párkapcsolat hűtlenség szerelem hűség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olyan világban élünk, amelyben a megcsalás, a hűtlenség gyakori probléma. Ez a jelenség részben a társadalom és a gazdaság változásaiból, részben a média üzeneteiből is táplálkozik. A fogyasztói társadalom abba az irányba sodorja tagjait, hogy a régi dolgokat gondozás és megjavítás helyett le kell cserélni egy másikra, egy újabbra. Eltűnnek az apró műhelyek és a sokoldalú mesteremberek, az elromlott eszközökhöz egyre kevésbé gyártanak alkatrészeket, "megéri" kicserélni az egész készüléket. Idejétmúlt a ragaszkodás szeretett tárgyainkhoz - üzeni napjaink nyugati világa. Nem csoda, ha ezek a környezeti szuggesztiók a párkapcsolatokra is hatást gyakorolnak.

Mi a hűség?

A téma egyik szakértője, Etchegoyen (2008) szerint a hűség állandóságot jelent. A hűség azt jelenti, hogy ellenáll valaki a változó körülményeknek, ingereknek, és azonos marad önmagával. Ezzel szemben a hűtlenség lényege a változékonyság, a sodródás ellenállás nélkül. Aki hűséges, az állandósága mellett elköteleződik és ellenáll a változást provokáló, pozitív élményeket ígérő csábításoknak. Nemcsak a párjához lehet az ember hű, hanem másfajta elköteleződéshez is: barátságokhoz, ígéretekhez, elvekhez.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mi a hűtlenség?

A párkapcsolatok szintjén a férfiak és a nők részben eltérően vélekednek a hűség és hűtlenség fogalmáról. Számos kutatás igazolta, hogy a férfiak számára a szexuális megcsalatás a lényegesebb, nők számára pedig az érzelmi hűtlenség. Egy érdekes magyarázat szerint a férfi megcsalatása esetén eleve feltételezi a nő érzelmi kötődését is az új partnerhez, azaz nyomban két síkon érzi magát megcsalva. A nő párja szexuális kalandja esetén még reménykedhet abban, hogy ez a múló vágy nem jár érzelmi kötődéssel és a férfi továbbáll az új partnertől. Ha azonban a férfi beleszeret a rivális hölgybe (tehát érzelmileg kezd kötődni), akkor a szexuális kapcsolat létrejötte is feltételezhető. Ezt alátámasztja az a vizsgálat, amiben több mint 1000 főt kérdeztek meg. A férfiak átlagosan 8 szexuális kalandra vágytak három éven belül, míg a nők csak egy, legfeljebb két partnerre. Egy másik felmérés szerint négyszer több olyan férfi van, akinek szexuális fantáziái szerint legalább száz partnere lesz élete során, mint nő.

A hűtlenség formái: titok, bizalom, szexualitás

A hűtlenséget több szinten is meg lehet határozni. Haraszti László (2005) szerint az első szint a titkolózás a partner előtt, mert ezzel kizárja őt a problémákból, így a megoldás elől is elveszi a lehetőséget. A második hűtlenségi forma a bizalom elvitele a kapcsolatból. Ez is a kizárás egy formája, a bizalmas információk (érzések, élmények, gondolatok) mással történő megosztása, különösen amikor a megcsalt partnert is érintő dolgokról van szó. A lojalitás elvesztése a kapcsolat igen súlyos tünete. A harmadik forma a szexuális hűtlenség. A kockázat, a tiltott gyümölcs, az újdonság stimuláló hatásúak a szexuális élményekre nézve is, amit félre lehet érteni és az új partnernek lehet tulajdonítani - holott lehet, hogy csupán a helyzetből fakad a fokozott öröm. A felek ilyenkor legszebb arcukat mutatják és csábítani akarnak, ami még jobban átfesti a prózaibb valóságot.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Az űrt tölti be a "fölösleges" harmadik

Irvin D. Yalom, az egzisztencialista pszichoterapeuta így fogalmaz: "A házasságtörő kapcsolatban az ember eltávolodik feleségétől/férjétől, kerüli az intimitást, nehogy elárulja titkát, visszautasítja a párterápiát, szándékosan tönkreteszi a házaséletet, hogy csökkentse a bűntudatot, és igazolja maga előtt a házasságtörést." A kiváló magyar szexuálpszichológus, Lux Elvira (2005) találó sorai szerint a párkapcsolatban élő két személy közé akkor kerülhet be a harmadik, ha a partnerek nem tudnak egységes egészként működni; egy hasadék, szakadék keletkezik és ez teremt "helyet" egy újabb résztvevő számára. Ezt azt jelenti, hogy akinek a valóságban is jól működik a kapcsolata (nem csupán a felszínen), az lesz a leginkább védett a megcsalatással szemben. A megelőzés legjobb módszere tehát a kapcsolat folyamatos gondozása, a másik fél valódi igényeinek meghallása és kölcsönös teljesítése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.