Ha kihalnak a méhek, kihal az emberiség?

méhek összeesküvés emberiség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Life.hu sorozatában olyan híreket, történeteket vizsgálunk meg, amelyek nagy népszerűséget érnek el az interneten - ám cseppet sem biztos, hogy mindig (teljesen) igazak. Ezúttal Albert Einsteinnek a méhekről és az emberiség pusztulásáról szóló híres (és állítólagos) kijelentésének eredtünk a nyomába.

Albert Einstein azon kevés tudósok egyike, akik egyben a tömegkultúra ismert figurái is: híres fényképei, „bolondos zseni" sztereotípiájára rájátszó nyilvános imidzse, kényes történelmi időszakokban történt közszereplései, no és a hatalmas jelentőségű tudományos felfedezései mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy őt szokás tartani a világ valaha volt legokosabb emberének - akinek a szavára adni kell.

Albert Einstein Forrás: AFP

Emiatt aztán jó néhány olyan dologban is hitelesítésre használták a nevét, amit nem, vagy nem úgy mondott Albert Einstein - és számos olyan legenda is kering róla, amelyeknek pedig már lehetetlen pontosan utánajárni. Ilyen az a híres kijelentése is, amelyet rendszeresen emlegetnek vele kapcsolatban: ha kihalnának a méhek a Földön, az emberiség is 4 éven belül elpusztulna, hisz függünk tőlük a táplálékunk nagy részét kitevő növények beporzása miatt. A táplálékunk maradék részét kitevő állatok pedig szintén növényeket vagy egymást eszik, így zárulna be a szomorú kör...
Nézzük, milyen idézeteket találunk a neten a témában:

„Albert Einstein annak idején kiszámolta, hogy ha kipusztulnak a méhek, az emberiségnek négy éve marad, mivel méhek nélkül minden növényi eredetű táplálék és a természeti környezet nagy része eltűnne a Földről."

„Albert Einstein egyszer állítólag kiszámolta: ha a méhek egyszer csak eltűnnének a Föld színéről, az emberiség nem lenne képes életben maradni négy évnél tovább."

„Egy városi legenda szerint Albert Einstein azt mondta: ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség csak négy évvel éli túl. A kijelentésnek hiteles források között nem lehetett nyomát találni, az viszont tény, hogy egyre aggasztóbb a méhek megmagyarázhatatlan pusztulása."

Forrás: Thinkstock

Érdemes megfigyelni, ahogyan a „kiszámolta" után következik, az „állítólag kiszámolta", majd a „városi legenda szerint". Nos, az biztos, hogy egyetlen írott szövegében sem jelentett ki ilyesmit Einstein, és az se túl valószínű, hogy szóban megtette, mivel 1994 (!) előtt sehol sem fordult elő említés erről a neki tulajdonított állításról. Újabban olyan elméletekkel is párosították Einstein kijelentését, miszerint a méhek a mobiltelefonok miatt pusztulnak (majd) ki, mert azok elektromágneses mezője zavarja a kommunikációjukat, a kaptártól irreális távolságra küldve őket, ahonnan nem tudnak hazatérni.

Egyelőre a telefonos elmélet is csak elmélet, amelyet sokan vitatnak, és Einstein megállapítása is csak legendának tűnik, de ez még nem azt jelenti, hogy ne lenne tényleg baj. Egyes felmérések szerint a Föld méhpopulációja az 1970-es évek óta 60 (!) százalékkal csökkent, a méhpusztulás pedig különösen az ezredforduló óta gyorsult fel. A legaggasztóbb pedig az egészben az, hogy ennek okait egyelőre csak találgatják a tudósok is. Mivel az emberiség táplálékának 90%-át adó száz növényfajta 70%-át méhek porozzák be, ez igencsak súlyos gondokat jelenthet a jövőben. Azért a négy évet még nem kell elkezdenünk visszaszámolni: a méhek fogyását is megpróbálják megállítani mindenféle eszközzel, és alternatív beporzási módszerek is képbe kerültek, no meg ne feledkezzünk meg a szélporozta terményekről sem... Szóval lehet, hogy nem halunk ki pár éven belül, de az könnyen előfordulhat, hogy az étkezésünk idővel átalakul - ha nem mentjük meg a méheket.

Gyümölcs gyógyítja a rákot – mi az igazság?http://www.life.hu/tested-lelked/20131121-elmeletek-es-tevhitek-gyumolcs-gyogyitja-a-rakot-mi-az-igazsag.htmlŐserdőért síró indián törzsfőnök - mi az igazság?http://www.life.hu/tested-lelked/20131114-oserdoert-siro-indian-torzsfonok-mi-az-igazsag.html599-es kód jelzi a magyar terméket - mi az igazság?http://www.life.hu/tested-lelked/20131107-osszeeskuves-elmeletek-nyomaban-599es-kod-jelzi-a-magyar-termeket-.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.