törpecsillag Kepler-űrtávcső Sara Seager Drake-formula földönkívüli egyenlet exobolygók
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kepler-űrtávcső adatai alapján korszerűsítették és pontosították a híres Drake-formulát, a Földön kívüli civilizációk egyenletét. Így könnyebb lesz kideríteni, hány idegen civilizáció létezik még - írja az origo.

Frank Drake amerikai csillagász 1961-ben írta fel híres formuláját. Ennek segítségével megpróbálta kiszámítani, hány idegen civilizáció létezhet a Tejútrendszerben. Azóta sokan alkalmazták az egyenletet, sokan, sokféle eredményre jutottak. A pontatlanság oka, hogy Frank Drake idejében néhány dologról fogalmuk sem volt a csillagászoknak.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Két vörös törpecsillag

Az elmúlt években azonban gombamód szaporodtak a Naprendszeren kívül felfedezett úgynevezett exobolygók. Kepler eddigi felfedezései alapján Sara Seager, a Massachusetts Műszaki Egyetem professzora most végre korszerűsíti a Drake-egyenletet. Az új formula a vörös törpecsillagokra vonatkozik. Kőzetbolygói esetében ugyanis könnyebb kimutatni a légkörükben esetleg jelen lévő, az életre utaló gázokat.

Forrás: seagerexoplanets.mit.edu
Forrás: seagerexoplanets.mit.edu

Sara Seager

A szakember célja, hogy megállapítsa, a Naprendszer közelében hány olyan rendszer lehet, ahol a vörös törpe körül keringő, Föld típusú bolygó légkörében jelen van az élet. Végül két ilyen csillagot talált. Most ezt kellene felfedeznie a szóban forgó 30 ezer közül...

AIDS-es tűvel fertőznek nyilvánosan - mi az igazság?http://www.life.hu/tested-lelked/20130527-osszeeskuveselmeletek-nyomaban-aidses-tuvel-fertoznek-nyilvanosan-mi-az-igazsag.htmlA Húsvét-sziget rejtélyes civilizációjahttp://www.life.hu/tested-lelked/20130522-ezoteria-es-misztikum-a-husvetsziget-rejtelyes-civilizacioja.htmlÍgy elemezd a kínai horoszkópodathttp://www.life.hu/tested-lelked/20130523-nagy-melinda-a-lifehu-asztrologus-es-asztrozofus-szakertoje-segit-a.htmlSzenzáció - új kultúra nyomaira bukkantakhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130523-tobb-ezer-barlangrajzot-fedeztek-fel-mexikoban-amelyek-egy-eddig-ismeretlen.htmlSoha nem látott képek a Földünkrőlhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130522-hatalmas-panorama-fotot-keszitett-a-foldrol-a-landsat-muhold.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.