. Egyesek úgy vélik, hogy még XIV. Lajos francia király is veszélybe került a cselszövései miatt, ezért boszorkányságban bűnösnek találták, és máglyahalálra ítélték.

Tudtad?

Párizs egyik negyedében - ahol Madame Monvoisin élt és tevékenykedett - találták meg az első bizonyítékokat a sátánista szekták és szertartások létezésére.


3. Agatha Gatter, a gyermekboszorkány

A történelem legismertebb gyermekboszorkánya Agatha Gatter volt. A 14 éves kislányt és édesanyját 1603 elején perbe fogták, és kuruzslással vádolták. Kegyetlen évek vártak a gyermekre: először végig kellett néznie, hogy anyját kínvallatásnak vetik alá, majd kivégzik, és rá is hasonló sors várt volna, ha nem tesz vallomást. A halálra rémült Agatha mindent bevallott, többek között azt is, hogy szexuális kapcsolata volt az ördöggel. Szerencséjére azonban egy teológus is bekapcsolódott a perbe, aki követelte, hogy vizsgálják meg az ártatlanságát: mivel a kislány még szűz volt, felmentették a vádak alól. Agatha nevelőotthonba került, de további sorsáról semmit sem lehet tudni.

Tudtad?

A bábák először Agatha Gatter perében végeztek hivatalos szüzesség-vizsgálatot.


4. Hester Jonas, betegség áldozata

Hester Jonas már elmúlt 60 éves, amikor 1635-ben kivégezték boszorkányság miatt. Állítólag az asszony rendszeresen önkívületi állapotba esett, ilyenkor összefüggéstelenül beszélt, a földön rángatózott, és habzott a szája. A nőhöz azonban nem orvost hívtak, hanem ördögűzőt, aki megerősítette, hogy Hester bizony boszorkány. Az asszony helyzetét súlyosbította, hogy bábaként dolgozott, a hozzá forduló nőket pedig gyakran gyógynövényekből készített főzetekkel gyógyította meg. Ez pedig akkoriban bőven elég volt ahhoz, hogy valakit máglyára vessenek. A kínvallatás hatására a boszorkány beismerő vallomást tett, de sikerült megszöknie, és mindent visszavont, ám vádlói nem kegyelmeztek neki: újra börtönbe vetették, és addig gyötörték, amíg újra vallomást nem tett. Hester Jonast lefejezték, majd holttestét tűzbe vetették, hamvait pedig elrettentésképpen mind a négy égtáj felé szétszórták.

Tudtad?

Hester Jonas és más boszorkánynak kikiáltott nők nem az ördöggel cimboráltak, hanem súlyos betegségekben szenvedtek. A középkori kórtörténet szerint megszállta őket az ördög, manapság azonban azt mondanánk, hogy epilepsziások voltak.


Forrás: AFP
Forrás: AFP

5. Helen Duncan, Európa utolsó boszorkánya

A sötét középkorban nem értek véget a vádaskodások, a hatszoros édesanyát, a skót jósnőt, Helen Duncant a XX. század közepén, a II. világháború idején ítélték el. A brit titkosszolgálat ugyanis médiumként használta Helen képességeit, egy idő után azonban félni kezdtek, hogy transzba esve államtitkokat árul el, így egy 1735-ben született törvény alapján börtönbe került. A világháború végét követően, 1951-ben Sir Winston Churchill megkegyelmezett a nőnek, de szabadságát nem élvezhette sokáig, 1956-bn meghalt.

Tudtad?

Az utolsó boszorkányper 1944-ben zárult le Európában, de a babonásabb vidékeken még manapság is sokakra rásütik a boszorkányság bélyegét, pl. Afrika egyes babonás vidékein.

Varázsital, bűbáj, szellemek - A világ leghíresebb boszorkánymestereihttp://www.life.hu/szorakozz/20120523-magusok-varazslok-boszorkanyok-ime-a-leghiresebbek.htmlBoszorkányság a moziban - 8 kedvenc filmes banyánkhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120418-boszorkanysag-a-moziban-8-kedvenc-filmes-banyank.htmlBoszorkányok márpedig léteznek!http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110516-boszorkanyok-marpedig-leteznek.htmlBoszorkánynak tartják, mert vért sír és izzad egy fiatal lány - döbbenetes fotó!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110308-vert-sir-es-izzad-egy-fiatal-lany.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.