Szabadon fogyasztható kutyahús - mi az igazság?

kutya kutyahús haszonállat igazság állattenyésztés álhír
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Life.hu sorozatában olyan (ál)híreket, legendákat vizsgálunk meg, amelyek villámgyorsan terjednek az interneten - ám nem mindig (teljesen) igazak. Az új állattenyésztési törvény miatt veszélybe kerülő kutyák esete is épp ilyen.

Miután az Országgyűlés elfogadta, június 25-én került kihirdetésre és lépett életbe az új állattenyésztésről szóló törvény, amely az elmúlt hetekben kisebb viharokat kavart, többek között az interneten (főként közösségi oldalakon) terjedő híreknek és összeesküvés-elméleteknek köszönhetően. Az új törvény az úgynevezett "haszonállatok" körébe sorolja át a kutyákat és a macskákat, ami az aggódó állatvédők szerint egyet jelent azzal, hogy mostantól szabad őket "gazdasági célzattal" tenyészteni, azaz a húsukért vagy a prémjükért tartani őket, és egyben akár emberi fogyasztásra is felhasználni a házi kedvenceket.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Azt persze senki sem feltételezte, hogy ettől kezdve majd tömegesen kezdik el tölteni országszerte a kutyakolbászt, de több összeesküvés-elméletnek is táptalajt adott ez az információ. Például annak, hogy a túlságosan elszaporodó kóbor háziállatok kérdését akarja így, "költséghatékonyan" megoldani az állam; vagy hogy nem is a belföldi felhasználásról van itt szó, hanem arról, hogy az itthon e célból tenyésztett kutyákat aztán kivigyék jó pénzért olyan országokba, ahol engedélyezett az ilyen állatok fogyasztása is.
A sok terjedő pletyka odáig vezetett, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium július 1-jén sajtóközleményt bocsátott ki a helyzet tisztázása érdekében:

"Magyarországon tilos a kutyát és a macskát élelmiszerként vagy prémként felhasználni. Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény nem engedi ezen fajok életének kioltását élelmezési célból, illetve prém termelése miatt.
Az állattenyésztésről szóló törvény a tenyésztési tevékenység szempontjából határozza meg a gazdasági cél fogalmát, amelyből nem következik, hogy ebet és macskát lehetséges lenne élelmiszer céljából tenyészteni. Az állatvédelmi törvény ezt egyértelműen tiltja, amit semmilyen más jogszabály nem ír felül."

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Közérthetőbben: a kutyák és macskák felhasználása hazánkban a prémjük, avagy a húsuk értékesítésének céljából azért tilos továbbra is, mert a most kibocsátott törvénynél magasabb rendű állatvédelmi törvény ezt továbbra is tiltja. Az ugyanakkor nem százszázalékosan tisztázott továbbra sem, hogy előfordulhat-e olyan eset, mely során a jogi kiskaput kihasználva Magyarországon tenyésztett háziállatokat legálisan külföldre szállítanak ilyen szándékkal.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.