rejtély eltűnés UFO település ufó földönkívüli legenda
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1930 novemberében egy Joe Labelle nevű prémkereskedő közeledett a kanadai Angikuni-tó partján fekvő inuit település felé. Gyanúsnak találta a csendet, de az igazi meglepetés akkor érte, amikor megérkezett a településre, ugyanis egyetlen lelket sem talált, a kétezer fős lakosságot mintha a föld nyelte volna el. Kunyhóik és holmijuk érintetlenül állt, mintha hirtelen távoztak volna. A későbbi hatósági vizsgálat azt is kiderítette, hogy nemcsak az élőknek veszett nyoma, hanem a temetőben pihenő holtaknak is.

Pislákoló parázs, kutyatetemek

Labelle jó kapcsolatot ápolt az inuit falu lakóival, régóta kereskedett már velük. Egy-egy látogatása alkalmával több napot töltött a településen, és azon a novemberi napon is ez volt a szándéka. Ám amikor megérkezett, egy árva lelket sem talált a faluban. Úgy tűnt, hogy a lakók hirtelen hagyták el az otthonukat, mintha a puszta életüket mentenék, hiszen minden használati tárgyukat hátrahagyták. Támadásnak, fosztogatásnak azonban nyoma sem volt, ugyanis a kunyhók és a tárgyak érintetlenül álltak, ahogy gazdáik hagyták őket, és holttestek, sebesültek sem voltak. Volt olyan kunyhó, ahol pislákolt még a parázs, a tűz fölé tett edényből azonban elforrt már a készülő étel. Egy másik kunyhóban egy félig kész kabátot talált, melyben benne állt a tű, mintha készítője öltés közben tette volna le a munkáját. Ahogy alaposabban körülnézett, a hó alatt fagyott kutyatetemeket talált. A kikötött, magukra hagyott állatok éhen pusztultak, majd belepte őket a hó. Labelle a faluban töltötte az éjszakát, majd másnap értesítette a hatóságokat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A holtak is eltűntek

A csendőrség egy különítménye kiszállt a faluba, ám épp olyan értetlenül álltak az eset előtt, mint Labelle. Miután alaposan átvizsgálták a helyszínt, megállapították, hogy nincs semmi nyoma a kétezer főnyi lakosságnak, és semmilyen ésszerű magyarázatot nem találtak az eltűnésükre. Ez már önmagában is irracionális volt. A történet akkor vált igazán hátborzongatóvá, amikor a nyomozás részeként megvizsgálták a falu temetőjét is és megállapították, hogy a sírokból hiányoznak az ott nyugvó testek. Az egyetlen használható nyomot egy közelben lakó farmer, Armand Laurent vallomása adta, aki beszámolt róla, hogy ő és fiai szokatlan fényességet láttak a falu fölött egyik délután, nagyjából akkor, amikor az inuitok eltűnhettek.

A világ legbizarrabb kápolnája


Ufók vagy kitaláció?

A különös történetről egy Emmett E. Kelleher nevű újságíró számolt be az 1930 novemberében megjelent cikkében a Danville Bee hasábjain. Akkoriban sokak képzeletét megmozgatták a rejtélyes események, ám lassanként feledésbe merült a történet. 1966-ban azonban Frank Edwards felélesztette, ugyanis Stranger than Science című könyvében írt az azóta is megoldatlan esetről. Ezután több sci-fi- és horrortörténetben is felbukkant a sztori, mely közben egyre több részlettel gazdagodott.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Természetesen a megoldatlan ügy sokak fantáziáját megmozgatta, elfogadható megoldásra azonban senki sem jutott. Az ufóhívők Laurent vallomásából kiindulva meg vannak győződve arról, hogy földönkívüliek rabolták el a falu lakosságát, hogy tanulmányozhassák őket. A Royal Canadian Mounted Police hivatalos álláspontja szerint viszont a történet nem igaz, városi legendáról van szó, hiszen nem lehetséges, hogy egy egész falu nyomtalanul eltűnjön. 1976-ban a Fate Magazine is megvizsgálta az esetet és hasonló következtetésre jutott. Hogy valóban megtörtént-e az eset, és ha igen, mi állhat a titokzatos eltűnés hátterében, máig nem derült ki, és talán soha nem is fog.

A titokzatos Piri reis térképhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130612-a-titokzatos-piri-reis-terkep-muhiddin-piri-munkaja-a-gazellaborre.htmlMiben segít a hangtálterápia?http://www.life.hu/tested-lelked/20130611-gyogyito-tibeti-hangtalak-oldjak-a-test-es-a-csakrak-feszultsegeit.htmlBotrány a lottósorsoláson - mi az igazság?http://www.life.hu/tested-lelked/20130609-botrany-a-lottosorsolason-mi-az-igazsag.htmlMegkövült nászmenet a Mecsekbenhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130605-ezoteria-es-termeszetfeletti-esemeny-megkovult-naszmenet-a-mecsekben.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.