földönkívüliek veszély aszteroida Univerzum napkitörés Föld bolygó űrszemét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden sci-fi rajongó kívülről fújja a civilizációnkat fenyegető veszélyeket. Földönkívüliek, aszteroidák, napkitörések - de vajon ezektől tényleg félnünk kell? A Life.huutánajárt.

1. Zavart okozó napkitörések

A napkitörések pontos okát és mechanizmusát egyelőre csak találgatják a kutatók. Az elméleteket és a számításokat azonban a Nap közelebbi vizsgálatának lehetősége híján nehéz ellenőrizni. Egyelőre azonban annyi bizonyos, hogy ez egy bonyolult és összetett jelenség, ami több tényező párhuzamos megjelenésétől függ. A napkitörés létrejötte és mértéke függ például a flertől, a naplégkör egy részének kifényesedésétől, a napkorona részeinek kilökődésétől, illetve egy ritka gázjelenségtől is. Ezek együtt, de külön-külön is okozhatnak napkitöréseket!

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A napkitörések sokkal gyakoribbak, mint hinnénk, de a kisebbekből nem sokat észlelünk. A nagyobb kitörések azonban komoly zavarokat is okozhatnak a Földön. Az égi jelenség zavart okozhat például az elektromos, illetve a rádiós eszközökben, a radarok és műholdak működésében, mágneses viharok keletkezhetnek, ami a navigációt nehezíti meg.

A Life.hu megtudta!

Amerikai csillagászok 2013-ra minden eddiginél erősebb napkitöréseket jeleztek előre. A New Jersey Egyetem kutatói szerint azonban ezeknél hevesebb égi viharok nem lesznek, a Nap egy időre megnyugszik ezután.

2. Aszteroidák, alias kisbolygók

Mint nyári estén a szúnyogok és más bogarak, úgy repkednek a Földünk körül a különböző - néha rajokba "verődött" - kisbolygók. A Földre legveszélyesebb kisbolygó - csillagászati mértékben mérve - a 2004-ben felfedezett 99942 Apophis aszteroida, ami 14,5 kilométer távolságban haladhat el 2029-ben vagy 2036-ban a bolygónktól. A csillagászok számításai szerint ha az Apophis és a Föld összeütközik, az 25-ezerszer nagyobb pusztítást végez, mint a hirosimai atombomba robbanása. A becsapódás esélye a kutatók szerint 2,7 százalék - ezzel a Földre legveszélyesebbnek ítélt aszteroidák listáit, a Torino- és a Palermo-listát is toronymagasan vezeti.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Tudtad?

Az aszteroida tulajdonképpen egy kisbolygó, kisebb a törpebolygónál. A törpebolygók méretükben a kisbolygók és a bolygók között helyezkednek el.


3. Kozmikus hulladék

Az űrszemét nagy részét az emberiségnek köszönhetjük, kiszolgált műholdakból, űrállomások alkatrészeiből és más szerkezetekből is kering bőven a Föld körül. Becslések szerint évente 100 tonnányi kozmikus hulladék veszi célba a bolygónkat, ezek kétharmada szétég a légkörbe érve, és "csupán" a maradék csapódik be a földfelszínbe vagy az óceánokba. Szerencsére ezidáig semmilyen jelentős kárt nem okoztak.

A Life.hu megtudta!

Egy német röntgenműhold, egy "rosat" tavaly, év elején lépte át a Föld légkörét. A kiszolgált szatellit egyenesen Peking felé száguldott, és csak a szerencsén múlott, hogy nem a kínai fővárosban landolt, hanem a "rosat" nagy része az óceánba bukott. A 2,5 tonnás műhold becsapódása felbecsülhetetlen károkat okozott volna a népes metropoliszban.

4. Földönkívüliek

Szerinted mi történne, ha egy repülő csészealj szállna le közöttünk? Ha szívesen vennéd, hogy ufók landoljanak a Földön, számodra az idegenek valószínűleg olyan kedvesek lehetnek, mint E. T. Ha azonban szerinted a földönkívüliek a világunk leigázására vagy elpusztítására törekednek, bizonyára egyáltalán nem várod a harmadik típusú találkozást.

Tudtad?

A világhírű asztrofizikus, Stephen Hawking szerint logikusan nézve biztosan léteznek idegen élőlények. A tudós érvelése teljesen világos: az univerzum legalább 100 milliárd galaxisból áll, nehéz elképzelni, hogy csak a Földön alakult volna ki élet. Hawking professzor nem túl optimista az emberiség sorsát illetően, ha megjelennek az idegenek. "Ha földönkívüliek érkeznek közénk, valószínűleg fejlettebbek és intelligensebbek, mint mi, hiszen hatalmas távolságból kell jönniük. Így valószínűleg úgy kezelnek majd minket, mint Kolumbusz Kristóf és a spanyol hódítók az őslakosokat Amerika felfedezése után."

Mi várható?

Az elméletek és feltevések egymást érik a Föld pusztulásával kapcsolatban is. A legtöbb tudós szerint azonban a "világ végét" a Nap okozza majd. Éltető csillagunk néhány milliárd év múlva hatalmas, vörös óriássá változik, és "elporlasztja" otthonunkat, a kék bolygót.

Ha tetszett a cikkünk, kövesd a Life.hu-t a Facebook-on is, hogy ne maradj le semmiről!



Kin állnak bosszút? - Elefántmítoszok nyomábanhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130128-elefantmitoszok-nyomaban-az-elefanttemetok-rejtelye.htmlNagy-Britannia legrémisztőbb kísértetházaihttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130123-szellem-ezoteria-nagybritannia-legborzasztobb-kisertethazai.htmlTitkos szeánszok - A Gellért-hegy boszorkányaihttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130122-titkos-szeanszok-a-gellerthegy-boszorkanyai.htmlA barbadosi mozgó koporsók rejtélyehttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130116-barbados-a-kulonleges-mozgo-koporsok-rejtelye.htmlMegszállta az ördög? Segítünk!http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130115-ezoteria-ordoguzes-megszallta-az-ordog-segitunk.htmlA halál palotája Velencében: Ca|Dariohttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130108-olaszorszag-velence-a-halal-kastelya-cadario.htmlTestet öltött a gonosz? A Molyember legendájahttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20121221-ezoteria-testet-oltott-a-gonosz-a-molyember-legendaja.htmlSzellemjárás Judyék házábanhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20121221-sztar-ezoteria-szellem-judyek-szellemhaza.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.